vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Titanic Filmfesztivál 2018: Interjú Jonas Matzow Gulbrandsennel, az Árnyak völgye című film norvég rendezőjével

A fiatal Jonas Matzow Gulbrandsen norvég születésű rendezőt eddigi munkássága (Everything Will Be OK rövidfilm, 2011, Scream rövid dokumentumfilm, 2010 Darek rövidfilm, 2009) is felkeltette már az európai és nemzetközi filmfesztiválok figyelmét. Magyarországon először a Titanic Nemzetközi filmfesztiválon debütált az Árnyak völgye című különleges alkotása, amit az Uránia moziban mutattak be. A film után beszélgettünk a rendezővel:

Filmsomnia: Az első kérdésem az lenne, hogy miért adta a fejét rendezésre? Mi motiválta, hogy filmrendező legyen?

J.M.G: Azóta érdekel a film, amióta az eszemet tudom. A mozgóképek mindig is lenyűgöztek. Hogy pontosan miért lettem rendező, az egy nagyon nehéz kérdés és valószínűleg nem tudom magam sem megválaszolni.

Filmsomnia: Eléggé sötét tónusú/hangulatúra sikeredett a filmje. Ennek mi az oka?

J.M.G: Ahogy a tündérmeséknek, mindig van egy nagyon sötét oldala, a film arról szól, hogy van egy fiú, akit az anyja megvéd a külvilági hatásoktól, és ez az első olyan élmény, mikor konfrontálódik a külvilággal. Egy új valóságot fedez fel és erre fókuszál, hogy ezt felfedezze magának.

Filmsomnia: Nehéz volt kiválasztani a főszereplőt Aslak szerepére? Mi volt a fő szempont?

J.M.G: Ez egy nagyon nagy produkció, ami egy nagyon kicsi fiú vállán nyugszik, A fiú, aki végül megkapta a szerepet, őt azért választottam, mert nagyon sok olyan vonása volt, amit én elképzeltem, miközben ezen a történeten gondolkoztam, hogy, hogyan is kéne kinéznie. Nagyon szendének, ártatlannak tűnik, de nagyon mély tekintete van, ha a szemébe nézünk.

Filmsomnia: Milyen norvég mítoszok ihlették a filmet?

J.M.G: Általános mítoszok, és tündérmesék inspirálták. Főleg az ilyen archetípusos elemek, amelyek megtalálhatók az ilyen típusú történetekben. Például a  Péter és a farkassal sok közös vonása van. A pogány mítoszokban mindig különleges szerepe van az erdőnek. Az erdő mindig ilyen sötét és mágikus hely, az erdő motívuma innen jött.

Filmsomnia: Ön szerint van tanulsága a filmnek? Milyen következtetéseket vonjon le az ember?

J.M.G: Engem sokkal jobban érdekel az, hogy a közönség hogyan fogadja be filmemet. Mindenki másképp értelmezi. Nem szeretnék senkit befolyásolni. Azt szeretem a filmkészítésben, hogy mindenki másképp tudja értelmezni.

Filmsomnia: Tervezi, hogy Európán kívül is készít mozit?

J.M.G: Persze, miért ne? Nem fogok nemet mondani, ha úgy adódik. Mindenre nyitott vagyok.

Filmsomnia: Mi lesz a következő filmje?

J.M.G: Több forgatókönyvet is írok, de erről még korai lenne beszélni, mert semmi konkrétum nincsen.

Filmsomnia: Gondolkozik, hogy a jövőben más műfajban is kipróbálja magát?

J.M.G: Szerintem ez egy fúziós film, kicsit horror, kicsit dráma, több műfajból áll össze. Hagyom, hogy organikusan kifejlődjön a történet. A történet maga kontrollálja, hogy ennek milyen műfajra van szüksége.

Filmsomnia: Vannak-e olyan filmek, rendezők akikre felnéz, példaképként tekint és mintául szolgál munkáiban?

J.M.G: Sok különböző példaképem van. Nem akarok senkit sem kiemelni. Azokat a rendezőket szeretem, akik filmvászonra írnak filmeket.

Filmsomnia: Legközelebb hol lesz látható filmjével? Hol fog megfordulni?

J.M.G: Buenos Aires.

Filmsomnia: Nagyon szépen köszönöm! További kellemes estét és eredményes munkát!

A rendező személyében egy igen szimpatikus, rugalmas és segítőkész embert ismertem meg, aki e mellett precíz is. Biztos vagyok benne, hogy fogunk hallani felőle a jövőben. Izgalommal várjuk következő projektjét!

Az interjút Jordáki Gábor kollégánk készítette a Titanic Filmesztivál keretein belül.

Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.