Seveled (Seveled – 2019) [Kritika]

Hiába próbálkoznak a kedvcsináló promóciók vontatott romantikus vígjátékként prezentálni, a Seveled valamelyest (talán) mégis kinövi magát a tucat filmek besorolása alól, még ha nem is teljes magabiztossággal. Azt azonban, hogy pontosan minek köszönhetjük a derűlátó élményt, nem egyszerű megfejteni. A Coming Out megosztó kritikai fogadtatása után újra a szerelem kerül középpontba Orosz Dénes filmjében. Gergő (Mészáros Béla) filmkritikus, emellett pedig egy fékezhetetlen nőcsábász. Éppen ezért nem is sikerült még megtalálnia maga számára a nagy Ő-t. Párkapcsolatai során jelentéktelen apróságok miatt akad ki. Édesanyja (Básti Juli) váratlan rosszulléte miatt azonban hazugságra kényszerül. Elhiteti vele, hogy titkolt barátnőjével gyereket várnak. Ezért lefizeti Sacit (Tenki Réka), az öt hónapos terhes csajt, aki régebben sztriptíz táncosként kereste kenyerét és nem rég költözött a szomszédba…

A szokványos romantikus vígjátékok szabályrendszerét követi a Seveled, visszatérő téma a szexualitás és a párkapcsolati szennyesek kiteregetése. De, míg például a Nyitva esetében ezek a dolgok lendületet adtak, esetünkben helyenként bukdácsol miatta a film. A végkifejlethez való göröngyös úton áthaladva érzelmileg mégis képes hatni a nézőre. Ebben nagyban közrejátszik Tenki Réka elragadó magabiztossága, nem egyszerű ugyanis egy ennyire lezser karaktert rokonszenvesnek előadni. Természetellenes kapcsolata Gergővel sokszor furcsán hathat a nézőnek, mégis sikerül pozitív oldalra billenteni az érzelmi mutatót. Sokaknál talán mégis előfordulhat, hogy nem fogják érezni kettejük közt a kémiát.

A rendező helyenként nagyon jól bánik a humorral, és néhány jelenetnél kreativitásból is jelesre vizsgázik a film. Leginkább a forgatókönyvben vélhet felfedezni mellényúlásokat a néző: számtalanszor erőltetettnek hatnak a párbeszédek, helyenként pedig még kínosan is érezheti magát a közönség (például a jelzáloghiteles résznél). A két főszereplő magatartását illetően állandó kételyben mocorog a cselekmény váza, a karakterekben ezért bizonytalanság érzékelhető. A megszokottól eltérő megnyilvánulások és az időközönként előforduló furcsán megírt párbeszédek, valamint kidolgozatlan karakterek miatt sokszor zavaróan bontakozik ki a cselekmény. Ennek ellenére mégis sikerül 90 percnyi kikapcsolódással gazdagítani a film iránt érdeklődőket, minimális üresjáratokkal, bár előfordulhat, hogy valakit egyáltalán nem szippant majd be a hangulata. Nem hibáktól mentes, mégis könnyed szórakozást próbál nyújtani a Seveled, leginkább a romantikus vígjátékok kedvelőinek. A megfelelő hozzáállással egyszeri kikapcsolódásnak egy fárasztó munkanap után teljes mértékben megfelel.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés26 Votes
70
Seveled
Összességében
Szentimentális mozi kedvelőknek tökéletes szombat délutáni kikapcsolódás, kiszámíthatósága és forgatókönyvben jegyzett hibái ellenére is.
Pozitívumok
Tenki Réka jelenléte
Pozitív atmoszféra és vidám hangvétel
Kreatív megnyilvánulások
Negatívumok
Bizonytalanul felépített karakterek
Bakik a párbeszédekben
Kötelező romantikus giccsek
60
Értékelés

Friss

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika (Thor: Love and Thunder – 2022) [Spoilermentes]

Nem túlzás azt állítani, hogy Thor a Marvel Filmes Univerzumának egyik legnagyobb útját bejárt...

Tükörfények világában – Székely Annamária Transzparenciák és tükröződések 2.0 című kiállításán jártunk

Székely Annamária városokat ábrázol, régi hagyományt folytatva. Az ezerhatszázas években az itáliai művészek ugyanis...

Fekete telefon kritika (The Black Phone – 2022): Gyere, gyere rossz kisfiú várok rád!

A Fekete telefon című novella Joe Hill tollából származik, ahogyan a NOS4A2 és A...

Nagy sztárokkal támad a Dungeons and Dragons: Betyárbecsület

Ötéves előkészület után tavasszal kerül mozikba a Dungeons and Dragons új moziváltozata (az elsőt 2000-ben mutatták...
Barta Máté
Barta Máté
Zenész családban nevelkedett, fiatal filmes ipseként bátorkodom a kultúrát napi rendszerességgel fogyasztani és kritizálni. Bámulatos, mennyi érzést, értéket és gondolatot képes ébreszteni akár egy 3 perces zeneszám vagy egy 10 részes sorozat bármilyen évadja. A művészet jelentése számomra látni a látatlant és érezni az érezhetetlent.

Hasonlóak

Thor: Szerelem és mennydörgés kritika (Thor: Love and Thunder – 2022) [Spoilermentes]

Nem túlzás azt állítani, hogy Thor a Marvel Filmes Univerzumának egyik legnagyobb útját bejárt...

Fekete telefon kritika (The Black Phone – 2022): Gyere, gyere rossz kisfiú várok rád!

A Fekete telefon című novella Joe Hill tollából származik, ahogyan a NOS4A2 és A...

Elvis kritika (Elvis – 2022): A Király felemelkedése

Elvis Presley a popkultúra egyik legismertebb alakja. Életútja abszolút méltó arra, hogy megfilmesítsék, és...