szombat, április 20, 2024

Trending

Hasonlóak

A viselkedészavaros nő bosszút esküszik: Jolt (2021, Amazon Prime Video) kritika

A Jolt nem rossz film, de nem is vonul be a filmirodalom panteonjába. Ennek oka, hogy eredetiség nem sok lakozik benne, sem a történetét, sem a képi világát tekintve. Az alkotás első pár percében óhatatlanul eszünkbe jut, hogy ez a mozi bizony pont olyan, mint a Crank – Felpörgetve, csak éppen fordítva.

Miről is van szó? A felállás nem túl bonyolult. Főhősünk, Lindy hormonális síkon viselkedészavarral küzd. Másképpen megfogalmazva, nem képes uralkodni indulatain, és bárkinek letépi a fejét, ha az illető esteleg hangosan csámcsog, vagy nem köszön a liftben. Hogy ne történjen meg ez nap mint nap, kap egy kis szerkezetet, mely még időben megcsapja árammal főhősünket, ha érzi a roham közeledtét.

Jolt
Kate Beckinsale, mint Lindy. Forrás: The Hollywood Reporter

És persze Lindy (Kate Beckinsale – A bőrömben) olyan helyzetbe kerül, hogy ne kelljen uralkodnia magán, sőt, kifejezetten örül ő is és a néző is, hogy nekiesik a világnak és tényleg mindenkinek letépi a fejét, akivel csak találkozik. Márpedig Lindy társasági lény, ha bosszúról van szó.

Hogy miért nem nőhet fel ez az alkotás a nagyok közé? Mert semmivel nem ad többet a szokásos „jön a főhős és mindenkit szétver” filmeknél. Van ugyan benne néhány érdekes képi megoldás, de ezt azonnal feledtetik is az olyan képtelenségek, mint a puszta kézzel felmászok egy toronyház falán és messzire dobok negyven kilósan egy száztíz kilós hústömeget – miért képzelik azt a filmkészítők, hogy némi hormonzavarral valaki hatszor erősebb lehet saját testi adottságainál?

Jolt
Kate Beckinsale, mint Lindy. Forrás: NME

A film azonban nem süllyed szint alá. Kate Beckinsale jól játszik, bár nincs sok dolga. Szintén elvétve rábukkanhatunk egy-két poénos jelenetre is. Néha persze felrémlik emlékeinkben Jason Statham a Crankből, és felismerjük az összes ilyen filmben kötelezően szereplő figurát is, de hát nem azért nézzük végig az ilyen mozikat, hogy filmesztétikai elemzést végezhessünk utána. Hanem azért, hogy a végén a rosszfiú megkapja, ami jár neki, a főhős meg ellovagoljon a neonfényes naplementébe.

Jolt
Kate Beckinsale, mint Lindy. Forrás: Next Best Picture

Lindy pedig ellovagol. Meg kell még említeni, hogy a film rendezője az a Tanya Wexler, aki 2011-ben megrendezte a Hisztéria című mozit. Ezért aztán talán nem véletlen, hogy korunk polkorrekt világában egy csinos, de harcias és baromi erős nő veri péppé a csúnya-rossz férfiak tömegét. Persze ezzel semmi baj nincs. A nő szép, nőies, törékeny és vidiakemény, a fiúk pedig rosszak, kétszínűek, gonoszak, erőszakosak és van közöttük öreg és ocsmány is. Naná, hogy le kell őket verni.

Egy szó, mint száz: a film átlagos, de elég sodró. Klisés, de nem várunk mást tőle. Minden rendben van vele, elfelejtjük egy héten belül. Popcornnal, kólával elmegy.

Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!