Disney-mesék és az állandó problémák – vélemény

Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok – írta ki a Disney+ csatorna néhány klasszikus meséjéhez.

A streamingszolgáltató nem most kezdte rasszizmussal kapcsolatos felirattal ellátni klasszikus filmjeit, hiszen már tavaly novemberben is volt rá példa, azonban akkor sokkal rövidebb volt még a figyelemfelkeltő felhívás. Abban a feliratban megjegyezték, hogy az adott mese eredeti formájában kerül levetítésre és „esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat”. Most ezt kicsit komolyabban vették a már fentebb is idézett szöveggel.

A cél, hogy a rossz sztereotípiákat ne elrejtsék, hanem tudomásul vegyék és inkább tanuljanak belőle az emberek, esetleg párbeszédet indítsanak, hogy ezáltal a jövő nemzedéke befogadóbbá tudjon válni. Ennek érdekében olyan filmek is megkapták a feliratot, mint A dzsungel könyve, a Dumbo, a Pán Péter, a Macskarisztokraták vagy a Susi és Tekergő.

Ez egy igencsak aktuális téma napjainkban, főleg a drasztikus események miatt, amik a 2020-as évünket övezik. Sok-sok helyen a rasszizmussal vádolt termékek, műsorok lekerültek a polcokról vagy a műsorlistáról. Mi a helyes és hol kell meghúzni a határt? Nagyon sokan védik a Disney-filmeket, főleg azok, akik egészséges felnőtt emberek lettek annak ellenére, hogy a mesék mellett nőttek fel. Ezért is volt okos lépés ez a streamingszolgáltatótól, hiszen így valójában mindenki elégedett lehetne. Kételkedők azonban mindig vannak. Hiába foglalkoznak egyetemi professzorok a kérdéssel, készülnek tudományos papírok arról, hogy milyen hatással lehet néhány Disney-film a fiatalokra vagy tudjuk, hogy maga a név tulajdonosa rasszista volt.

A Disney-mesék igenis sok rossz sztereotípiával dolgoznak. Ezt pedig úgy merem kijelenteni, hogy már ötévesen igazi drámát rendeztem, ha nem kaphattam meg a Hercegnők magazint, vagy nézhettem meg valamelyik mesét.

Egy szóval nem állítom, hogy bármelyik filmnek el kellene tűnnie a képernyőkről, csupán nagyobb figyelem, megfelelő korosztály és beszélgetés kell melléjük. Én nem olyan negatív dolgokról beszélek, hogy a herceg Csipkerózsikát vagy Hófehérkét engedély nélkül csókolta meg. Inkább beszélhetnénk arról, hogy Ariel feladja a HANGJÁT egy férfi miatt, vagy Pocahontas történetéről, ami valójában közel sem volt olyan varázslatos, mint a beszélő fa a mesében. Még csak kettő olyan esszenciális elemet ragadtam ki, ami konkrétan az egész alkotás lényegét határozza meg és leginkább a lányok mentalitását befolyásolja. De vegyük csak a Pán Pétert, ami a fiatal kisfiúkra is nagy hatással lehet a különböző férfikarakterek megjelenítésével.

Fontos, hogy a fiatal nemzedék úgy nevelkedjen, hogy tisztában van azzal, hogy az a varázslatos világ, amibe belépnek egy kis időre, nem a valóság. Mindenki lehet hercegnő és lehet egy saját hercege, mindenki lehet másmilyen anélkül, hogy rejtegetnie kellene a színét, személyiségét, hovatartozását. Elrepülhetnek a gyerekek egy varázslatos álomvilágba, de tudniuk kell azt is, hogy nekik nem kell elesettnek lenniük ahhoz, hogy a végén happy endinget kapjanak.

Jól teszi a Disney+, hogy foglalkozik az üggyel, és habár még messze a megoldás ezzel, a lépést értékelni kell, és valóban beszélgetni kell az ilyen semmiségnek tűnő dolgokról is. Ismerősökkel, barátokkal, de leginkább a gyerekekkel.Friss

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Dühödt taxisok, robbanásveszélyes politikai krízis és 56-os golyózápor a Blokád új előzetesében

Alig több mint egy hónap múlva, október 20-án már a mozikban lesz látható az...

Németh Miklós: Életöröm című kiállítása a Virág Judit, és a Bodó Galériában

A Virág Judit, és a Bodó Galéria közös rendezvényén Németh Miklós festményei vannak kiállítva....

SINA – Utak a jövőbe (egy szubjektív riport)

Augusztus 02-19-ig volt megtekinthető Szilágyi Imola Nelli (SINA) OTTHONOM című szóló kiállítása a budapesti...
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

Loki! Mit műveltél?: Mi lenne,ha…? (What if…?, 2021 – Disney+) évadnyitó kritika (Spoilermentes!)

Bármennyire sejthető volt, hogy a What if...? az MCU szerves része, ez teljes bizonyosságot...

Időutazós Sherlock: Loki (Loki, 2021 – Disney+) 2. rész kritika (Spoilermentes)

A Loki második epizódja sokkal inkább megadja az alaphangulatot, mint az első, és kezd...

Fekete Párduc rajongók figyelem! A Disney+ egy Wakandában játszódó sorozatot is készít

Már követni is nehéz, hogy hány Marvel sorozatot is jelentettek be az elmúlt hetekben....