Disney-mesék és az állandó problémák – vélemény

Ez a műsor negatívan ábrázol és kezel embereket vagy kultúrákat. Ezek a sztereotípiák akkor is rosszak voltak és ma is azok – írta ki a Disney+ csatorna néhány klasszikus meséjéhez.

A streamingszolgáltató nem most kezdte rasszizmussal kapcsolatos felirattal ellátni klasszikus filmjeit, hiszen már tavaly novemberben is volt rá példa, azonban akkor sokkal rövidebb volt még a figyelemfelkeltő felhívás. Abban a feliratban megjegyezték, hogy az adott mese eredeti formájában kerül levetítésre és „esetleg azóta elavult kulturális ábrázolásmódot tartalmazhat”. Most ezt kicsit komolyabban vették a már fentebb is idézett szöveggel.

A cél, hogy a rossz sztereotípiákat ne elrejtsék, hanem tudomásul vegyék és inkább tanuljanak belőle az emberek, esetleg párbeszédet indítsanak, hogy ezáltal a jövő nemzedéke befogadóbbá tudjon válni. Ennek érdekében olyan filmek is megkapták a feliratot, mint A dzsungel könyve, a Dumbo, a Pán Péter, a Macskarisztokraták vagy a Susi és Tekergő.

Ez egy igencsak aktuális téma napjainkban, főleg a drasztikus események miatt, amik a 2020-as évünket övezik. Sok-sok helyen a rasszizmussal vádolt termékek, műsorok lekerültek a polcokról vagy a műsorlistáról. Mi a helyes és hol kell meghúzni a határt? Nagyon sokan védik a Disney-filmeket, főleg azok, akik egészséges felnőtt emberek lettek annak ellenére, hogy a mesék mellett nőttek fel. Ezért is volt okos lépés ez a streamingszolgáltatótól, hiszen így valójában mindenki elégedett lehetne. Kételkedők azonban mindig vannak. Hiába foglalkoznak egyetemi professzorok a kérdéssel, készülnek tudományos papírok arról, hogy milyen hatással lehet néhány Disney-film a fiatalokra vagy tudjuk, hogy maga a név tulajdonosa rasszista volt.

A Disney-mesék igenis sok rossz sztereotípiával dolgoznak. Ezt pedig úgy merem kijelenteni, hogy már ötévesen igazi drámát rendeztem, ha nem kaphattam meg a Hercegnők magazint, vagy nézhettem meg valamelyik mesét.

Egy szóval nem állítom, hogy bármelyik filmnek el kellene tűnnie a képernyőkről, csupán nagyobb figyelem, megfelelő korosztály és beszélgetés kell melléjük. Én nem olyan negatív dolgokról beszélek, hogy a herceg Csipkerózsikát vagy Hófehérkét engedély nélkül csókolta meg. Inkább beszélhetnénk arról, hogy Ariel feladja a HANGJÁT egy férfi miatt, vagy Pocahontas történetéről, ami valójában közel sem volt olyan varázslatos, mint a beszélő fa a mesében. Még csak kettő olyan esszenciális elemet ragadtam ki, ami konkrétan az egész alkotás lényegét határozza meg és leginkább a lányok mentalitását befolyásolja. De vegyük csak a Pán Pétert, ami a fiatal kisfiúkra is nagy hatással lehet a különböző férfikarakterek megjelenítésével.

Fontos, hogy a fiatal nemzedék úgy nevelkedjen, hogy tisztában van azzal, hogy az a varázslatos világ, amibe belépnek egy kis időre, nem a valóság. Mindenki lehet hercegnő és lehet egy saját hercege, mindenki lehet másmilyen anélkül, hogy rejtegetnie kellene a színét, személyiségét, hovatartozását. Elrepülhetnek a gyerekek egy varázslatos álomvilágba, de tudniuk kell azt is, hogy nekik nem kell elesettnek lenniük ahhoz, hogy a végén happy endinget kapjanak.

Jól teszi a Disney+, hogy foglalkozik az üggyel, és habár még messze a megoldás ezzel, a lépést értékelni kell, és valóban beszélgetni kell az ilyen semmiségnek tűnő dolgokról is. Ismerősökkel, barátokkal, de leginkább a gyerekekkel.Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Zai Vivien
Zai Vivien
Sziasztok, Vivi vagyok! Igazi sorozat és filmfüggő vagyok. Leginkább az elgondolkodtató tartalmakat szeretem, vagy az akciódús jeleneteket. Nem véletlenül, mivel óriási képregényrajongó vagyok. Kiskoromtól kezdve a mindennapjaim része volt Pókember, Batman, Catwoman, Buffy stb. A filmek terén örök rajongója leszek a klasszikus, régi romantikus filmeknek. Másfél óra tömör gyönyör a legtöbb és néha igazi kincseket lehet találni. Az életem másik meghatározó része bölcsészként az irodalom, minden mennyiségben. A klasszikusoktól az abszurd posztmodernig mindent elolvasok.

Hasonlóak

Loki! Mit műveltél?: Mi lenne,ha…? (What if…?, 2021 – Disney+) évadnyitó kritika (Spoilermentes!)

Bármennyire sejthető volt, hogy a What if...? az MCU szerves része, ez teljes bizonyosságot...

Időutazós Sherlock: Loki (Loki, 2021 – Disney+) 2. rész kritika (Spoilermentes)

A Loki második epizódja sokkal inkább megadja az alaphangulatot, mint az első, és kezd...

Fekete Párduc rajongók figyelem! A Disney+ egy Wakandában játszódó sorozatot is készít

Már követni is nehéz, hogy hány Marvel sorozatot is jelentettek be az elmúlt hetekben....