csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

10 érdekesség a 10 éves Indiana Jones és a kristálykoponya királysága című filmről

Amerikában kereken 10 éve került bemutatásra az Indiana Jones széria negyedik és egyben leggyűlöltebb epizódja, a Kristálykoponya királysága. Gyűlölet ide, gyűlölet oda, mi mégis megemlékezünk erről az alkotásról 10 érdekességgel, amit talán még nem tudtatok róla.

1. A stúdió a filmre vonatkozó szigorú biztonsági szabályzat betartása miatt digitálisan akarták megoldani Indiana Jones legendás ostorának csattintásait. Harrison Ford azonban ragaszkodott hozzá, hogy valódi ostor szerepeljen a filmben, mert szerinte digitális megoldással hülyén festett volna a vásznon.

2. Harrison Ford annyira jól formában tartotta magát az évek során, hogy gond nélkül belefért a 1989-ben bemutatott Indiana Jones és az utolsó keresztes lovagban viselt jelmezébe.

3. Karen Allen (Marion Ravenwood) színésznő nem is tudott róla, hogy karaktere szerepel a film forgatókönyvében, egészen addig, amíg Steven Spielberg fel nem hívta telefonon 2007 elején és ezt mondta neki: “Most már hivatalos! Megcsináljuk az India Jones 4-et és te is benne leszel!”

4. Már néhány hete tartott a forgatás, amikor Harrison Ford megpillantott egy szőke nőt és megkérdezte az egyik stábtagtól, hogy mégis ki ő. Erre azt a választ kapta, hogy Cate Blanchett, a filmbeli partnere. A színész egyébként azért nem ismerte fel kolléganőjét, mert előtte sosem látta a filmben viselt fekete parókája nélkül.

5. Egy időben úgy volt, hogy Sir Sean Connery is visszatér majd egy rövid jelenet erejéig, de a legendás színész túlságosan is élvezte, hogy visszavonult a filmezéstől, ezért nem vállalta a felkérést.

6. Habár Steven Spielberg filmjeit többször jelölték már Arany Málna-díjra, mégis az India Jones és a kristálykoponya királysága az egyetlen olyan alkotása, amiért díjat is “érdemelt” (legrosszabb előzményfilm, folytatás, remake vagy spinoff kategóriában).

7. Ez az egyetlen olyan India Jones film, amit nem jelöltek Oscar-díjra legjobb filmzene kategóriában.

8. John Rhys-Davies visszatért volna, mint Sallah, de csak a filmvégi esküvő jelentben lett volna látható pár másodpercre. Az ötlet nem igazán tetszett a színésznek, mert szerinte nagyobb szerepet érdemelt volna karaktere, ezért nem vállalta a felkérést.

9. Annak ellenére, hogy a film egyik fontos karaktere a Karen Allen által alakított Marion Ravenwood, csak a két órás alkotás felénél bukkan fel először.

10. Az utolsó kereszteslovag című rész után ez az Indiana Jones széria leghosszabb alkotása.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/