vasárnap, április 21, 2024

20 érdekesség a 40 éves Brian élete című filmről

1. A hat főszereplő összesen több, mint negyven különböző karaktert keltett életre.

2. A kultikus “Fikusz Kukisz” jelenetben a Pilátusnál levő katonák nem színészkednek, hanem valóban próbálják elfojtani nevet, ugyanis a készítők azt mondták nekik, hogyha nevetnek akkor nem kapnak fizetést.

3. Graham Chapman (Brian) szakmáját tekintve orvosi képesítéssel bírt, bár a film készítése alatti sérülések ellátásán kívül sosem gyakorolta azt.

4. Kenneth Coley, aki Jézust alakította, a való életben dadogott, de csak míg nem állt kamerák elé.

5. Ugyanitt forgatták és ugyanekkor a Názáreti Jézus című filmet, így ennek díszleteit és jelmezeit láthatjuk ebben a filmben.

6. Az űrhajós jelenet az akkor még újnak számító Star Wars filmre utalt.

7. Egy korai vázlat szerint Brian eredetileg a 13. apostol lett volna, aki lemarad Jézus életének összes fontos eseményéről.

8. Terry Jones és Terry Gilliam nagyon sokat vitatkozott a Gyalog galopp forgatása közben amit közösen rendeztek. Ezért úgy döntöttek, hogy az új filmnek Jones lesz a rendezője, Gilliam pedig a látványtervezője.

9. Eredetileg azt szerették volna, ha Jézust a James Bond szerepében ismertté vált George Lazenby játssza, hogy a filmet így reklámozhassák: „George Lazenby maga Jézus Krisztus!” Sajnos az ausztrál színész épp egy másik film felvételével volt elfoglalva, ezért nem tudta vállalta.

10. Néhány pillanatra feltűnt a Beatles zenekar egyik tagja George Harrison is, aki nem mellesleg a film producere is volt.

11. Az egyik legtöbb nehézséggel járó jelenet az volt, amikor Graham Chapman, mint Brian meztelenül kitárja az ablakot, és ott találja a tömeget. Majdnem botrány tört ki, mivel a statiszták között sok muszlim volt, és a muszlim nőknek tiltja a vallása, hogy idegen férfit meztelenül lássanak.

12. Írországban 1987-ig tiltólistán volt a film blaszfémia miatt.

13. A Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon 2006 óta a film tiszteletére Brian-díjjal jutalmazzák azokat a filmeket, amelyek a racionális gondolkozás, demokrácia, az emberi jogok és az emberek közti egyenlőség értékeit képviselik.

14. John Cleese szerette volna eljátszani Briant, nagyon prózai okból: 38 éves volt, és még sosem játszhatott filmfőszerepet. De a többiek azt akarták, hogy a Gyalog galopphoz hasonlóan most is Graham legyen a főszereplő.


15. A filmben szerepelt volna a The Who dobosa, Keith Moon is, egy prófétát játszott volna. Sajnos azonban még a forgatás előtt meghalt. Terry Gilliam vette át a karakterét.

16. Először nem a kereszténység panaszolt a filmmel kapcsolatban hanem a rabbik tanácsa, mert egy jelenetben John Cleese egy szent imasálat visel.

17. Amerikában azért lett korábban bemutatva a film, mert a készítők hazájában akkor még létezett törvény az istenkáromlók büntetésére.

18. A híres “Mindig nézd az élet napos oldalát” című záródal hatalmas vihart kavart, mivel azt keresztre feszített emberek éneklik.

19. A Gyalog Galopp ameszterdami bemutatóján született az ötlet a társulatnak, hogy készítsék el ezt a filmet.

20. Az egyetlen karakter, aki mind a 4 Monty Python-filmben (nem meglepő módon ebben is) szerepel az Isten.

Friss

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...

Horrortörténeti remekművek részhalmazait kombináló alkotás: Szeplőtlen (Immaculate – 2024) kritika

Sydney Sweeney az Eufória óta az egyik legnépszerűbb színésznővé vált egy olyan filmipari közegben,...

ARA San Juan: Az eltűnt tengeralattjáró minisorozat (ARA San Juan: The The Submarine that Disappeared limited series, 2024 – Netflix) kritika

Ha hirtelen össze kell foglalnom, mit gondolok összességében a Netflix ARA San Juan: Az...

A művész és a társadalom – Szurcsik József: A varázsló kertje című kiállításán jártunk

Szurcsik József képzőművész kiállítása a Műcsarnokban látható. Címe: A varázsló kertje. A címadó képet...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...