hétfő, április 15, 2024

Trending

Hasonlóak

20 érdekesség a 20 éves Men in Black – Sötét zsarukról

1997. Július 2-án mutatták be az Amerikai mozik a Men in Black – Sötét zsaruk című, fekete komédiával tarkított sci-fi alkotást. A film hatalmas siker volt, amit két folytatás is követett 2002-ben és 2012-ben. Nem mellesleg ez tette igazi hollywoodi sztárrá Will Smith-t. Az első film 20 éves évfordulója kapcsán most következzen 20 érdekesség, amit talán nem tudtatok erről a remek filmről.

1. Will Smith először nem akarta elhinni, hogy a film egyik producere, maga Steven Spielberg

2. A filmben, az alábbi hírességekről derült ki, hogy valójában földönkívüliek: Danny DeVito, Barry Sonnenfeld, Sylvester Stallone, George Lucas és Steven Spielberg.

3. Will Smith nem akarta elvállalni a szerepet miután elolvasta a forgatókönyvet, de felesége Jada Pinket Smith végül rábeszélte.

4. A filmben használt Ray-Ben, “Predator 2”-es típusú napszemüvegek eladása megtriplázódott a bemutató után. Közel 5 millió darabot adtak el belőle.

5. Will Smith azért kapta meg a szerepet, mert a rendező felesége nagy rajongója volt a Kaliforniába jöttem című sorozatnak, melynek Smith volt a főszereplője.

6. Az eredeti, The Men in Black képregény sokkal sötétebb és komorabb hangvételű volt, mint maga a film.

7. Clint Eastwoodnak is felajánlották K szerepét, de a legendás színész nem élt a lehetőséggel, így végül Tommy Lee Jonesé lett a szerep.

8. Linda Fiorentino egy pókerjátszmán nyerte el a szerepet a rendezőtől.

9. David Schwimmernek (a Jóbarátok Ross Gellerének) is felajánlották J szerepét.

10. Quentin Tarantino neve is felmerült, mint lehetséges rendező.

11. Vincent D’Onofrio bogaras természetfilmek nézésével készült a szerepére, hogy alkítása, Edgarként még hitelesebb legyen.

12. ‌Napi 6 órába telt míg D’Onofrio-ból, Edgar bogarat varázsoltak a sminkesek.

13. A forgatókönyv átírásai miatt a befejezés sokkal akciódúsabb lett, mint azt a forgatás elején tervezték, ezért az erdetileg mechanikus bogár szörnyet végül CGI-ra cserélték, ami jóval időigényesebb és költségesebb megoldás volt.

14. A film végén J elmondja L-nek, hogy Dennis Rodman egy idegen. Rodman nevét a  német, spanyol és francia változatokban Michael Jackson-éra cserélték, mivel Rodman akkoriban nem volt eléggé ismert se Németországban, sem pedig Spanyolországban és Franciaországban.

15. A dizájner, aki a felturbózott Ford LTD-n dolgozott, a forgatás befejeztével megvásárolta a stúdiótól az említett kocsit.

16. Azt a jelenetet, amikor Edgar megiszik egy pohár cukros vizet, 15-ször kellett felvenni, ezért a forgatási nap végére Vincent D’Onofrio, a rendező szavaival élve “betépett a sok cukortól”.

17. Erdetileg, Bruce Campbell is feltűnt volna egy kisebb szerep erejéig, de végül időpont egyeztetési nehézségek miatt ez nem valósulhatott meg.

18. Amerikában a Men in Black a legtöbb bevételt termelt “buddy movie”. Ezeknek a filmeknek az a közös ismertető jegye, hogy általában két eltérő személyiséggel rendelkező embert tesznek egymás mellé, akiknek meg kell tanulniuk csapatként működni és ez a folyamat számos vicces szituációt szül.

19. Az egyik jelenetben Will Smith turisták közé ugrik egy hídról. Ez a híd pontosan ugyan az a híd amelyről Thor, Hulk, Amerika kapitány és Sólyomszem is harcolt a Chitarui sereg ellen a Bosszúállók című filmben.

20. Egy állatvédő szervezet szigorúan felügyelte, hogy a forgatás alatt egyetlen állat se sérüljön meg. Ez nem csak a filmben kulcsszerepet játszó macskára vonatkozott, hanem a csótányokra is. Így abban a jelenetben, amikor J csótányokat tapos el, Will Smith valójában mustárral töltött kis zacskókra lépett rá.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/