Egyedülálló férfi megosztaná: Szinglilét (Single all the way, 2021) kritika

Michael Mayer nem rukkol elő minden évben új rendezéssel, de amikor igen, az egy tisztességes iparos munka. Ezúttal a Netflix invesztált be a Chad Hodge által írt, karácsonyi romkom-ra. Na nem sokat, szóval így csak egy amolyan Hallmark típusú, kis költségvetésű, de annál nagyobb szívű történet kerekedett belőle.

Adva van Peter, aki pár nappal a karácsonyi vakáció előtt tudja meg, hogy a pasija bizony nős, szóval a 10 napos családi banzáj ismét szingli státuszban vár rá. Ami nem csak attól a ténytől keserves, hogy bimbozó kapcsolata nemhogy futott, de valósággal nekicsapódott annak a bizonyos zátonynak. Leginkább azért, mert az otthoniak legkedvesebb elfoglaltsága évek óta, hogy pasit szerezzenek neki. Vagy csak szimplán sajnálják.
Amellett, hogy ezzel a felütéssel rögtön búcsút is intettünk a már unásig ismételt lmbtq propagandának hívószavaknak (ön- és családi elfogadás, coming out, munkahelyi kirekesztés, klisés megjelenés és viselkedés), remekül mutat be egy teljesen gender- és vonzalom semleges problémát.
Megfejelve az egész történetet a világ legcukibb családjával.
Persze Weasley-éken kívül.
Mindegy.

Szinglilét
Szinglilét (B-J): Michael Urie, mint Peter és Jennifer Coolidge, mint Sandy. Kredit: Philippe Bosse/Netflix © 2021

Szóval adott egy srác, aki évek óta hiába próbált pasit találni Los Angelesben. Úgy tűnt sikerült és karácsonyra haza is viheti, hogy végre ne ő legyen a szánni való szingli az ünnepi asztalnál, de sajnos az utazás előtt kiderül, a fickónak van még mit tanulnia az őszinteségről. Mind a felesége, mind önmaga irányába.
Ezért kéri meg legjobb barátját és lakótársát, hogy menjen el vele New Hampshire-be, hogy eljátszhassák, hogy több év barátság után végre egymásba szerettek. Nick vonakodva, de belemegy a játékba, amit rögtön keresztebe is húz anyuka egy leszervezett vakrandival. Szóval mégsem mondják el az első vacsoránál azt a förtelmes nagy hazugságot, amit Peter kitalált, hanem belemegy a sokadik próbálkozásba, akármennyire kilátástalannak tűnik, hogy a kisváros egyetlen, újdonsült meleg edzője lenne a nagy ő számára.
Aztán minden jól megy az első randin. Meg a másodikon is. Meg a harmadikon is. Miközben anyu szurkol az új párosításnak, a család többi tagja meg van róla győződve, hogy Nick és Peter maguknak sem valják be, hogy egymást keresik és csak a barátságuk elvesztésének félelme tartja vissza őket az egyértelműtől.

Közben mindenkit körülvesz a karácsony. A ház egyre díszesebb. Folyamatosan készülnek az ünnepi fogások. Nick apósával Peter apjával barkácsolgat, a gyerekekkel játszik, fullba nyomja a családi feelinget. A fura nagynéni betlehemi előadást dirigál, rettentően inkompetens módon, hiszen egyszer szerepelt egy off-Broadway showban. (Itt jegyezném meg, hogy Jennifer Coolidge tud ám drámai is lenni. Bebizonyította az Ígéretes fiatal nőben. Most csak a szokásost várták el tőle sajnos.) Peter nővérének lányai, a maguk tinédzser eszközeivel próbálják összeboronálni a srácokat. Peter újdonsült randipartnerével, James-szel síel. Nick eleinte örül barátja sikeres randijainak, mindaddig, míg Peterben fel nem merül a hazaköltözés. Ekkor érzi meg igazán, hogy mennyi mindent is változtathat meg ez hirtelen jött randisorozat.

Szinglilét
Szinglilét: Kathy Najimy, mint Carole. Kredit: Philippe Bosse/Netflix © 2021

Nem áltatlak, nyájas olvasó, láttad már ezt a filmet. Nem is egyszer. Már karácsonyi köntösbe bujtatva is. De nincs ezzel semmi baj. Sőt, még azzal sem, hogy a kis költségvetéssel készült produkció nem bővelkedik helyszínekben, ahogy nagy nevekben sem. A B-kategóriás színészek hozzák a szintet.
Új problémákat sem vet fel, csak talán azt nem szoktuk még meg, hogy a meleg öntudatra ébredés, a coming out és az azt megelőző dráma/komédia után, ugyanazokkal a hétöznapi problémákkal küszködik ez a szubkultúra is.
Kiégés, társas magány, megfelelni vágyás, honvágy, boldogág keresés és önismeret.

S bizony lehetsz te heteró, meleg, gendersemleges, transz vagy aszex, ha van egy olyan családod, aki minden évben hazavár és epekedve várja, hogy boldognak lásson, akkor bizony írtó szerencsés vagy. S bármi is történjék, a boldog karácsony borítékolható.

Szinglilét pontozó thumbnail
Szinglilét
Összességében
Rendezés
7
Színészi alakítás
7
Forgatókönyv
6.5
Fényképezés
6
Filmzene/Hang/Effektek
6
6.5

Friss

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Magyar film világpremierje Miskolcon!

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek...

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga...
Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda

Hasonlóak

Tyler Rake: A kimenekítés (Extraction, Netflix – 2020) [Kritika]

A Netflix hosszú évek óta töretlen népszerűségnek örvend és egyre több háztartásban megtalálható. A...

Meggyőző érvek kritika (Persuasion, 2022, Netflix) – Nincs elég meggyőző érv ehhez a filmhez

Nem kellett túl sok meggyőző érv, hogy leüljek és megnézzem az egyik legújabb Jane...

A szürke ember kritika (The Gray Man, 2022 – Netflix): Nyári csitt-csatt-bumm

A Netflix manapság irtózatos összegeket költ egy-egy filmükre. Nem is csoda, hiszen a streamingek...