Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

Shyamalan nem foglalkozik a pofonokkal, amit a kritikusoktól kap, újra és újra feláll belőle, hogy megmutassa, hogy tud ő jó thrillert rendezni.

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint a Hatodik érzék, vagy A sebezhetetlen. Viszont sajnos voltak igazán nagy mellényúlásai is, ami miatt Hollywood elkönyvelte, hogy már nem a régi. A legutóbbi filmjei, bár nem értek fel a klasszikusokhoz, rossz filmeknek semmiképp sem mondanám. Legújabb mozija, a Kopogás a kunyhóban egy érdekes alaphelyzetet ígért, és mivel én minden mellényúlása ellenére, nagyon is kedvelem Shyamalan munkásságát, hiszen az egyik kedvenc műfajomban, a thrillerben alkot, kimondottan vártam az új filmet.

Andrew (Ben Aldridge – Fleabag, Pennyworth) és Eric (Jonathan Groff Mátrix: Feltámadások), fogadott lányukkal, Wennel (Kristen Cui), egy erdő mélyén lévő faházban terveznek tölteni pár felhőtlen napot. Egyszer csak megjelenik Leonard (Dave Bautista Tőrbe ejtve: Az üveghagyma, A galaxis őrzői) pár társával, akik meglepő indítékkal érkeznek. Arra kérik a családot, hogy áldozzanak fel egy embert maguk közül, ellenkező esetben el fog jönni az apokalipszis.

Kopogás a kunyhóban kritika
(B-J) Ben Aldridge, mint Andrew; Kristen Cui, mint Wen és Jonathan Groff, mint Eric a Kopogás a kunyhóban című filmben. Kredit: © Universal Studios

Gyakorlatilag az egész film egy helyszínen játszódik (a visszaemlékezéseken kívül), és ez az alaphelyzet kellő feszültséget teremt a film első perceitől kezdve a végéig. A négy idegen motivációja egyértelmű, mégis hihetetlenül hangzik, ami miatt nem tudjuk, hogy komolyan gondolják-e a dolgukat, vagy csak valamiféle átverés az egész. Ez azonban viszonylag hamar kitisztul, hiszen az idegenek tettei elég drasztikusak.

Kopogás a kunyhóban kritika
(B-J) Jonathan Groff, mint Eric és Dave Bautista, mint Leonard a Kopogás a kunyhóban című filmben. Kredit: © Universal Studios

Shyamalan nagyon ért a hangulatteremtéshez, és ebben most sem okoz csalódást. A film nagyjából százperces játékidejében sehol nem veszít az atmoszférájából. Ehhez kellettek a színészek is, akik hitelesen hozzák karaktereiket, és azok motivációit. Mind közül egyértelműen Dave Bautista az, aki ellopja a showt, és bizonyítja, hogy nem csak ökörködni tud.

Kopogás a kunyhóban kritika
(B-J) Kristen Cui, mint Wen és Jonathan Groff, mint Eric a Kopogás a kunyhóban című filmben. Kredit: © Universal Studios

Shyamalan egyik védjegye, hogy filmjei többsége a nagy filmvégi csavarra hegyeződik ki, így valami turpisságot itt is vártam. Nos, most nem szolgált hatalmas megoldással, persze a mozi utolsó pár perce nem csalódás így sem, ám lehet, egyesekben hiányérzetet kelt majd.

A filmbéli családot látva, lehet teóriákat gyártani, hogy mit is akar valójában mondani a film, de a spoilert elkerülve ezt mindenki vitassa meg magában.

Kopogás a kunyhóban kritika pontozó thumbnail
Kopogás a kunyhóban (Knock at the Cabin, 2023)
Összességében
A Kopogás a kunyhóban nem egy világmegváltó Shyamalan mozi, de érződik, hogy az utóbbi évek negatív kritikái után a rendező szeretett volna egy hangulatos, valódi thrillert alkotni, ami a kisebb hibái ellenére, összességében talán sikerült neki.
Rendezés
8
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8
8

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

Branagh, Poirot és a kisértetek – Szeánsz Velencében (A Haunting in Venice, 2023) kritika

Poirot, Kenneth Branagh jóvoltából most Velence csodálatos kulisszái között nyomoz miközben néha a nézők...

Rózsaszínbe borult a világ – Barbie (2023) kritika

A Barbie-t senkinek nem kell bemutatni. Több évtizede már, hogy kislányok ezekkel a babákkal...