csütörtök, február 29, 2024

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

Shyamalan nem foglalkozik a pofonokkal, amit a kritikusoktól kap, újra és újra feláll belőle, hogy megmutassa, hogy tud ő jó thrillert rendezni.

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek a nevéhez, mint a Hatodik érzék, vagy A sebezhetetlen. Viszont sajnos voltak igazán nagy mellényúlásai is, ami miatt Hollywood elkönyvelte, hogy már nem a régi. A legutóbbi filmjei, bár nem értek fel a klasszikusokhoz, rossz filmeknek semmiképp sem mondanám. Legújabb mozija, a Kopogás a kunyhóban egy érdekes alaphelyzetet ígért, és mivel én minden mellényúlása ellenére, nagyon is kedvelem Shyamalan munkásságát, hiszen az egyik kedvenc műfajomban, a thrillerben alkot, kimondottan vártam az új filmet.

Andrew (Ben Aldridge – Fleabag, Pennyworth) és Eric (Jonathan Groff Mátrix: Feltámadások), fogadott lányukkal, Wennel (Kristen Cui), egy erdő mélyén lévő faházban terveznek tölteni pár felhőtlen napot. Egyszer csak megjelenik Leonard (Dave Bautista Tőrbe ejtve: Az üveghagyma, A galaxis őrzői) pár társával, akik meglepő indítékkal érkeznek. Arra kérik a családot, hogy áldozzanak fel egy embert maguk közül, ellenkező esetben el fog jönni az apokalipszis.

Kopogás a kunyhóban kritika
(B-J) Ben Aldridge, mint Andrew; Kristen Cui, mint Wen és Jonathan Groff, mint Eric a Kopogás a kunyhóban című filmben. Kredit: © Universal Studios

Gyakorlatilag az egész film egy helyszínen játszódik (a visszaemlékezéseken kívül), és ez az alaphelyzet kellő feszültséget teremt a film első perceitől kezdve a végéig. A négy idegen motivációja egyértelmű, mégis hihetetlenül hangzik, ami miatt nem tudjuk, hogy komolyan gondolják-e a dolgukat, vagy csak valamiféle átverés az egész. Ez azonban viszonylag hamar kitisztul, hiszen az idegenek tettei elég drasztikusak.

Kopogás a kunyhóban kritika
(B-J) Jonathan Groff, mint Eric és Dave Bautista, mint Leonard a Kopogás a kunyhóban című filmben. Kredit: © Universal Studios

Shyamalan nagyon ért a hangulatteremtéshez, és ebben most sem okoz csalódást. A film nagyjából százperces játékidejében sehol nem veszít az atmoszférájából. Ehhez kellettek a színészek is, akik hitelesen hozzák karaktereiket, és azok motivációit. Mind közül egyértelműen Dave Bautista az, aki ellopja a showt, és bizonyítja, hogy nem csak ökörködni tud.

Kopogás a kunyhóban kritika
(B-J) Kristen Cui, mint Wen és Jonathan Groff, mint Eric a Kopogás a kunyhóban című filmben. Kredit: © Universal Studios

Shyamalan egyik védjegye, hogy filmjei többsége a nagy filmvégi csavarra hegyeződik ki, így valami turpisságot itt is vártam. Nos, most nem szolgált hatalmas megoldással, persze a mozi utolsó pár perce nem csalódás így sem, ám lehet, egyesekben hiányérzetet kelt majd.

A filmbéli családot látva, lehet teóriákat gyártani, hogy mit is akar valójában mondani a film, de a spoilert elkerülve ezt mindenki vitassa meg magában.

Kopogás a kunyhóban kritika pontozó thumbnail
Kopogás a kunyhóban (Knock at the Cabin, 2023)
Összességében
A Kopogás a kunyhóban nem egy világmegváltó Shyamalan mozi, de érződik, hogy az utóbbi évek negatív kritikái után a rendező szeretett volna egy hangulatos, valódi thrillert alkotni, ami a kisebb hibái ellenére, összességében talán sikerült neki.
Rendezés
8
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
8
Filmzene/Hang/Effektek
8
8

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Nagy Norbert
Nagy Norbert
Hello, Norbi vagyok! Kiskorom óta rajongok a filmekért, sorozatokért. Műfajtól függetlenül, bármit megnézek, és szeretem utána kifejteni a véleményem róluk. Kritikáim írásban és videó formájában is megjelennek általában.

Hasonlóak

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Abszurd felnövéstörténet: Szegény Párák (Poor Things – 2023) kritika

Yorgos Lanthimos filmjei általában nem túl széles közönségnek szólnak. Művei nagy részben művészfilmek, vagy...

Zack Snyder karácsonyi ajándéka, avagy egy katasztrófális ponyva sci-fi: Rebel Moon – 1. rész: A tűz gyermeke (Rebel Moon – Part One: A Child...

Az ünnepi időszakra megérkezett a Netflixre a rajongói által látnokiknak tartott Zack Snyder ősrégi...