szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Hivatali titkok (Official Secrets – 2019): Filmkritika

2003-at írunk. Amerika Angliával karöltve akarja megtámadni Irakot annak állítólagos vegyi fegyverei miatt. Tudjuk ennek mi lett a vége. Szaddam rémuralma helyett megkaptuk az ISIS-t és a következő pillanatban már az volt hírértékű a kisembernek, hogy a fél Közel-Kelet Európába kényszerül. De mielőtt ez megtörtént volna – s ne legyenek kétségeink, az utcát elöntő háborúellenes tömegek dacára, minden fennforgás és visszhang nélkül vágta volna partiba Irakot jó pár nemzet -, Katharine (Keira KnightlyA Karib-tenger kalózai széria) húzott egy keményet. Miután kapott egy arra vonatkozó, szigorúan titkos utasítás, hogy néhány nemzetről (Angola, Bulgária, Chile) elő kéne bányászni némi szennyest, hogy megfelelően tisztelettudóan szavazzanak az Irak elleni háborúra, ő úgy dönt, hogy akkor azért ezt csak megmutizza egy pacifista barinőjének és megkéri, hogy juttassa el egy újságírónak, aki majd jól tájékoztatja a közt.

Hivatali titkok

Majd aztán annyira fű alatt történnek az események, hogy három hét alatt el is jut a The Observer-hez az a papír. Nyomozás indul. Igaz, nem igaz? Leközöljük, ne közöljük? Mit mondd az MI6-es haverod és az ex-tábornok pajtid? Van valaki az NSA-tól aki ezt majd jól nem cáfolja meg? Szóval egy óvatos duhaj félnyomozás után csak megjelenik az a cikk, ami kiborítja a bilit. Katharina közben már alig él, az ideg eszi és még egy nyomozás is elindul a melóhelyén. A neheze még csak most jön.Ez a film egy tisztességes iparos munka. Szépen hozza a politikai thrillerek kliséit. Csak sajnos ez a sztori nem elég izgalmas ahhoz, hogy a játékidő 1 óra 47 perce alatt feszes maradhasson. Igazából csak azért tapadsz képernyőre, hogy biztosan megértsd, ki melyik állami szerv titkait teregeti ki éppen. Maga a történet nem annyira izgalmas. Persze Katharina Gun-nak az volt, mivel több mint egy évig lebegtették a vádemelését. A férje letelepedési kérelmének sem tett túl jót a hazaárulással jött hírnév. Szóval a kisember megérti, milyen is megmártózni a politika mocskos, fekáliás mocsarában és ezt nekünk is szépen átcsepegteti a film. De sajnos a figyelem fenntartása a mérhetetlen mennyiségű információk nézőre hordásában ki is merül. No meg aki nem merült alá anno a 2000-es évek aktuálpitikájában, annak meglehetősen tömény lesz. Mindezek mellett, még ha önostorozó is a film, mindezt olyan angolosan, visszafogottan teszi, hogy bennem speciel csak kérdéseket hagyott. Meg a kétely keserű ízét, hogy vajon tudok-e bármit is a világunkról, de ami még fontosabb, akarok-e egyáltalán. Lehet, hogy ez volt a cél, de ezt most valószínűleg csak a jóindulatom mondatja velem.

Hivatali titkok

Keira Knightly alakítása kifogástalan. Érzelmek olyan skáláját hozza, amiről nem is sejtettem, hogy benne rejlenek. A többiek mindent meg is tesznek, hogy a nézőt végig a művésznő tehetsége kösse le. Kicsit izommemóriából is tolja mindenki (Ralph Fiennes, Matt Smith, Matthew Goode) a kiosztott karakterét. Egyfajta „nem túl meggyőző ez a sztori, de performáljuk, aztán húzzunk haza” életérzés lengi át.


Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke,Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem!Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte!De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni.Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda
Mindenesetre, ha szereted az igaz történeteket és a politikai thrillereket, egy vasárnapi matinénak megteszi Gavin Hood kicsit komolyabb próbálkozása. Ha más nem, izgalmas visszanézni, hogy éltünk a 2000-es évek elején floppy lemezzel és shitty mobilokkal. Hivatali titkok (Official Secrets - 2019): Filmkritika