péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: Az év legrosszabb filmjei! (2018)

Szinte hihetetlen, de ismét eltelt egy év, ami mozis szempontból egész korrektre sikeredett. Ennek pedig a stúdiók is örülhetnek, hiszen a hírek szerint 2018-ban megdőlhet az eddigi bevételi rekord is. A Filmsomnia szerkesztőségének tagjai idén nem kevesebb, mint 180 premier kritikát publikáltak, ami egészen elképesztő szám, főleg a tavalyi, körülbelül 100-hoz képest. Természetesen ennyi film közül volt amelyik egészen zseniálisra, és volt amelyik vállalhatatlanul rosszra sikerült. Ehhez mérten gyűjtöttük össze nektek az év 20 legrosszabb és legjobb filmjét.

Ahogy már megszokhattátok a rangsor nem csak a mi véleményünk alapján, hanem az IMDb, a Rotten Tomatoes, a Metacritic és a saját Filmsomniás értékeléseink átlagából született meg, hogy így még tisztább képet adhassunk arról, hogy melyek voltak az idei év legjobb és legrosszabb mozijai. A listákra csak olyan filmek juthattak fel, amik a magyarországi bemutatót illetően 2018. január 4 és 2018. december 27 között kerültek bemutatásra. Illetve mind a négy (IMDb, Rotten Tomatoes, Metacritic, Filmsomnia) említett filmes oldalon rendelkezett értékeléssel.

Kezdésnek következzenek 2018 legrosszabb alkotásai, holnap pedig az is kiderül, hogy melyik húsz film volt idén a legjobb!

20. Tűzgyűrű: Lázadás

Ezt írtuk róla: Egy séma alapján készült folytatás, amely kipipálta a kötelezőket, de közben elvesztette azt a varázst, ami az elődöt szórakoztatóvá tette. Az akciók látványosak és szórakoztatóak, de elviselhetetlen párbeszédek, és általánosságban unalmas cselekmény társulnak hozzá, amitől csak a vérbeli rajongóknak lesz élvezhető élmény, mindenki másnak felejthető, vagy már konkrétan fárasztó. (Georgiadisz Leonidas)

IMDb: 5.6 / Rotten Tomatoes: 44% / Metacritic: 44 / Filmsomnia: 45% / Összesen: 47%

19.  Sötét elmék

Ezt írtuk róla: És, hogy pontosan mit akar átadni nekünk ez a történet? Azt, hogy, ha bele is döglesz, csak akkor dögölj bele, ha az áhított célt elérted. Ha használtad az erődet. Csak jóra és rosszra soha. Ha kiálltál azért, ami különleges benned. Ha nem dőlsz be a hatalomnak, a reklámoknak és a propagandának. Ha nem hagyod, hogy irányítsanak. Legyél te is – életkortól függetlenül – lázadó kamasz! (Mészáros Eszter)

IMDb: 5.6 / Rotten Tomatoes: 17% / Metacritic: 39 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 47%

18. Hurrikán meló

Ezt írtuk róla: A Hurrikán meló egy korrekt iparos munka, ami nem tör nagy babérokra. Vállaltan a középszerű filmek palettáját célozza meg, ahonnan nem lóg ki, sőt olykor még jól is teljesít. Egy tökéletes recept alapján készült tökéletlen film. (Ivány Bence)

IMDb: 5.1 / Rotten Tomatoes: 45% / Metacritic: 35 / Filmsomnia: 55% / Összesen: 46.5%

17. Ami nem öl meg

Ezt írtuk róla: Az Ami nem öl meg meg sem közelíti elődjeit, és bár az akciófilmek struktúráját és felépítését választotta a thrillerműfaj helyett, annak sem elegendő. Kétdimenziós karakterei, kiszámítható története, és fantáziátlan akciói visszatartják potenciáljától, és bár nem nézhetetlen, mégis érdektelen. (Georgiadisz Leonidas)

IMDb: 6.1 / Rotten Tomatoes: 40% / Metacritic: 43 / Filmsomnia: 40% / Összesen: 46%

16. Amikor lehunyod a szemed

Ezt írtuk róla: Negatívumként két dolgot említenék meg, hogy teljes képet kapjunk: az egyik a furcsa, és számomra értelmetlen, csalódást keltő befejezés, a másik pedig, hogy Mara hátteréről sokkal többet is megtudhattunk volna.

IMDb: 5.1 / Rotten Tomatoes: 25% / Metacritic: 32 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 46%

15. 22 mérföld

Ezt írtuk róla: 22 mérföld nem egy rossz film, de sajnos azt sem tudnám kijelenteni róla, hogy hú, de szuper és maradandó lenne. Hogy beülnék-e rá még egyszer? A közeljövőben biztosan nem. És, hogy megnézetném-e másokkal? Nos, azokkal mindenképpen, akik vágynak egy pörgős akciófilmekre és másfél órányi lövöldözésre, robbanó gránátokra és kőkemény csajokra. Azt pedig még a jövő zenéje, hogy az egyértelműen folytatásért kiáltó vég beteljesül-e, vagy Berg trilógiáról szőtt álma a kukában végzi végül. (Horváth Móni)

IMDb: 6.1 / Rotten Tomatoes: 23% / Metacritic: 38 / Filmsomnia: 60% / Összesen: 45.5%

14. Felelsz vagy mersz

Ezt írtuk róla: Ebből a sztoriból lehetett volna egy ennél még sokkal izgalmasabb, ijesztőbb és véresebb misztikus horrort is alkotni. A halálesetek legalábbis indokolták volna. De ezt leszámítva is egy maximálisan szórakoztató alkotást kaptunk, ahol a picivel több, mint másfél órát sikerült üres járatok és unalmas jelenetek nélkül kitölteni. (Jordáki Gábor)

IMDb: 5.1 / Rotten Tomatoes: 15% / Metacritic: 35 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 45%

13. Látlak

Ezt írtuk róla: A film történetéhez és hangulatához végig illik a szürke sötét képi világ, mely ad némi borzongást, de nem annyira nyomasztó, hogy a film végén depresszív hangulatba kerüljünk. Maga a történet, hogy az emberek szinte olyan természetességgel élnek látható szellemek között, mintha csak az utca vagy intézmények teljesen hétköznapi „tartozékai” lennének, nagyon egyedi. Viszont így is ejt pár logikai hibát, illetve furcsaságot a film. (Dörgő Dániel)

IMDb: 5.7 / Rotten Tomatoes: 11% / Metacritic: 31 / Filmsomnia: 80% / Összesen: 45%

12. Pizzarománc

Ezt írtuk róla: Nem fogja megváltani a világot – nem is akarja -, a karakterfejlődés teljes hiányát sem szabad rajta számon kérni és a csavarokat is mindenki jó előre sejtheti, de egy percre sem árul zsákbamacskát. Persze, a forgatókönyv lehetett volna olajozottabb, néhány kiegészítés is belefért volna a szereplőkről és a harsány olasz család sztereotípiát is kihagyhatták volna. (Horváth Móni)

IMDb: 5.7 / Rotten Tomatoes: 23% / Metacritic: 28 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 44.5%

11. 7 vérfagyasztó nap

Ezt írtuk róla: A 7 vérfagyasztó nap sokadik feldolgozása egy nagyon érdekes és komplex túszdrámának, amely azonban nem ad hozzá semmit elődjei értelmezéséhez, és önmagában is egy önismétlődő, túlhúzott egésznek hat, annak ellenére, hogy briliáns pillanatai és frenetikus fináléja emlékezetesek maradhatnak. (Georgiadisz Leonidas)

IMDb: 5.8 / Rotten Tomatoes: 25% / Metacritic: 49 / Filmsomnia: 45% / Összesen: 44%

10. Robin Hood

Ezt írtuk róla: Az alkotás szerencsére nem árul zsákba macskát, hiszen az első percekben Jamie Foxx, mint narrátor elmondja a publikumnak, hogy jobb, ha elengedjük a történelmet és a legendát, mert itt ilyesmiről szó sem lesz és ezzel meg is menti a filmet a totális bukástól, mert, ha ez nem lenne, akkor mindenki széttárt karokkal ülné végig a játékidőt, ugyanis olyan banális idiótaságok vannak benne. Sherwood például mindössze csak fél percet van jelen a történetben, de legalább van bánya, nincs kicsi John csak John és Tuck barát is szimplán csak Tuck, de cserébe van robbantás ráadásul abból jó sok. Igen, a Robin Hood kalandfilmből blockbusterré avanzsált. (Ivány Bence)

IMDb: 5.4 / Rotten Tomatoes: 16% / Metacritic: 32 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 42%

9. Predator – A ragadozó

Ezt írtuk róla: Béna elképzelések, még rosszabb kivitelezések jellemzik a Predator – A ragadozót, amely elavult vagy túltolt ötletek vegyestála. Fárasztó a humor, kétdimenziósak a karakterek, és élvezhetetlen az akciók nagy része: tehát fájdalmasan unalmas, a színészek minimálisan szórakoztató játéka pedig nem javít a bágyadt összhatáson. (Georgiadisz Leonidas)

IMDb: 5.5 / Rotten Tomatoes: 33% / Metacritic: 48 / Filmsomnia: 30% / Összesen: 41.5%

8. Milliárdos fiúk klubja

Ezt írtuk rólaTulajdonképpen nem ismerhetjük meg igazán a szereplőket, a rendezés nem nyújt azonosulási lehetőséget, így ez a film inkább egy kívülről szemlélhető tanmese a kapzsiságról, a sarokba szorított ember jellemtorzulásáról, és arról, hogy a befektetés és a piramisjáték nem is áll olyan távol egymástól. Ha valaki nincs otthon a pénzügyi manőverezés világában, annak kicsit kusza lehet a történet eleje, de talán a rendező nem akarta agyoncsapni a sztorit holmi száraz közgazdaságtannal, így erre a vonalra nem is szabad rágörcsölni, a lényeg a végére úgyis összeáll. A Milliárdos fiúk klubja egy közepesnél valamivel erősebb mű lett, maradt benne lehetőség, amit az alkotók nem használtak ki, a meglepetést pedig nem is annyira maguk a fordulatok, hanem az a tény szolgáltatja, hogy azok egyszer valóban megtörténtek. (Majer Judit)

IMDb: 5.6 / Rotten Tomatoes: 8% / Metacritic: 30 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 40%

7. Gyémánthajsza

Ezt írtuk róla: Aki lövöldözős, akciókkal teli thrillerre vágyik, annak a Gyémánthajsza nem fogja kielégíteni a vágyait, viszont azok a nézők, akik szeretik, ha egy filmnek van némi mondanivalója, vagy az a megszokottól más hangulatot vezet végig a történet, melyben a szerelem, a különböző kultúrák találkozása és az ezeket kőkeményen befolyásoló zord szibériai alvilági élet egybeforrva elvenedik meg, annak okozhat kellemes meglepetéseket ez az alkotás. (Dörgő Dániel)

IMDb: 5.6 / Rotten Tomatoes: 8% / Metacritic: 30 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 40%

6. Szellemek háza

Ezt írtuk róla: A cselekmény összességében szép lezárást kap, ami önmagában értékelendő, hiszen az alkotók a szellem járta ház legendáján kívül megkísérelnek emberi sorsokat és tragédiákat is átadni a nézőknek, így csempészve mélységet a történetbe, amivel mégis képesek voltak egy koherens és egész történetet megvalósítani. Ennek ellenére a Szellemek háza nem ijesztő és nem is maradandó alkotás. (Rideg Anita)

IMDb: 5.4 / Rotten Tomatoes: 14% / Metacritic: 28 / Filmsomnia: 50% / Összesen: 36.5%

5. Bosszúvágy

Ezt írtuk róla: A Bosszúvágy legnagyobb problémája, hogy túl komolyan veszi magát és nagyon aktuálpolitikai akar lenni, de ehhez kevés az amit nyújtani tud, holott, ha ezt elhagyták volna és igazán dolgoztak volna a forgatókönyvön, nem pedig egy felskiccelt vázlatnak tűnő valamit visznek vászonra, lehetett volna belőle egy értékelhető szatíra. (Rideg Anita)

IMDb: 6.4 / Rotten Tomatoes: 17% / Metacritic: 31 / Filmsomnia: 25% / Összesen: 34%

4. A szabadság ötven árnyalata

szabadság ötven árnyalata kapcsán az előzetes ígéretek szerint akció jelenetekkel dúsított, pörgős, párkapcsolati drámát tartalmazó 101 percet kellett volna kapnunk, de ennek csak részben tudott eleget tenni a film. Így sajnos egy sokszor önismétlő, unalomba fulladó, erotikát részben tartalmazó középszert kapunk. (Horváth Péter)

IMDb: 4.5 / Rotten Tomatoes: 11% / Metacritic: 31 / Filmsomnia: 50% / Összesen: 34%

3. Peppermint: A bosszú angyala

Ezt írtuk róla: A bűnös élvezetet nyújtó filmek sem elítélendőek létezésükből kifolyólag. A Peppermint-tel csupán az a baj, hogy a bűnös 80 százalékban jelenik meg, míg az élvezet maximum 20-ban. Az ősz beköszöntével több jó filmet is vetítenek a mozikban, nem hiszem, hogy a Peppermint: A bosszú angyala bárki számára is méltányolható választás lenne ebben a felhozatalban. (Nagy Tibor)

IMDb: 6.5 / Rotten Tomatoes: 10% / Metacritic: 29 / Filmsomnia: 30% / Összesen: 33.5%

2. Slender Man – Az ismeretlen rém

Ezt írtuk róla: Ha valaki tényleg igazi horrort akar nézni, akkor inkább keressen mást. Ha pedig valami elháríthatatlan erő folytán mégis kénytelen megnézni, próbálja a humoros oldalát felfogni a dolognak: biztos, hogy így nagyon szórakoztató kikapcsolódást fog jelenteni számára is. (Kiss Laura Olga)

IMDb: 3.2 / Rotten Tomatoes: 7% / Metacritic: 30 / Filmsomnia: 50% / Összesen: 30%

1. Gotti

Ezt írtuk róla: A Gotti egy sokkal jobb sorsra érdemes történet, amit nagyon rossz irányból közelítettek meg. Egy nagyon durván csapongó és elbaltázott fércmunka, amit Tarvolta próbál menteni, de még neki sem sikerül. Tipikusan olyan film ez, aminek nagyobb volt a füstje, mint a lángja. (Ivány Bence)

IMDb: 4.9 / Rotten Tomatoes: 0% / Metacritic: 24 / Filmsomnia: 40% / Összesen: 28%

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/