vasárnap, április 21, 2024

Trending

Hasonlóak

Ezt az öt filmet ajánljuk idén karácsonyra

Alig öt nap múlva megérkezik mindenki kedvenc (vagy épp utált) ünnepe, a Karácsony! Ennek apropóján a Filmsomnia szerkesztősége úgy gondolta, hogy összegyűjt nektek öt olyan, az ünnepekhez kapcsolódó alkotást, amit érdemes lehet az idei karácsonyi időszakban megnéznetek. Igyekeztünk minél színesebben választani, hogy minden műfaj (animációs, horror, vígjáték) kedvelője találjon valami kedvére valót.

A Grincs

A Grincs egymagában él barlangjában, egyedüli társa jámbor kutyája, Max. Grincs a legkülönfélébb találmányokkal rendezte be otthonát, csak hogy elkerülhesse az embereket, akikkel csak akkor találkozik, ha élelemre van szüksége. A zsémbes zöld szőrmók nyugodt életét azonban minden évben megzavarja a közeli falu, Kifalva ünnepi készülődése, különösen azért, mert az ünneplés évről évre egyre hangosabb. A helyzetet csak tovább tetézi, hogy a falucska lakói ezúttal minden korábbinál nagyobb Karácsonyt terveznek. Grincs számára nincs más választás: el kell lopnia a Karácsonyt, ezért Mikulásnak adva ki magát Kifalva felé veszi az irányt.

A film rikító, intenzív színekkel és remek animációval kelti életre szereplőit, különös hangsúly fektetve antihősére, kutyájára, illetve egy kislányra, Cindy Loura, aki idén szeretné elkapni a Télapót, hogy egy nagyon fontos ajándékot kérjen tőle: könnyítse meg egyedülálló anyukája életét, aki a lelkét is kidolgozza gyermekeiért. A Grincs esetében tökéletesen átjön az a folytonos, méla undor, ami dominálja létét, míg időnként átcsillan a csalódottság, és fokozatosan tudhatjuk meg, hogy miért is utál mindent, amitől boldogok az emberek. Max pedig egy bájos, folyton aranyos, remek kis csatlós, aki állandó kelléke a humornak, és víg partnere a zöld morcnak. CindyLou ezzel szemben a lelkes, intelligens kislány, aki a legtöbb gyerekkel ellentétben nem kézzel fogható ajándékot szeretne, és már érti, hogy miről is szól igazán a szeretet ünnepe. (Georgiadisz Leonidas)

Három király tesó

Ethan, Isaac és Chris még gyermekkorukban találkoztak és barátkoztak össze egymással. A három kamasz több mint egy évtizeden keresztül, minden esztendőben összejött karácsony ünnepén, szentestén egy kis vidámság, és szórakozás elejéig. Most, hogy immár beléptek a felnőttkorba, a becses hagyomány véget ér, azonban annak érdekében, hogy az utolsó alkalom igazán emlékezetes maradjon számukra, elindulnak, hogy megkeressék a karácsonyi bulik Szent Grálját.

Ha valaki megkérdezné tőlem, hogy az utóbbi pár évben készült karácsonyi filmek közül melyik maradt meg bennem legjobban, egész biztosan a Jonathan Levine által rendezett (Fifti-fifti, Eleven testek) Három király tesó-t mondanám. Ebben persze valószínűleg némiképp közre játszik az is, hogy az elmúlt 4-5 évben nem készült igazán átütő erejű karácsonyi film. És a Három király tesó sem a sztorija miatt maradt emlékezetes, hanem annak tálalása miatt. Gondolom a legtöbben sejtik, hogy ha Seth Rogen az egyik főszereplő akkor milyen hangvételre számíthatunk. Ennek megfelelően a film tele van füves, drogos és vallást sem kímélő vicces beszólásokkal és jelenetekkel. Ezek közül az egyik leghumorosabb az, amikor a Rogen által alakított zsidó származású és durván begombázott szereplő egy hatalmas Dávid csillagot ábrázoló, karácsonyi kötött pulcsiban betéved egy keresztény éjféli misére. Akinek fekszenek az ilyen és ehhez hasonló jelenetek, azok garantáltan jól fognak szórakozni, de csak és kizárólag 16 év felett ajánlott. (Németh Gergő Zsolt)

Eredeti cím: The Night Before
Korhatár: 16+
Játékidő: 101 perc
Év: 2015
Rendező: Jonathan Levine
Főszereplők: Joseph Gordon-Levitt, Seth Rogen, Anthony Mackie, Michael Shannon

Igazából szerelem

A történet mozgatórugója a szerelem, legyen az első látásra, vagy éppen beteljesületlen, rangra, életkorra és családi állapotra való tekintet nélkül. Megérinti az agglegény miniszterelnököt, az anya nélkül maradt iskolásfiút, a korosodó, kiégett rocksztárt, és nem kerüli el a szerelmében csalódott, összetört szívű írót sem. Londoni életek és szerelmek találkoznak össze és bontakoznak ki. Szenteste romantikus, fergeteges és keserédes következményekkel, mindenki számára, aki elég szerencsés (vagy szerencsétlen) ahhoz, hogy a szerelem bűvöletébe essen.

Richard Curtis 2003-as történet szövevénye a megjelenése óta a karácsonyi filmek egyik klasszikusává avanzsált, kiválóan alkalmas egy kis kikapcsolódásra az ünnepi sürgés-forgás közben (és után). A cselekmény egyszerre több, helyenként finoman összeérő szálon fut, van benne dráma, humor, izgalom, bimbózó románc, összeomló házasság, lehet szurkolni a szereplőknek, akiket igen komoly színészi gárda elevenít meg, mint például Hugh Grant, Liam Neeson, Alan Rickman, Colin Firth, Emma Thompson, hogy csak párat említsek. Általában „csajos” filmként aposztrofálják, de bátran ajánljuk mindenkinek, aki olyan karácsonyi filmet keres, amiről nem csöpög a szirup, nem vitték benne túlzásba a karácsonyi mámort, ellenben lehet rajta nevetni, és még mondanivalója is van. (Majer Judit)

Eredeti cím: Love Actually
Korhatár: 16+
Játékidő: 135 perc
Év: 2003
Rendező: Richard Curtis
Főszereplők: Hugh Grant, Liam Neeson, Bill Night, Emma Thompson, Keira Knightly, Martin Freeman

Karácsonyi ének

Charles Dickens klasszikusát, a Karácsonyi éneket rengetegen adaptálták már. Nekem személyes kedvencem, a 2009-es animációs változat, Robert Zemeckis (Vissza a jövőbe, Polár Expressz, Forrest Gump) rendezésében. Zemeckis már 2004-ben a Polár Expresszel megmutatta, hogy animálva is kiválóan választja meg és viszi vászonra karaktereit. Ebben a verzióban Jim Carrey (Dumb és Dumber 1-2, Egy makulátlan elme örök ragyogása, Ember a holdon, a 23-as szám) alakítja Ebenezer Scrooge-t, a fukar, morgós, rosszindulatú vállalkozót, akinek senkihez nincs egy jó szava, és akit karácsony éjjelén három szellem látogat meg (a múlt, a jelen és a jövő karácsonyának szelleme) és ez öreg korára teljesen megváltoztatja az életét. Kedves lesz, adakozó és vidám.

Jim Carrey szerintem tökéletes választás volt a szerepre, mint ahogy Colin Firth (Kingsman, Igazából szerelem) is, mint Scrooge unokaöccse, Fred. Aztán még itt van a már Oscar-díjas Gary Oldman is (Suszter, szabó, baka, kém, Az utolsó óra, Az ötödik elem), aki Ebenezer munkatársát, valamint segédjét formálja meg. Alapjában véve maga a mű egy dráma, egy szomorú, mégis tanulságos történet, és ahogy Zemeckis a filmvászonra álmodta, az zseniális. Az animáció csodás és élethű, ami átadja az olykor sötét és ijesztő könyv hangulatát. (Jordáki Gábor)

Eredeti cím: A Christmas Carol
Korhatár: 12+
Játékidő: 96 perc
Év: 2009
Rendező: Robert Zemeckis
Főszereplők: Jim Carrey, Gary Oldman, Colin Firth, Robin Wright, Bob Hoskins

Krampusz

Amikor problémás családjának tagjai egymásnak esnek az ünnepek miatt, az ifjú Max kiábrándul az egészből, és hátat fordít a Karácsonynak. Nem sejti azonban, hogy az ünnep elutasításával magára szabadította a Krampusz haragját. A Krampusz egy ősi démoni erő, amely megbünteti a hitetleneket. Elszabadul a pokol, kedvelt ünnepi alakok kelnek szörnyűséges önálló életre, és ostrom alá veszik a családi otthont, arra kényszerítve őket, hogy harcoljanak egymásért, ha túl akarják élni az ünnepeket.

Csak, hogy a horror rajongók se maradjanak néznivaló nélkül az ünnepekre. A Krampusz, emlékszem pár évvel ezelőtt hatalmas meglepetés volt számomra. Michael Dougherty (Adsz, vagy kapsz) filmje ugyanis egy olyan nagyon kellemes műfaj keverék, amiből kevés van. Egyszerre állja meg a helyét félelmetes horrorként, vígjátékként és, ami most a legfontosabb számunkra, karácsonyi filmként is. Az egyik pillanatban még a családtagok vicces beszólásain és civakodásain nevetünk, a másikban pedig vérszomjas mézeskalács figuráktól és a hatalmas szarvakkal rendelkező címszereplőtől rettegünk. Mindenképpen érdemes a lejátszóba helyezni ezt a mozit, ha már unjuk az elcsépelt, csöpögős karácsonyi történeteket. A vége csavarért pedig külön piros pont jár a készítőknek. (Németh Gergő Zsolt)

Eredeti cím: Krampus
Korhatár: 16+
Játékidő: 98 perc
Év: 2015
Rendező: Michael Dougherty
Főszereplők: Tony Collette, Adam Scott, David Koechner

+ Reszkessetek betörők! 1-2.

Kevin szülei egy igazi nagy családi karácsonyra készülnek – Párizsban. Az utazás körüli felfordulásban végül csak egyvalamit felejtenek otthon: Kevint. A hatalmas házban magára maradó kisfiú azonban cseppet sem bánkódik. Éppen, amikor már unatkozni kezdene két ügyefogyott betörő mászik be hozzá az ablakon. A srác nem ijed meg tőlük: százféle ravaszsággal és furfanggal úgy elbánik a rablókkal, hogy nemsokára ők is azt kívánják, bár utaztak volna inkább Párizsba.

Reméljük egy percig sem hitte azt senki, hogy a Reszkessetek, betörők! lemaradnak a listánkról. Hiszen ahogy a mondás is tartja: “Nincs karácsony Kevin nélkül”. És tényleg nincs! 28. élet évemet taposom, de emlékeim szerint az utóbbi 15-20 évben nem telt el úgy karácsony, hogy valamelyik TV csatorna ne adta volna le Chris Columbus klasszikus családi moziját. Ezzel pedig a Reszkessetek, betörők! filmek olyan elengedhetetlen hozzávalói lettek az ünnepeknek idehaza, mint a bejgli, vagy a halászlé. És én idén, legalább huszadjára is ugyanolyan gyermeki lelkesedéssel ülök majd le elé, mint évtizedekkel ezelőtt, mert a mai napig MEGUNHATATLAN! (Németh Gergő Zsolt)

Eredeti cím: Home Alone 1-2
Korhatár: 12+
Játékidő: 103+120 perc
Év: 1990, 1992
Rendező: Chris Columbus
Főszereplők: Macaulay Culkin, Joe Pesci, Daniel Stern

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/