csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: Predator-filmek a legrosszabbtól a legjobbig

6. Aliens vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen 2. (2007)

Az AVP 2. joggal birtokolja a “minden idők legrosszabb Predator filmje” címet. Az egyetlen pozitívum vele kapcsolatban, hogy az első AVP filmmel ellentétben R besorolásúra vették a figurát, igaz a véres és trancsírozós részek nagy része öncélú lett. Az egész alkotásból pedig árad egy olyan fajta hangulat, amivel csak a legrosszabb B filmek rendelkeznek és ez nem dicséret. Mert lehetett volna a film olyan rossz, hogy az már, jó, de az AVP 2. csak simán rossz. Buta a történet, amatőr a rendezés, a színészek pedig borzasztóan játszanak…

Érdekesség: A készítők szerették volna, ha Bill Paxton az Alien és a Predator franchise után az AVP sorozatban is szerepel, de egyeztetési nehézségek miatt ez végül nem jött össze.

IMDb: 4.7 / Rotten Tomatoes: 11% / Metacritic: 29 / Filmsomnia: 45% / Összesen: 33%

5. Alien vs. Predator – A Halál a Ragadozó ellen (2004)

Az első AVP film legnagyobb hibája, hogy a nagyobb bevétel érdekében a PG-13-as korhatár besorolást célozták meg a készítők, a várt R helyett. Így a két földönkívüli faj és az emberek összeütközése szinte teljesen vérmentes lett, ami a korábbi filmek után igazi szentségtörés volt. Emellett sajnos a történet sem az igazi, ami ennek tetejében még logikai bakikban is bővelkedik. Mindezek ellenére én mégsem tudom teljes szívemből gyűlölni ezt a filmet, mert a folytatással ellentétben ez egy java részt szórakoztató B film lett.

Érdekesség: Guillermo del Toro is szóba került, mint lehetséges rendező, de ő inkább a Pokolfajzat mellett tette le a voksát.

IMDb: 5.6 / Rotten Tomatoes: 20% / Metacritic: 29 / Filmsomnia: 55% / Összesen: 40%

4. Predator – A ragadozó (2018)

A Predator – A ragadozó, egy inkoherens, összefüggéstelen egysorosokból, lagymatag és sötét akciójelenetekből álló középszerű maszlag, amely annyira rossz se, hogy már jó legyen. Egyedül a karakterek – mint ötletek -, valamint az őket alakító színészek munkája értékelhető, illetve az utolsó fél óra mondható valamennyire szórakoztatónak – bár ott is bezavar a túltolt szentimentalizmus és a frenetikus vágás. A PredatorA ragadozó inkább egy evolúciós zsákutca, mint a szlogenben hajkurászott következő lépés. (Georgiadisz Leonidas)

Érdekesség: Shane Black azért írta meg a Thomas Jane által alakított Baxley-t Tourette szindrómásra, mert a való életben Black is Tourette szindrómás.

IMDb: 5.4 / Rotten Tomatoes: 32% / Metacritic: 48 / Filmsomnia: 30% / Összesen: 41%

3. Ragadozó 2. (1990)

A második rész lett talán a legmegosztóbb felvonás a széria történelmében. Van, aki utálja és van, aki szerint ez a sorozat legjobbja. Én személy szerint egyik tábort sem erősítem. Véleményem szerint ugyanis a Ragadozó 2. nem több és nem is kevesebb, mint egy közepesen szórakoztató horror-krimi. A környezetváltozás és Schwarzenegger hiánya egyértelműen nem tett jót ennek a résznek, de a durvább trancsírozós jelenetek emeltek az összhatáson és Glover is csak Schwarzi-hoz mérten volt erőtlen főszereplő.

Érdekesség: Természetesen Arnold Schwarzenegger-t is megkörnyékezték a folytatással, de ő nemet mondott, mivel nem tetszett neki sem a forgatókönyv, sem pedig a rendező személye.

IMDb: 6.3 / Rotten Tomatoes: 28% / Metacritic: 46 / Filmsomnia: 60% / Összesen: 49%

2. Ragadozók (2010)

Mindenféle elfogultság – a rendező ugyanis hazánkfia Antal Nimród volt – nélkül jelenthetem ki, hogy a Ragadozók kétség kívül a széria egyik legjobb alkotása. Sőt, nekem talán ez a személyes kedvencem. Már önmagában az az ötlet, hogy egy csapat teljesen különböző habitusú embert dobnak le a Ragadozók bolygójára zseniális, de Nimród-nak sikerült az a bravúr is, hogy végig fenntartsa az érdeklődést és az izgalmat. A szereplők egytől-egyig remekül lettek összeválogatva, igaz Adrian Brody-t mint akcióhős elsőre kissé furcsa volt látni, de összességében hibátlanul helyt tudott állni.

Érdekesség: Laurence Fishburne mindössze két napot dolgozott a filmen.

IMDb: 6.4 / Rotten Tomatoes: 65% / Metacritic: 51 / Filmsomnia: 65% / Összesen: 61%

1. Ragadozó (1987)

Mai napig bármikor meg tudom nézni ezt a filmet. Korát meghazudtoló technikával, félelmetes maszkjaival és realista ábrázolásmódjával az évszázad egyik legjobb sci-fi-akció klasszikusát hozták tető alá! Azóta több folytatása is készült a filmnek, de felülmúlni még egyik sem tudta. (Jordáki Gábor)

Érdekesség: Elsőként a Predator bőrébe az akkor még ismeretlen belga spárga király és későbbi akciósztár, Jean-Claude van Damme (Hiába futsz, Dupla dinamit, Börtöncsapda, Tökéletes katona) bújt, de kreatív nézeteltérések miatt átvette a helyét Kevin Peter Hall.

IMDb: 7.8 / Rotten Tomatoes: 80% / Metacritic: 45 / Filmsomnia: 100% / Összesen: 76%

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/