szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Toplista: Jokerek a mozivásznon

A Pro Video forgalmazásában ezen a héten jelenik meg DVD-n, Blu-ray-en és 4K UHD-n a Joker című film, ami nem kevesebb, mint 11 Oscar jelöléssel és több tucatnyi más filmes díjjal büszkélkedhet. Ezen felbátorodva úgy érzetük, hogy itt a remek alaklom arra, hogy sorrendbe állítsuk a mozi vásznain eddig felbukkanó összes Joker alakítást.

7. Cesar Romero (Batman: The Movie – 1966)

Remero volt az első színész, aki magára ölthette Joker színes ruháját és maszkját. Alakítása tehát mérföldkőnek számít, mai szemmel viszont már inkább megmosolyogtató, mintsem komolyan vehető. Nyilván a három évadot és egy mozifilmet megért sorozat abban az időben ezt kívánta meg, de ma már inkább tűnhet ripacskodásnak, mint komoly alakításnak.

6. Zach Galifianakis (Lego Batman: A film – 2017)

Kétség sem fér hozzá, hogy a Galifianakis által szinkronizált Lego Joker a valaha látott legviccesebb. Mert amellett, hogy ördögien ravasz és körmönfont csak úgy ontja magából a jobbnál jobb poénokat. Egyébként Galifinakis és Joker párosítása legalább annyira volt fura elsőre, mint maga a színész a való életben.

5. Mark Hamill (Batman: A rém álarca – 1993, Batman: A gyilkos tréfa – 2016)

Sokak számára biztosan új információként szolgál, hogy a Star Wars-filmek Luke Skywalker-e is megszólaltatta Joker karakterét. Sőt eddig a legtöbb ízben – ha csak képletesen is – ő ölthette magára a kultikus lila hacukát. Az egészen zseniális 90-es évekbeli Batman animációs sorozaton kívül az ő hangján szólalt meg a karakter a Rém álarca és a Gyilkos tréfa című egész estés animációs mozikban is.

4. Jared Leto (Suicide Squad: Öngyilkos osztag – 2016)

A legtöbb ember szerint Leto a valaha volt legrosszabb Joker. Ezzel azonban vitatkoznék! Sokan kiakadtak azon, hogy egy tetovált gengsztert csináltak a karakterből, csakhogy, aki figyelemmel kísérte Joker képregényes ténykedéseit az tudhatja, hogy Frank Miller All-Star Batman and Robin szériájában is tetoválva jelent meg, és gengszter jelleme is megvillant már a 40-es évek egyes számaiban, kinézete pedig nagyon hajazott a New 52 változatra. Ezeket a jegyeket pedig véleményem szerint tökéletesen hozta Leto, de érthető módon sokan nem voltak még felkészülve egy a korábbiaktól merőben más Jokerre. Plusz érdemes hozzá tenni azt is, hogy Leto rengeteg jelenetét kivágták és megnyirbálták a bemutató előtt nem sokkal, így esélye sem volt kiteljesedni.

3. Jack Nicholson (Batman – 1989)

A szerep, ami igazi fordulópont volt az addig elsősorban komolyabb filmjeiről ismert színészlegenda számára. Nicholson tökéletesen vegyítette a Romero-t idéző 60-as évekbeli vicces, színes-szagos alakítást, a 40-es évekbeli képregények komorabb hangulatával. Egyszerre sötét és vicces, nem mellesleg sokak szerint a színész egyik, ha nem legjobb szerepe pályafutása során. Mellesleg neki és Michael Keatonnek köszönhetjük, hogy a szuperhős műfaj mára az lett ami.

2. Heath Ledger (A sötét lovag – 2008)

Valószínűleg sokan meglepődtek azon, hogy a tragikus hirtelenséggel elhunyt Ledger alakítása “csak” a második lett a listánkon. Elvitathatatlan tény, hogy Ledger mindent bele adott annak érdekében, hogy egy igazán őrült Joker-t formálhasson meg a filmvásznon és ez sikerült is neki, amiért megérdemelten kapott Oscar-díjat, amit sajnos már nem tudott átvenni. Az ok, hogy mégis csak második lett az nem is feltétlen neki, hanem Christopher Nolannak róható fel, aki túlságosan is komolyra vette nem csak a film hangulatát, de magát a karaktert is. Ezért Joker sokkal inkább lett egy számító, tervekkel rendelkező terrorista, mint zsigerből fakadó elmebeteg bűnöző…

1. Joaquin Phoenix (Joker – 2019)

…És Phoenix legfrissebb Jokere pont emiatt jobb – ha csak egy hajszállal is -, mert ő egy valóban kiszámíthatatlan beteg elme, akitől minden kitelik és a legváratlanabb pillanatokban képes robbanni. És amellett sem lehet szó nélkül elmenni, hogy habár Phillips filmje nem nevezhető hagyományos értelemben vett szuperhős/képregényfilmnek, mégis a benne megjelenő Joker sokkal képregényhűbb, mint Nolan Sötét lovagjában. Phoenix pedig a korábbi színészekkel ellentétben nem csak mellék, de abszolút főszereplőként is képes volt magáévá tenni a karaktert és uralni a teljes filmet.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/