csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Rangsor: A MonsterVerse filmjei a legrosszabbtól a legjobbig

A Pro Video kiadásában nemrég jelent meg Blu-ray-en, DVD-n és 4K UHD-n az év egyik leglátványosabb blockbustere, a Godzilla II. – A szörnyek királya. Ez alkalomból pedig számot vetettünk a Warner, 2014-ben indult szörnyuniverzumának eddigi összes, szám szerint három alkotásáról. A rangsor, mint mindig, úgy most is a filmek IMDb, Rotten Tomatoes, Metacritic és Filmsomniás értékelésük átlagából állt össze. Nektek melyik a kedvencetek?

3. Godzilla II. – A szörnyek királya (2019)
Maga a forgatókönyv olyan, mint egy vegyes vágott, érződik az egészen az ötlettelenség és az, hogy az írószobában nem tudták eldönteni, hogy milyen vázra húzzák fel a monumentális harcokat, így egyetlen ötlet sem került a kukába, mert van itt minden mi szem-szájnak “ingere”: Ökoterrorizmus, globális felmelegedés, túlnépesedés, állatvédelem, természetvédelem, gonosz háttérhatalom, kihalás, gyászoló család, az alkoholizmus hatásai, egy kis ókori mitológia, és mindez felöntve hatalmas Titánokkal és pátosszal. Az utóbbi kettővel nem is lenne gond, ha az előbbiekkel nem vállalta volna túl magát a sztori és rogyott volna össze a mondanivaló terhe alatt. Hiszen egyik témának sem néz a mélyére csak felületesen vizsgálja, de olyan szinten ódzkodik állást foglalni, hogy igazán még a felszínt is fél kapargatni. A jelenetek, a dialógusok és a szituációk rendszeres újrahasznosításáról nem is beszélve. De legalább a Titánok monumentális harcai jól lettek kivitelezve még ha kevés is van belőlük és azokból sem feltétlenül látunk mindent. Egy biztos, hogy a közel két és fél órás hossz egyáltalán nem indokolt, és inkább érződik időrablásnak, mint grandiózus történetmesélésnek. (Ivány Bence)

Érdekesség: Ez a Stranger Things-ből ismert Millie Bobby Brown első nagyjátékfilmes szerepe.

IMDb: 6.2 / Rotten Tomatoes: 41 / Metacritic: 48 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 55%

2. Godzilla (2014)

Egyes jelenetek brutálisan jól össze lettek rakva, és a szörnyek, valamint az egymással folytatott harcuk egyszerre voltak epikusak, és hátborzongatóak. A finálé helyszíne, és a sötétbe burkolózott lángoló város, valamint az abban lefolytatott harc egyszerűen zseniális. Nem lehet rá mást mondani. Csak sajnálatos módon, itt is voltak kisebb gondok. A probléma forrása pedig maguk a karakterek. Annyira a szörnyek köré épült az egész cselekmény, hogy a film emberi szereplői teljesen másodlagosak lettek, és ez az alakításokon is meglátszott. Pedig olyan színészek játszották a  főszerepeket, mint Elizabeth Olsen, Aaron Johnson, vagy Ken Watanabe. Persze a lényeg a szörnyeken volt, de emiatt az emberi dráma borzasztóan semlegesen hatott.

Érdekesség: A film 960 vizuális effekttel megtámogatott beállítást tartalmaz, amiből Godzilla 327-en szerepel. Ezeket a jeleneteket, ha mindössze egy számítógéppel készítették volna, akkor a renderelés nem kevesebb, mint 450 évig tartott volna.

IMDb: 6.4 / Rotten Tomatoes: 75% / Metacritic: 62 / Filmsomnia: 70% / Összesen: 68%

1. Kong: Koponya-sziget (2017)

Az egydimenziós karakterek miatt bőven kárpótol mindenkit a nem mindennapi látvány. King Kong még sosem festette ennyire jól a filmvásznon, és a szigetet benépesítő lények is változatosak, valamint félelmetesek. A vágás ritmusa remek, a beállítások pedig gyönyörűek és végre egy szörnyfilm, ahol nem rejtegetik a film utolsó harmadáig a lényeket (igen Godzilla, most rád célozom!). Az akció jelenetek 90%-a pedig fényes nappal zajlik, így nem kell kisilabizálni, hogy mi történik éppen a vásznon (igen Godzilla megint rád célzom!!!). A Kong-ban minden ilyen jelenet tisztán kivehető, nincs kamerarángatás és nincs agyon szűrőzve se. Igazi nagybetűs SZÖRNYFILM!

Érdekesség: Az eredeti tervek szerint Michael Keaton és J.K. Simmons is szerepeltek volna a filmben, de időpont egyeztetési problémák miatt ez végül nem valósulhatott meg.

IMDb: 6.6 / Rotten Tomatoes: 75% / Metacritic: 62 / Filmsomnia: 75% / Összesen: 69.5%

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/