Alkudni jöttem!: Mi lenne ha…? (What if…?, 2021 – Disney+) 4. rész kritika (Spoilermentes)

A What if…? negyedik részében bemutatkozik egy alternatív Doctor Strange, aki jóval sötétebb módszerekhez folyamodik, mint a filmekből ismert verzió.

A What if…? legelőnyösebb tulajdonsága, hogy nemcsak tartani tudja az amúgy is magas színvonalat, de részről részre képes túlszárnyalni magát. A koncepció eleve rengeteg potenciált hordoz magában, amit az írók szerencsére ki is használnak.

What if...?
What if…?: Rachel McAdams, mint Christine Palmer. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Doctor Strange tragédiája az eheti epizódban teljesen más fordulatot vesz, mint ahogy azt a filmből ismerjük. Ugyanúgy elindul arra a bizonyos díjátadóra, ebben az univerzumban azonban Christine Palmer mégis csatlakozik hozzá. Az autóbaleset elkerülhetetlen pont Strange életében, viszont a sebészethez elengedhetetlen kezei helyett ezúttal Christine-t veszíti el a zuhanásban. A doktor ebben a történetben is a mágiában keresi a megoldást, hogy visszahozza a nőt az élők közé, ezzel pedig teljesen új oldalról mutatkozik be a karakter.

Kicsit fura egy olyan Doctor Strange-dzsel találkozni, aki magán kívül törődik bárkivel is. A filmből nem egy olyan figurát ismertünk meg, aki képes akár a szeretet legenyhébb formáját is érezni, ez az ellentmondás mégis kifejezetten érdekessé teszi az epizódot.

What if...?
What if…?: Benedict Cumberbatch, mint Doctor Strange és Benedict Wong as Wong. Kredit: ©Marvel Studios 2021

A mágia sötét oldalának bemutatása egyúttal azt is előrevetíti, hogy mekkora potenciál rejlik még az MCU ezen szegmensének feltárásában. Ennek a történetnek kifejezetten jobban állt volna a filmes CGI-orgia a kifejezetten Disney-re hajazó rajzstílus helyett, de a közelgő Doctor Strange folytatás valószínűleg nem fog szűkölködni a filmes effektekben.

Váratlan fordulat, hogy a What if…? negyedik része meg merte lépni, hogy a történések végül teljes kudarcba fulladjanak. Nincs világmegmentés, örömünnep vagy hősies győzelmi zene, Strange teljesen elbukik és magával söpör mindent, amit meg kellett volna óvnia.

What if...?
What if…?: Benedict Cumberbatch, mint Doctor Strange és Rachel McAdams, mint Christine Palmer. Kredit: ©Marvel Studios 2021

Továbbra is rendületlenül dübörög a What if…?, remélhetőleg tudja is tartani az eddigi minőséget. Az eheti történet Black Mirror-os fordulatával egy nagyon ütős rész került ki a Marveltől, ami legfeljebb élőszereplős megoldásban lehetett volna dögösebb.

Friss

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...

Az ember, akit Ottónak hívnak kritika (A Man Called Otto, 2022) – Egy svéd film nem „svédelt” változata

Ha valaki olvasta Fredrik Backman „Az ember, akit Ovenak hívnak” cím könyvét, az valószínűleg...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Alice Határországban kritika (Alice in Borderland 2022, Netflix) – Meglehet-e menekülni a haláltól?

Életre halálra szóló játékok. Logika, kitartás, csapatmunka és erő. Ezek kellenek ahhoz, hogy valaki...

1899 kritika (1899 – 2022, Netflix)

Nehéz spoilerezés nélkül elmagyarázni, hogy a Netflix 1899 című sorozata nálam hol ment egy...

A mackó 1. évad kritika (The Bear, 2022 – Disney+/Star/FX) – Kibírhatatlanul feszült sorozat a szakácsok életéről, de legfőképpen rólunk

Sosem ásott még mozgókép, annyira mélyre a vendéglátás poklába, mint az idei év egyik...