vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

Házimozi: A kör (The Circle – 2017) [Kritika]

A Harry Potter filmek nem csak Daniel Radcliffe számára hozták meg a sikert, hanem Emma Watsonnak is. 2011-ben került a mozik vásznaira az utolsó Harry Potter rész és azóta a színésznő már sok más műben megmutatkozott. Több drámában és romantikus filmben is szerepelt, amik igazán élvezetesre sikeredtek, ilyen alkotások voltak például az Egy különc srác feljegyzései vagy A kolónia. De kipróbálta magát a krimik és thrillerek világában is, ezekre a legjobb példa a Regression vagy a Lopom a sztárom című filmek, amik már jóval kevesebb sikert hoztak a fiatal színésznő számára. Ilyen kevésbé élvezetes alkotás legújabb filmje, A kör című, 2017-es sci-fi dráma is.

A kör középpontjában az emberiség technológiától való függése áll és ennek esetleges következményeit is boncolgatja. A Mae-t alakító Emma Watson egy nagyvállalatnál kap munkát, amit The Circle-nek hívnak. Ez a cég álom munkahelyként van elkönyvelve az emberek tudatában, mert nagyon jól bánik a dolgozóival, ráadásul a világ technológiai iparágában is jelentős szerepet tölt be és az emberek mindennapi életét jelentősen befolyásoló eszközöket és alkalmazásokat talál fel. Ez a nagyvállalati világ kiváló téma egy, a mai fiatalok számára szóló filmhez, ugyanis közülük rengetegen szeretnének hasonló helyen dolgozni (elég csak a Google-ra gondolni), mert az jól felszerelt, igényes, kellemes munkakörnyezetet kínál élvezetes munkával karöltve, amit jól meg is fizetnek. A kör is ezt az „életérzést” szimbolizálja, a baj csak az, hogy hiába akar életszerű lenni, nem sikerül neki. Gyakorlatilag minden élethelyzet el van túlozva és ez által, már nem érződik igazinak, helyette inkább túlságosan idealizált.

A fő probléma az, hogy hiába a remek alapötlet, ami köré a film épül, azt nem sikerült teljes részletében kidolgozni. A történet nagyon kidolgozatlan maradt, egyes dolgok, amik magyarázatra szorulnának, vagy következményüknek kellene, hogy legyen, a semmiben elvesznek, mintha mi sem történt volna. Ez gyakorlatilag lerombolja azt a világot, amit a film próbál megteremteni. Az egyik ilyen fő kidolgozatlan tényező a történet egyik kulcseleme, melynek lényege, hogy a cég, a The Circle minden személyes adatot tárol az emberekről, hogy azt később felhasználja. De nincs megmagyarázva, hogy pontosan mire, milyen célból és végső soron hogyan szerez ebből pénzt. Ennek köszönhetően a film befejezése is semmit mondó lett, gyakorlatilag lényegesebb üzenet, mondani való nélkül ér végetami nem feltétlenül lenne probléma, de mivel a történet egyszer csak el lett vágva minden magyarázat nélkül, emiatt hiányérzetet kelt.

Azért kifejezetten rossz alkotásnak sem mondanám A kör-t, hiszen Emma Watson hozza a tőle megszokott színvonalat Mae szerepében. Mellette pedig a film másik nagy főszereplőjére, a The Circle igazgatóját játszó Tom Hanks-re sem lehet panaszunk. Tehát a két színész mondhatni megmenti a filmet, kettejük játéka és a hangulat miatt érdemes megnézni ezt a sci-fi drámát. A nagyvállalati kultúrát is tökéletesen visszaadja az alkotás, de ezek mellett a történet teljesen eltörpül és háttérbe szorul a kidolgozatlanság következményeként, de nem csak a történet kidolgozatlan és hibákkal tűzdelt, hanem Emma Watson karaktere, Mae is. Hiába a színésznő remek alakítása, maga a karakter, szintén „hiányos”, mint a sztori. Ez így furán hangzik, de ahogy a történetben lyukak és megmagyarázatlan dolgok vannak, úgy Mae is ennek hatására „kihagy” dolgokat, amik következménnyel, vagy magyarázattal kellene, hogy járjanak.A kör
Összességében
A nagyvállalati miliő és a színészek miatt kedvelhető alkotás lett a Kör, ami könnyed kikapcsolódásnak egyszer tökéletesen megfelel. A történet következetlenségei miatt összességében azonban felejthető még úgy is, hogy a színes képi világ és az ehhez párosuló változatos zene némiképp javít a film hangulatán.
Pozitívumok
Emma Watson és Tom Hanks most is szerethetőek
Hangulatos filmzene
Érdekes nagyvállalati kultúra áll a film középpontjában
Negatívumok
Következetlen és kidolgozatlan történet
Csapnivaló befejezés
55
Értékelés