Az önámítás két oldala: Így vagy tökéletes (2021 – InterCom) kritika

Ritka, hogy egy elsőfilmes rendező ilyen erős mozival debütál, az Így vagy tökéletes azonban aranyos, vicces, elgondolkodtató és mély. Reméljük, Varsics Péter munkái a jövőben is ezt a színvonalat képviselik majd

Ha egy dolgot kéne kiemelnem a 2021-es Így vagy tökéletes című filmből, az a jellemábrázolás lenne. A mozi két főszereplője, Kata (Béres Márta) és András (Fekete Ernő) egymás tökéletes ellentétei, egy valamiben mégis hasonlítanak: hanyatt-homlok menekülnek az életük elől. Míg Kata a kóros optimizmusa mögé rejti a problémáit – amire egyébként egész szép karriert sikerült felhúznia –, András arrogáns cinizmussal tölti ki a művészeti kudarcait a körülötte lévőkön. Ez az ellentét első találkozásra mély ellenszenvet szül a két író között, a folyamatos összetalálkozások révén azonban mégis sikerül megkedvelniük egymást. A szimpátia aztán románccá lesz, azonban Varsics Péter elkerüli a romantikus komédiák csöpögős sablonját, az első perctől hiányzik a magas hőfokon izzó, giccses szerelem, hiszen András kezdetben csak azért közeledik Katához, hogy a lány hírnevét kihasználva eladhassa a halmokban porosodó vacak regényét és sikeres íróvá váljon.

Így vagy tökéletes
Kata és András ismerettsége nem indul éppen zökkenőmentesen (Fotókredit: Szupermodern Stúdió)

Kata és András dinamikája az ellentéteik ellenére lenyűgöző, a néző drukkol nekik, hiszen viccesek, aranyosak együtt. Szerencsére a film elkerüli a műfajra jellemző másik klisét, a menet közben bekövetkező konfliktusnak nem egy nagy szerelmes összeborulás a vége, teljes mértékben hű marad a karaktereihez, és a film elejétől kezdődően nagyon aprólékos következetességgel jut el a befejezéshez, ami viszont nem tartogat nagy összeborulást, sokkal inkább készteti főhőseit, hogy végre őszintén magukba nézzenek és ezzel a zárlat nyitva is marad, hiszen Kata és András története a film végi sötét után rejtély marad.

Az Így vagy tökéletes mellékszereplői, akármilyen kevés játékidőt kapnak, ugyanolyan szerves részei a filmnek, mint András és Kata, ezáltal Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Hais Dorottya mind-mind hozzátesznek valami emberit a mozihoz.

Így vagy tökéletes
Nekünk szerencsére nem ilyen volt a tekintetünk a film alatt. (Fotókredit: Szupermodern Stúdió)

Ha valaki csak egy hazai filmet néz meg ebben az évben, válassza Varsics Péter filmjét, rászolgált a Magyar Mozgókép Fesztivál díjára. A filmben megszólaló slágerek jól vannak válogatva, Balázs Ádám zenéi szépen ülnek a filmben, az operatőri munka és a fényképezés remek. Röviden az egész film roppant ízléses és szórakoztató.

Így vagy tökéletes
Trokán Nóra (Fotókredit: Szupermodern Stúdió)

Párban vagy egyedül is érdemes megnézni, az Így vagy tökéletes remek nyári kikapcsolódás: vicces, szerethető, és ami a legfontosabb, hogy hús-vér emberekről szól. Rá fog venni, hogy egy kicsit magadba nézz, de emlékeztet, hogy nem kell mély depresszióba esned a hibáid miatt, és inkább próbáld élvezni az életet. 

Friss

Szabó János emlék fragmentumai

Szabó János 1967-ben fejezte be tanulmányait a Képzőművészeti Főiskolán, ahol Barcsay Jenőtől, Konecsni Györgytől,...

Mindenki odavan a Top Gun: Maverickért

A cannes-i fesztiválon ötperces álló ovációval ünnepelték Tom Cruise új szuperprodukcióját, a Top Gun: Mavericket, a sztár pedig...

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...
Török Dániel
Török Dániel
Tizenéves korom óta foglalkoztatnak a különböző művészeti ágak. Leginkább a zenében érzem otthon magam, tizenöt éves korom óta játszom, azóta a legkülönfélébb hangszereken próbáltam ki magam: csellón, gitáron, ütősökön, szintetizátorokon. Stilisztikailag a metál áll legközelebb a szívemhez, de szívesen hallgatok és beszélek más stílusokról is. Szintén foglalkoztat a képregények világa, jelenleg több, mint ötszáz példányt számol a gyűjteményem. A hétköznapokban a színház világában munkálkodom, világosítóként.

Hasonlóak

Viking dráma a javából: Az Északi kritika (The Northman – 2022)

Robert Eggers már első mozijával feltette magát a filmezés térképére. A 2015-ös A Boszorkány...

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...