Ezt az öt filmet ajánljuk idén februárban!

A Babadook

Amelia, férje tragikus halála után egyedül kénytelen felnevelni fiát, Samuelt. A hétéves kisfiú súlyos viselkedési zavarokkal küzd, állapota pedig csak rosszabbra fordul miután az anyja egy Mr. Babadook nevű különös könyvből kezd el felolvasni neki. A házat melyben élnek, ezzel egy időben pedig egy felsőbb gonosz hatalom is megszállja.

Ezért várjuk: Igen tudjuk, hogy egy 4 éves filmről van szó, amit már rég megnézhettünk volna, főleg akkor, ha ennyire várjuk. Ebben részben igazatok is van, de mint megannyi filmes műfaj, úgy a horror is sokkal nagyobb élvezetet nyújt a moziban, mint otthon a TV előtt. Kiváltképp akkor, ha az a horror jól van elkészítve. A Babadook pedig minden bizonnyal egy jól sikerült alkotás, ezt bizonyítja a 86 pontos Metascore és a 92%-os Rotten Tomatoes értékelés is.

Eredeti cím: The Babadook
Műfaj: dráma, horror
Játékidő: 93 perc
Rendező: Jennifer kent
Főszereplők: Essie Davis, Noah Wiseman, Daniel Henshall, Hayley McElhinney
Hazai bemutató: 2018. február 1.
Forgalmazó: Pannonia Entertainment

Fantomszál

Reynold Woodcock, a híres szabó, a brit divatvilág egyik központi figurája. Olyan előkelőségek öltözékéért felelős, mint a királyi család tagjai, filmsztárok vagy épp a felső tízezer elit rétege. A férfi kicsapongó életmódod folytat egészen addig, amíg össze nem találkozik Almával, aki múzsája és szeretője is lesz egy személyben. A férfi szépen csillogó karrierje és élete pedig ettől kezdve szépen apránként darabjaira hullik.

Ezért várjuk: Mert a rendező, Paul Thomas Anderson és a főszereplőt alakító Daniel Day-Lewis külön-külön is zseniálisak, de ha összeállnak abból egészen biztosan egy nem mindennapi filmélmény kerekedik. Elég csak legutóbbi, két Oscar-díjat nyert alkotásukra a Vérző olajra gondolnunk. A Fantomszál pedig szintén esélyes rá, hogy bezsebeljen egy-két díjat Hollywood legnagyobb volumenű díjkiosztóján.

Eredeti cím: Phantom Thread
Műfaj: romantikus, dráma
Játékidő: 130 perc
Rendező: Paul Thomas Anderson
Főszereplők: Daniel Day-Lewis, Vicky Krieps, Lesley Manville, Camilla Rutherford
Hazai bemutató: 2018. február 1.
Forgalmazó: UIP-Duna Film

Fekete Párduc

T’Challa a Polgárháború eseményei után visszatér szülőhazájába, Wakandába, hogy elfoglalja az őt megillető helyét a trónon. Ám, mikor egyik ősellensége, Erik Killmonger is feltűnik az elszigetelt országban, a frissen kinevezett uralkodó királyként és szuperhősként is próbára tétetik, hisz nem csak a népe, de az egész világ sorsa múlik rajta.

Ezért várjuk: Mert egy új Marvel film még tíz év után is eseményszámba megy, a Fekete Párduc pedig a stúdió egyik legérdekesebb és legkülönlegesebb alkotásának ígérkezik. A főszereplő, Chadwick Boseman mellett a stáb nagy részét, olyan Oscar jelölt és nyertes színész alkotja, mint Lupita Nyong’o, Daniel Kaluuya, Angela Bassett vagy Forest Whitaker. A rendezői székben pedig a jelenkor egyik legtehetségesebb színesbőrű rendezője, Ryan Coogler (A megálló, Creed – Apolló fia) foglalt helyet.

Eredeti cím: Black Panther
Műfaj: akció, kaland
Játékidő: ?
Rendező: Ryan Coogler
Főszereplők: Chadwick Boseman, Michael B. Jordan, Lupita Nyong’o, Martin Freeman, Daniel Kaluuya, Andy Serkis, Angela Bassett, Forest Whitaker, John Kani
Hazai bemutató: 2018. február 15.
Forgalmazó: Fórum HungaryValami Amerika 3.

A harmadik Valami Amerika film eseménye egy milliókat érő bélyeg körül bonyolódik ezúttal. A bélyegre természetesen többen is igényt tartanak. Többek között az előző részekből megismert Alex és Bala is, de Timi és Eszter szintúgy bele vetik magukat a “kincskeresésbe”, hiszen a három fiú sorsa az apró, de annál értékesebb bélyegtől függ.

Ezért várjuk: Mert a Valami Amerika egy olyan vígjáték volt a 2000-es évek elején, amire véleményem szerint a mai napig büszkék lehetünk. A második rész pedig azon ritka folytatások egyike, ami ha nem is sikerült feltétlenül jobban az elsőnél, de legalább olyan szórakoztató volt, mint elődje. A trilógia befejező részétől ezért, ezúttal sem várhatunk kevesebbet és remélhetőleg harmadszor sem fogunk csalódni.

Eredeti cím: Valami Amerika 3.
Műfaj: vígjáték
Játékidő: ?
Rendező: Herendi Gábor
Főszereplők: Pindroch Csaba, Szabó Győző, Hujber Ferenc, Oroszlán Szonja, Ónódi Eszter, Szervét Tibor, Csuja Imre
Hazai bemutató: 2018. február 15.
Forgalmazó: Vertigo Média

A víz érintése

A film Amerikában, a hidegháború idején játszódik, ahol egy egyszerű takarítónő, olyan titkos kísérlet nyomaira bukkan munkahelyén, ami megváltoztatja addigi életét. A kísérlet alanya egy különleges, kétéltű lény, akivel a nő egyre szorosabb és bensőségesebb kapcsolatot alakít ki.

Ezért várjuk: Mert Guillermo del Toro az egyik legegyedibb látásmóddal rendelkező direktor Hollywoodban. Ezt bizonyította már számtalan alkalommal, olyan általa rendezett filmekkel, mint a Pokolfajzat, a Tűzgyűrű, valamint a három Oscar-díjat nyert A faun labirintusa. A víz érintése pedig tökéletesen illeszkedik a mexikói direktor eddigi filmográfiájába, ami jó eséllyel igazi díjesőre számíthat az idei Oscar-díj-átadón, hiszen nem kevesebb, mint 13 kategóriában is jelölést kapott ez a nem mindennapi szerelmes-szörnyfilm.

Eredeti cím: The Shape of Water
Műfaj: fantasy, dráma
Játékidő: 123 perc
Rendező: Guillermo del Toro
Főszereplők: Sally Hawkins, Michael Shannon, Richard Jenkins, Octavia Spencer, Michael Stuhlbarg, Doug Jones
Hazai bemutató: 2018. február 22.
Forgalmazó: Fórum HungaryFriss

Sandman – Az álmok fejedelme 1. évad kritika (The Sandman, 2022 – Netflix)

Olyankor szoktam magamat fiatalosnak gondolni, mikor a gyerek rákérdez, hogy mit nézek, aztán a)...

Összezárva a szörnyeteggel: Fekete madár évadkritika (Black Bird, 2022 – Apple TV+)

Augusztus ötödike óta már megtekinthető az Apple TV+-on az év egyik, hanem a legmegrázóbb...

Magyar film világpremierje Miskolcon!

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál mindig büszke volt rá, hogy a legnagyobb nemzetközi fesztiválsikerek...

Varga József Zsolt kiállításán jártunk az Aranytíz Kultúrházban

Különös világgal találja magát szemközt az, aki felsétál az Aranytíz Kultúrház felső emeletére. Varga...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

Katonadolog, avagy a kutya, amelyik se nem ugat, se nem harap: Katonadolog (Dog, 2022 – United Artists Releasing) kritika

"Egyszer a kutya és/vagy az izmoscsávó miatt megnézhető, gyerekeknek a kutya ellenére nem ajánlott..." Holivúd...

Tisztítótűz: Akik az életemre törnek (Those Who Wish Me Dead, 2021 – New Line Cinema) kritika

Februárban a hazai HBO Go-ra is megérkezik Taylor Sheridan (Wind River - Gyilkos nyomon)...

A tökéletes öndefiníció: All Machines Will Fail: And We (2022) kritika

Végre megjelent az All Machines Will Fail debütlemeze és iszonyatos erővel ránt a mélybe. Az...