péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

10 év után, íme a Marvel hivatalos idővonala

A Marvel stúdió kereken 10 évvel ezelőtt indult hódító útjára, a Robert Downey Jr. főszereplésével készült, Vasember című filmmel. A hatalmas sikert természetesen további alkotások követték, amik az évek alatt filmtörténelmi jelentőségű univerzummá és valódi pénztermelőkké váltak. 10 év alatt, 20 mozijuk látott napvilágot, ennek ellenére hivatalos idővonalat – hiszen a filmek nem időrendben követték egymást – a stúdió eddig még nem tett közzé. Most azonban a kerek évforduló emlékére megjelentettek egy több, mint 200 oldalas enciklopédiát, amiben az összes, eddig megjelent film főbb szereplőivel, kütyüjeivel és helyszíneivel ismerkedhetünk meg még közelebbről, valamint ebben a kiadványban találhatjuk, a Marvel/Disney hivatalos idővonalát is, ami így fest:

  • 1943-1945: Amerika Kapitány: Az első Bosszúálló
  • 2010: Vasember
  • 2011: Vasember 2, A hihetetlen Hulk, Thor
  • 2012: Bosszúállók, Vasember 3
  • 2013: Thor: Sötét világ
  • 2014: Amerika Kapitány: A tél katonája, A galaxis őrzői, A galaxis őrzői Vol. 2.
  • 2015: Bosszúállók: Ultron kora, A hangya
  • 2016: Amerika Kapitány: Polgárháború, Pókember: Hazatérés
  • 2016 és 2017 között: Doctor Strange
  • 2017: Fekete Párduc, Thor: Ragnarök, Bosszúállók: Végtelen háború

A lista még a Hangya és a Darázs premierje előtt készült, de mivel annak stáblistás jelenetéből arra következtethetünk, hogy pár héttel a Végtelen háború eseményei előtt játszódhatott, így nem nehéz elhelyezni az idővonalon. Az egyik legnagyobb érdekesség és változtatás egyértelműen az, hogy az első Vasember-t eddig a rajongók 2008-ra tippelték, de most kiderült, hogy valójában 2010-ben játszódott. A harmadik fázisban is van érdekesség bőven. Eddig úgy tudtuk ugyanis, hogy a Doctor Strange cselekménye 2015 és 2016 közé tehető, de ma fény derült rá, hogy igazából egy évvel későbbre datálható. És ugyanez a helyzet a Fekete Párduccal is… Az olyan sorozatokat, mint például a S.H.I.E.L.D. ügynökei, Daredevil, vagy a Jessica Jones, pedig továbbra sem képezik a hivatalos kánon részét.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/