Néhány érdekesség a filmkritikus szakmáról

A kritikus szakma, mint minden színházzal, színészettel, filmmel foglalkozó szakma, nem könnyű és felelősségteljes. Mert a kritikusnak nem csak kitűnően képzett elméleti tudással, hanem komoly szakmai tapasztalattal is rendelkeznie kell. Bármelyik művésznek fontos, hogy alkotásáról megalapozott szakmai véleményt kapjon. Ehhez egy szakképzett kritikusra van szükség, aki éppoly jól igazodik el ezen a területen, mint maga az alkotó művész. Az egészséges kritika, nem pedig más alkotásának leértékelése, nagyon fontos szerepet játszik a kultúrában. Mert nem minden embernek, aki művész vagy színész szeretne lenni, van hozzá tehetsége. Mi több, a tehetséges emberek is követnek el hibákat munkájuk során, amiket meg kell beszélni, hogy többet senki se kövesse el őket. Ezért szükség van valakire, aki kiirtja a kultúrából a tehetségtelen embereket, aki el tudja mondani véleményét a jó és rossz alkotásokról, másokat jó irányba terel.

A kritikus szakma ritka szakmának számít. A kritikus – újságíró, akinek magának kell utat törnie, ha van hozzá tehetsége. Ahhoz, hogy véleményt formálhassunk egy alkotásról, valamivel össze kell hasonlítanunk azt. Ezért eme szakma képviselőinek érteniük kell ahhoz a területhez, amivel foglalkoznak – a filmekhez például. A kritikusnak nincs jogában negatív kritikát adnia egy filmnek csak azért, mert neki személy szerint nem tetszett meg. Jelen szakma követelései közé tartoznak az objektivitás, jó fogalmazói és íráskészség, fejlett kommunikációs készség, illetve művészeti vagy kulturális végzettség. A szakma negatív oldalai közé tartozik azok a művészek, alkotók részéről érezhető rosszallás, akiket az adott kritikus negatívan értékelt. Gyakran a kritikusok a show-business szerves részévé válnak, annak minden következményével együtt.

Hol lehet kritikus végzettséget szerezni? Nincs ilyen szakképzés. Bármelyik szakma képviselője lehet elismert kritikus. Gyakran ezek az emberek az újságírói vagy művészi szakmából származnak. De elsősorban tehetségre van szüksége, ugyanúgy, mint azoknak az embereknek, akiket értékelni akar.

A cikk együttműködő partnerünk, a Jooble közremüködésével jött létre.

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...