vasárnap, április 14, 2024

Trending

Hasonlóak

10 érdekesség a 20 éves Amerikai história X című filmről

1. A forgatás kezdete előtt Edward Furlong és Edward Norton is kopaszra borotválta a fejét. Norton pedig emellett még 15 kiló izmot is magára szedett.

2. Edward Norton azért mondta le a Ryan közlegény megmentése című film egyik szerepét, mert inkább ezt a mozit szerette volna megcsinálni helyette.

3. Derek Vinyard karaktere egy valós, később szintén megtért skinhead vezér, Frank Meeink-en alapult.

4. Eredetileg Marlon Brandon-t szemelték ki Cameron Alexander szerepére.

5. A cikk írásának pillanatában, minden idők 33. legjobb filmjeként van számon tartva az IMDb szavazói szerint.

6. Joaquin Phoenix-et is megkörnyékezték Derek Vinyard szerepével, de a színész ízléstelennek találta az alkotás témáját, ezért passzolta.

7. A film 119 perces játékideje alatt 214-szer hangzik el az angol “fuck” szitokszó. Tehát percenként átlag 1.8-szer.

8. Az Amerikai história X felvételei már 1997 év elején befejeződtek, de az utómunkálatok során rengeteg nézeteltérés generálódott, ezért csak 1998 októberében sikerült bemutatni.

9. Meglepő módon a film első vágása nem, hogy hosszabb, de a mozikba kerülő végeleges változatnál, majd 20 perccel rövidebb volt.

10. Eredetileg úgy ért volna véget a film, hogy Derek Vinyard, kisöccse meggyilkolása után leborotválja a fejét, ezzel célozva arra, hogy újra a nácikhoz szeretne csatlakozni. A készítők ezzel az erőszak soha véget nem érő körforgását szerették volna bemutatni. Végül azért nem emellett a befejezés mellett döntöttek, mert Edward Norton kifogásolta azt.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/