péntek, március 1, 2024

Trending

Hasonlóak

Wonder Woman (Wonder Woman – 2017) [Kritika]

A DC filmes univerzumának szekere nehezen akar(t) beindulni. Az Acélember vegyes fogadtatás mellett szép bevételi eredményeket produkált. A folytatás, annak ellenére, hogy Superman-t összeeresztették a képregényvilág másik nagyágyújával Batman-nel, rosszabb kritikákat kapott, mint az Acélember és a rajongók is elégedetlenségüket fejezték ki a produkció kapcsán. Továbbá, a két titán harca „csak” 873 millió dollárt fialt, aminél a stúdió jóval többet várt volna. A DC rosszfiúit és lányait felvonultató Sucide Squad, pedig a vártnál jobban teljesített a stúdiótól elvártnál, de a kritikus ízekre szedték, sőt egyesek az utóbbi évek legrosszabb szuperhős/képregény filmjének titulálták. Ennek tetejében, a DC univerzum készülő félben lévő filmjeinek rendezői hetente cserélődnek. A rossz széria most viszont megtörni látszik, mert a Wonder Women legnagyobb meglepetésemre igen is jó film lett.

Diana (Gal Gadot) istenek leszármazottja, aki háborítatlan békében él, a kizárólag nők (egész pontosan amazonok) által benépesített Themüszkira gyönyörű szigetén. Diana érzi, hogy többre hivatott és igazi harcossá szeretne válni, amiről anyja – Hippolyta (Connie Nielsen) – hallani sem akar. A lányt végül hadvezér nagynénje – Antiope (Robin Wright) – titokban készíti fel a rá leselkedő veszélyekre. A békés időszak hamar véget is ér, amikor egy vadászgép zuhan a szigetre. A vadászgép pilótája – Steve Trevor (Chris Pine) – egy minden eddiginél nagyobb háborúról számol be az amazonoknak, egy olyan háborúról, ami az egész világ pusztulását okozhatja. Diana, anyja tiltása ellenére elhatározza, hogy segít a férfinak véget vetni a több éve tartó háborúnak.

Be kell, hogy valljam: Wonder Woman sosem tartozott a kedvenc képregényhőseim közé, ebből adódón a különálló filmjét sem kifejezetten vártam. Mondom ezt annak ellenére, hogy a Batman v Superman beli, pár perces felbukkanása talán a film legjobb mozzanata volt. Gal Gadot már abban a néhány jelenetben bebizonyította, hogy tökéletes választás volt a szerepre. Most pedig az is kiderült, hogy egy teljes filmet is el tud vinni a hátán ebben a szerepben. Vicces, szexi, de ha kell egy perc alatt harcos amazonná változik. A másik főszereplő, Chris Pine is telitalálat, aki a Star Trek után újra egy olyan szerepben tűnik fel, amiről még sokáig eszünkbe fog jutni. Gadot és közte végig izzik a levegő. A romantikus szál pedig pont annyira van jelen a filmben, hogy az egy percre sem tűnik beleerőszakoltnak a történet szempontjából.

A remek szereplő válogatás mellett dicséret illeti a film nagyszerű ritmusást és gyönyörű fényképezését is. A két és fél órás játékidő mondhatni elröppent és egyszer sem éreztem elnyújtottnak. A film, fantasy jellegű első harmada, szemet gyönyörködtető helyszíneken alapozza meg Diana jellemét és inditékait, ezzel egyértelművé téve mit és miért tesz. A középső harmad ennek tökéletes ellentéte, ahol a komor, első világháború dúlta Londonba csöppenünk. Diana itt szembesül először a háború borzalmaival és ekkor éled fel benne igazán a harci szellem. Ez a középső etap egyébként a film legerősebb része. Amikor a Batman v Superman-ben is felcsendülő fő témájára zuzza a német katonákat az nem csak, hogy epic, de egyenesen hidegrázós jelenet. A végső harmadban aztán, ha nem is látványosan, de meginog a film, amiben erősen közre játszik a szuperhősfilmek rákfenéjének számító sablonos főgonosz, valamint a CGI-ban tobzódó finálé is.

Wonder Woman
Összességében
A Wonder Woman, a Vasember első része óta a legjobb szuperhős eredet film, ami nem csak szuperhős filmként, de háborús és romantikus filmként is tökéletesen működik. Az év eddigi legnagyobb meglepetése!
Pozitívumok
Gal Gadot, mint Wonder Woman
Lenyűgöző látvány
Szerethető mellékszereplők
Negatívumok
Sablon főgonosz
Túltolt finálé
80
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/