csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

A szívünkhöz nőtt – Virgin River 3. évad (Virgin River, 2021 – Netflix) évadkritika

Virgin River városában zajlik az élet. Kicsit talán durvábban is, mint máshol. A harmadik évad legalább annyi kalandot, fordulatot és rejtélyt hozott, mint az első kettő, helyenként talán túl is szárnyalta azt, az utolsó részre pedig úgy összesűrűsödött a mondanivaló, hogy az ember alig győzi kiválogatni.

Az új évadban Jack és Mel (Martin Henderson, Alexandra Breckenridge), a két főszereplő különleges problémákkal terhelt kapcsolata tovább fejlődik. Külön öröm, hogy az alkotók elszakadtak az évadokon átívelő szerelmes civódás különféle aspektusokból történő bemutatásától, és a harmadik évadra immár valóságos, életszagú problémákkal küzdenek a karakterek, amit néha azért leborítottak egy jó adag cukormázzal – csak hogy a romantika is helyet kapjon. A történet Jack rejtélyes sérülése után folytatódik, legalább annyira homályban hagyva a nézőt, mint ahogyan azt a második évad végi lezárás bemutatta. Mel gyerekvállalási, összeköltözési és ezekhez kapcsolódó gondolatokkal küzd, nagyjából ezek adják kettejük kapcsolatának alapkonfliktusait, melyek során a felek immár nem saját magukkal harcolnak, hanem egymáshoz keresik az utat.

Virgin River
Virgin River (B-J): Colin Lawrence, mint Atya és Chase Petriw, mint Christopher. Kredit: NETFLIX © 2021

Doki egy az idősödéssel összefüggő betegséggel találja magát szemben, és ismerve csökönyös természetét, nem lepődünk meg, hogy fű alatt, csöndben kezd maga után helyettest keresni. A dolgát nehezíti (vagy talán pont, hogy könnyíti?), hogy Hope nincs Virgin Riverben, tervezett rokonlátogatását ugyanis a tornádószezon meghosszabbítja. A magam részéről nem hiányoltam, Hope karaktere ugyanis pont az bajkeverő típus, aki kicsit túl van tolva, és aki nélkül jól, sőt, jobban is működnek a dolgok.

Ricky és Lizzy párosa most szerves része lesz a sorozatnak, kapcsolatuk nagy sebességgel fejlődik és esik egyik állapotból a másikba. De nemcsak ők, hanem az első évad rosszfiúja, Brady is tartogat meglepetéseket, illetve Lily is központi szereplő lesz. Atya továbbra is vigyáz Paige fiára, próbál megfelelni a hétköznapokban, miközben a hirtelen felvett apaszerep mellett tengerészgyalogsági múltját is fel kell elevenítenie a gyerek védelme érdekében. Nem hiányozhat Muriel, illetve Charmaine se, kettejük jelenléte pontosan ott és akkor bonyolítja meg a szituációt, ahol és amikor kell.

Virgin River
Virgin River (B-J): Alexandra Breckenridge, mint Mel Monroe; Martin Henderson, mint Jack Sheridan; Christina Jastrzembska, mint Lydie és Grayson Maxwell Gurnsey, mint Ricky. Kredit: NETFLIX © 2021

A fő- és mellékszereplők cselekményszálainak fúziója továbbra is nagyon jól működik, szituációtól függően úgy lépnek be egymás történetébe, hogy kicsit, vagy nagyon bele is keverednek a másik életébe, amitől valóságosabbá válik az „egy közösség” kifejezés. A sorozat megfelelő mennyiségben adagolja az új szereplőket, akik a remek forgatókönyvnek köszönhetően nagyon hamar beépülnek és felveszik Virgin River pezsgő ritmusát.

Mert hogy a város korántsem olyan unalmas, mint ahogy azt gondolnánk. Nyilván, a nézettség érdekében kicsit meg van sózva-borsozva az élet, de ugyanakkor – így a harmadik évad után – pontosan azt a hatást váltja ki a sorozat, amire számíthattunk. Megsokasodtak a drámák is. Az első évad csak bemutatkozó volt, most még a másodikhoz képest is határozottan több az extrém esemény, de amik összefogják ezt a sorozatot, azok a valóságszagú karakterdrámák, illetve a kellően feszes, a megfelelő pillanatokban könnyed történetvezetés. Ha lecsupaszítjuk a helyenként felbukkanó hollywoodi giccstől és a nyugati filmkészítésre jellemzően előtörő, bosszantó allűröktől, akkor azt kell mondjam, hogy a Virgin River vitán felül megállja a helyét napjaink sorozatdömpingjében.

Virgin River
Virgin River (B-J): Benjamin Hollingsworth, mint Brady és Zibby Allen, mint Brie. Kredit: NETFLIX © 2021

A harmadik évad sok meglepetést hozott, volt benne izgalom, dráma, tragédia, szerelem, talán egy kicsivel több fájdalom, a végén egy piszkosul felforgató utolsó párbeszéddel – mostanra a komplett széria szereplőstől, történetestől az ember szívéhez nőtt. Ugyanakkor a készítők helyében óvatos lennék, mert a közönség számára talán most először eljöhetett a „na jó, ezt most hogyan tovább?” pillanat. Ezt a mesélést nem lehet a végtelenségig húzni, nem lehet, hogy mindig mindenkivel valami extrém dolog történjen. Tetszik, vagy sem, egyszer megálljt kell parancsolni a sztorinak, különben úgy jár majd, mint a Barátok közt: nem tudja a csúcson abbahagyni.

Robyn Carr regényíró 21 (!) köteten keresztül írta Virgin River történetét, így nem meglepő, hogy a Netflix – ugyan hivatalosan még nem erősítette meg, de – zöld utat adott a negyedik évadnak. Szeretjük, várjuk vissza!

Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.