hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Ennél még az Álarcos énekes is jobb szórakozás lehet: Valaki van a házadban (There’s Someone Inside Your House, 2021 – Netflix) kritika

Hogy mi a f**z van? Hogy miért? Vagyis, hogy mi?

Körülbelül ezek a gondolatok cikáztak át az agyamon a stáblista alatt. De aztán arra is fáradt voltam, hogy felháborodjak. Egy kivételesen selejtes műalkotást sikerült kifognom a Netflix kínálatából. Ez van.

Adott egy csapat tinédzser az érettségi előtt, akik tulajdonképpen jófejek, nincs velük baj, vannak titkaik, de kinek nincsenek.

Klisé cunami, ahogy végig nézel a társaságon. A feka nagyszájú csaj, a visszafogott latino fiú, a másik színesbőrű lány, aki kedves, okos és verseket ír. Aztán a NASA őrült kocka, akinek az egyetlen érdekes tulajdonsága, hogy nembinárisként definiálja magát. Van még kőgazdag aranyifjú, akinek fáj a lét, mert mindene megvan, no meg a befogadott meleg focista. Jah és az örök kellék, a kívülálló, mindenkinél kicsit furcsább srác, akiről kiderül, hogy a depós megjelenés csak álca, amúgy kedves, melegszívű, okos és viszi a legjobb csajt.

Valaki van a házadban
Valaki van a házadban: Theodore Pellerin, mint Ollie Larsson. Kredit: DAVID BUKACH/NETFLIX © 2021

A kezdő képsorok achilles trancsírozó felütése után, elkönyveltem, hogy ez egy ilyen küldetéstudatos sorozatgyilkos horror lesz. Az első áldozat véresre vert valakit egy buliban heccből. A második meg feltöltött egy „make America white again” típusú podcast-et a netre.

Ohh oké. Mehet. Kinek milyen kis titka van még?

Aztán jött a nem várt fordulat. A kis cukorfalat csapatunkból (felsorolást lásd feljebb) gyilkosunk egy huszárvágással kipöccinti a mi kis Rodrigonkat a csapatjátékból, mert… figyelj! Ülsz? Drogozik.
Hogy antidepresszánst szed, vagy permanensen be van állva, az nem derül ki. De, hogy az igazságérzetünk nem ujjong örömében, az biztos.

Nem folytatnám a sort, mert innentől szinte semmilyen kohézió nem lelhető fel a gyilkos indíttatásában. Nézed a filmet, ami amúgy szemtelenül faék-egyszerűen egymásra hordott jelenetek sora, minden rendezői és operatőri érzéket nélkülöző storyboard kockák, amiből még Fincher sem tudna izgalmat kicsikarni, mert a forgatókönyv sem tudja igazán, hogy mit is akar mondani.

Valaki van a házadban
Valaki van a házadban: Sarah Dugdale, mint Katie Koons. Kredit: © 2021 Netflix, Inc.

De menjünk tovább, hátha lesz valami értelme annak, hogy kedves, igencsak átlagos tinédzsereket gyilkol valaki, aki rendszerint magára ölti az áldozatai arcát.

Na nem úgy, mint dr. Lecter! Nem, nem!

Még mielőtt megölné őket, fénykép alapján, fotóboltban készít egy maszkot, amit 3D nyomtatóval materializál. Aztán jön, hogy szembenézz önmagaddal, a titkaiddal meg a bűneiddel.

De az esetek többségében megmagyarázhatatlanul kevés is elég ahhoz, hogy áldozattá válj, emellett viszont meglepően nyugodt mindenki. Kijárási tilalom este nyolctól, oszt cső.
Mondjuk az egyik áldozatot fényes nappal gyilkolják meg, egy templomban!!!!, de ha este nyolc után nem mész ki, akkor minden rendben lesz. Mondjuk a másik áldozatot meg otthon nyírták ki, este.

Valaki van a házadban
Valaki van a házadban (B – J): Burkely Duffield, mint Caleb Greeley; Sydney Park, mint Makani Young; Asjha Cooper, mint Alex Crisp; Jesse Latourette, mint Darby és Dale Whibley, mint Zach Sanford. Kredit: DAVID BUKACH/NETFLIX © 2021

Jó mindegy. Ez egy teljesen megfelelő és elégséges eljárás, minden rendben le… Hopp még egy hulla.
Oda se neki. Menjünk tovább. Az élet már csak ilyen. Ha már meghalt egy fehér középosztálybeli, focista srác és egy stréber, katolikus fehér lány, egy spanyol fiú már nem oszt, nem szoroz.

A polinéz csaj se nagyon. A meleg srácról meg mondják, hogy stabil az állapota, de remélem nem jut eszébe senkinek második részt készíteni, hogy kiderüljön tényleg túlélte-e.

Aztán jön a grande finálé és rájössz, hogy bizony elbúrtál 96 percet az életedből, mert így még érthetetlenebb lett minden IS!

Valaki van a házadban
Valaki van a házadban: Sydney Park, mint Makani Young. Kredit: © 2021 Netflix, Inc.

Azt hiszem becsípődött valamiféle álarc-fétis a Netflixnél és ehhez a finanszírozáshoz most elég volt annyi, hogy a gyilkos maszkot hord.

Mert ez a film bizony nem tud mást felmutatni, mint hogy ezeket a maszkokat tényleg elkészítette valaki. Az mondjuk szép munka volt. De akkor maradjunk is ennyiben.

Valaki van a házadban
Valaki van a házadban
Összességében
Gagyi tinihorror, jó maszkokkal...ennyi!
Rendezés
2
Színészi alakítás
3
Forgatókönyv
2
Fényképezés
3
Filmzene/Hang/Effektek
5
3
ROSSZ
Gerzsenyi Bettika
Gerzsenyi Bettika
H’ellőke, Bettika vagyok, első ezen a néven! Bárki mást állít.. az rosszul tudja. Engem 36 éve hív így a nagymamám, szóval én nyertem! Édesanyám 5-6 évesen faragott belőlem filmrajongót. Kár, hogy a 6. életévemet megfelelőnek találta arra, hogy megnézzük a Rémálom az Elm utcában-t.. szánja-bánja, instant karma volt neki a 2 évig wc-re kísérgetésem, szóval ne bántsuk érte! De mondjuk utána már meg sem kottyant a kultikus „Get away from her you bitch!” mondat és a Boszorkányokat is végig tudtam nézni a moziban, míg más gyerekeket ki kellett kísérni. Nem rossz ez egy óvodástól, azért nah! Szóval nem sok mindentől lehet eltántorítani - na jó, a Szürke 50 árnyalata már sehogy sem csúszott - és 30 év izmos filmfogyasztásával a hátam mögött véleményem van kérem, s nem félek használni. Ennek az eredménye, hogy ezt a bemutatkozót ki kellett izzadnom magamból. Enjoy! #kattadióda