hétfő, május 20, 2024

Tóth Andi, a bulvárhercegnő tud énekelni is?

Hiro és Tóth Andi Félember dala, valami végighallgatható a trending hulladék szemetei között.

Kifejezetten nem kedvelem a magyar trending hitvány zenei palettáját. Újrahasznosított klisék, semmitmondó szövegek, gyenge, szánalmas tartalom. Megszokhattuk, hogy a nemzetközi slágerek szövegvilága is meglehetősen gyalázatos, csak az angol nyelvnek a hangalaki pazarsága sokszor elfedi a tartalmatlanságot. Magyarul viszont nehéz elmenni emellett, hogy ne érezzünk egy-egy dalt rögtön a bőrünkön.

Ha valaki reprezentatív hitvány hulladékra vágyik, Fehér holló x apu (azaz ByeAlex) csakszexre című dalát ajánlom. Na, ott már a líra leghalványabb szikráját sem fogjuk felfedezni. Mikor valaki azt hiszi, hogy elég pátoszosan, érzelgősen énekelni a konyhanyelvet, és nem érzi, hogy valami formát is kéne adni a leírt szövegnek, arra remek példa. Ehhez képest Hiro és Tóth Andi Félember című dala maga a költészet magasiskolája.

Hiro
Kép: 24.hu

Hiro és Tóth Andi Félember című száma, azt kell mondjam, hazai kínálatban kifejezetten korrekt lett, ha ilyen dalok jönnének ki, akkor már nagyon jó irányt venne a haza mainstream popzene.

A gitár egyszerű arpeggio szisztémájú, akkordbontásos köre popzenei szinten kimagasló (bár így hallás alapján mondom csak, nem néztem még meg gitáron, de fülre F, Dm, C, Bb dúr alapvető akkordokra épül, talán még valamilyen sus akkord is van benne, teljesen kellemes). Korrekt hangzás. Hiro, még ha nem is a legerősebb énekes, de van egy személyisége. Tóth Andi viszont nekem meglepő volt ebben a dalban. Éreztem egyfajta érzelmet a hangjában, a lágyabb falzettesebb éneklésében van valami drámaiság, ami ebben a popzenei szemétben igazán kitűnik. A szöveg meg a klippel együtt képes közvetíteni popzenei keretek között egy elhagyatottság érzést a szerelemben.

Tóth Andi az a fajta énekesnő, akinek mindent megadott az élet, hogy tényleg sztár legyen: szépséget, fantasztikus énekesi adottságokat, és egyáltalán nem szorulna rá a hitvány bulvárra. Viszont minden nap lehet róla olvasni és a legritkább esetben azzal kapcsolatban, hogy milyen énektudása van.

Megértem azt, amikor valakinek nem adott képességet a szereplésre az élet, de mégis vágyik a rivaldafénybe. A legtöbb embernek nincsen meg hozzá a személyisége, de youtuberré akar válni, hány ilyen embert látunk. Mikor nem kapott karizmát és szépséget és modellé akar válni az Instagramon. Mikor nincsen semmi zenei tudása, de szerepelni akar, láthatjuk a tehetségkutatók színpadán a sok önjelöltet. Ismerjük, mikor valaki csak azért küszködik, hogy a bulvár hasábjain szerepelhessen és mindegy, hogy mivel. Nincs feltétele. És a legtöbb bulvárszereplő nem is tudna mivel szerepelni. Nincs produkció, nincs semmi, amit oda vihetne. Ezért olyan a bulvár, amilyen.

Tóth Andi
Kép: Cosmopolitan

Tóth Andiról azt gondolom, hogy ő ennél ezerszer különb. Aki ilyen éneklésre is képes, annak nem kell a bulvár. Tóth Andi tudásában ezerszer a bulvár szereplői fölött van, mert ő igenis kvalifikált énekesnő. Nem kéne a szájtetkó, hogy ott legyen a hasábokon, meg a villantások. Nem kell kitennie magát nap, mint nap, hogy végighúzzák a murván az utálói, gyűlölői, mert neki igazán lenne mivel szerepelnie, megkérdőjelezhetetlen érdemi produkciókkal, zenékkel, és szerintem a személyisége is megvan, hogy ne kelljen neki alávaló szponzorációhoz adni a nevét. A magyar sajtó szégyene ez az egész. Itt van valaki, aki tényleg különb lenne és lerántják a legalja ócska celebritások közzé, és egyenlőség jelet akarnak tenni a legalávalóbb karakterek és Tóth Andi között.

Tóth Andi hibája, hogy messzemenőkig partner ebben a szövetségben, sajnos, pedig aki így tud énekelni, muzsikálni, annak ezzel kéne szerepelnie a hasábokon. Tudjuk, hogy a többi bulvárhős alól, ha kirúgjuk a bulvárt, akkor eltűnnek, nem tartja meg őket semmi. Viszont Tóth Andit megtartaná, és lenne mivel szerepelnie.

Bízom benne, hogy a jövőben fognak arról is írni, hogy mennyire jól énekel, szeretném a dalait hallani. Andi részéről meg bízom benne, hogy megvan benne arra az ambíció, hogy tényleg pár év múlva ne úgy hivatkozzon rá mindenki, mint a bulvárhercegnőre. Ha Andi inkább énekelne, mint tequilát reklámozna, és elhinné, hogy a nőiessége mindenen keresztül átüt, nem kell hozzá levetkőznie, máris egy jobb szereplője lehetne a magyar nyilvánosságnak.

Összességében egy üde színfolt a trendingben a sok hulladék között, és ByeAlex fénytörésében meg szinte úgy érzem, kulturálisan hordoz valamit. Persze minden relatív, igyekszem ezt a zenei világot is a maga környezetében szemlélni és mérni.


Hírdetés

LEGFRISSEBB