péntek, február 23, 2024

Trending

Hasonlóak

TOP 10: M. Night Shyamalan-filmek

Jövő hét csütörtökön kerül bemutatásra a kezdetben zseninek kikiáltott, de később hamar kiégő, indiai származású rendező, M. Night Shyamalan legújabb mozija, az Üveg, ami két korábbi művének (A sebezhetetlen, Széttörve) közös folytatása is lesz egyben. Ennek apropóján pedig úgy döntöttünk, hogy egy TOP 10-es lista formájában megemlékezünk a rendező eddigi filmjeiről.

10. Az utolsó léghajlító (2010)

A népszerű animesorozat feldolgozása során akkor követte el a legnagyobb hibát Shyamalan, amikor elvállalta annak rendezését. Lehet azt hitte, hogy boldogul egy, a korábbiaknál jóval fiatalabb korosztályt megcélzó alkotással, de sajnos nem így lett. A vizuális effektusok egy része bántóan rossz, a cselekmény összeségében unalmas és sajnos a nagy részt kezdő gyerekszínészekből álló gárda sem tudott kellőképpen helytállni. Tehát minden szempontból kudarc…

9. A Föld után (2013)

Három évvel az Utolsó léghajlító után ezzel a filmmel végérvényesen bebizonyosodott, hogy Shyamalan nem tud nagy költségvetésű blockbuster-t rendezni. Az alapötlet nem lett volna önmagában rossz, de a rendező és Gary Whitta által írt forgatókönyv tele van következetlenségekkel és butábbnál butább megoldásokkal. Az is jó elképzelés volt, hogy az apa-fia párost egy valódi apa-fia színészpár, Jaden és Will Smith alakítsák, de az meglepő, hogy ennek ellenére sem működött közöttük a kémia, ami elsősorban az ifjabbik Smith szegényes kelléktárának tudható be.

8. Lány a vízben (2006)

Shyamalan fejében biztos az járhatott, hogy szeretne egy ízig-vérig tündérmesét letenni az asztalra, de sajnos a Lány a vízben nem lett elég érdekes, látványos és megható ahhoz, hogy az válhasson belőle. És ezen a két remek főszereplő Bryce Dallas Howard és Paul Giamatti sem tudott segíteni. Pedig a vizi nimfa, az őt üldöző farkas szerű lények és a rajta segíteni akaró amerikai kisember története önmagában megint remek alap volt, de Shyamalan képes volt teljesen sótlanul elénk tálalni.

7. A falu (2004)

A legtöbbek szerint ezzel a filmmel indult el Shyamalan lejtmenete. És mi is osztjuk ezt a véleményt. Igaz, a Falu koránt sem rossz alkotás. Néhány jelenet kifejezetten erőteljes, a fényképezés remek és a színészek is hozzák az elvártat, de talán ez esetben jobban jártunk volna, ha a történet nem a vége csavarra lett volna kihegyezve, mert az rengeteg logikai bukfencet szült.

6. Az esemény (2008)

Szerintünk Shyamalan ezen filmje nem teljesen érdemelte meg azt a mértékű gyűlölet cunamit, amit bemutatója után kapott. Az esemény ettől függetlenül természetesen még nem kifejezetten jó film, de koránt sem olyan rossz amilyen a híre. A színészi játék néhol valóban paródiába illő és nagy csattanó is kissé nevetséges, de ezektől eltekintve az alkotás szinte végig képes fenntartani a feszültséget. Az elején bemutatott öngyilkosságok, valamint a fára felakasztott emberek látványa pedig beleégett a retinámba.

5. Hatodik érzék (1999)

Igen jól látjátok! A rendező legsikeresebb és talán legelismertebb filmje a mi listánkon csak az ötödik. Ennek legfőbb oka az, hogy jelen cikk írója szerint a Hatodik érzék a filmtörténelem egyik, ha nem legtúlértékeltebb alkotása. Koromból kifolyólag (8 éves voltam amikor moziba került) nem volt szerencsém bemutatója idején megnéznem, ez pedig azzal járt, hogy mire eljutottam odáig, hogy megtekintsem addigra már több tucat kritika és egyéb alkotás lelőtte nekem a csavart. És annak ismeretében véleményem szerint a Hatodik érzék nem kifejezetten jó film. A hat Oscar jelölés, amit bezsebelt meg egyenesen túlzás…

4. A látogatás (2015)

A rendező ezzel a kisköltségvetésű, ugyanakkor hatásos mozival tért vissza nem csak a horror műfajához, de Hollywood élmezőnyébe is. A történet egyszerű, de nagyszerű. Egy testvérpár leutazik a nagyszüleihez, akik furcsábbnál furcsább dolgokat produkálnak. A vége csavar remek és kiszámíthatatlan. A nagyszülőket alakító színészek nagyszerűek, főleg a nagymamát megszemélyesítő, Deanna Dunagan. Garantált, hogy a megtekintés után egy darabig nem mersz majd átmenni vasárnapi ebédre a nagyihoz.

3. A sebezhetetlen (2000)

A Sebezhetetlen, M. Night Shyamalan második filmje volt, ami véleményem szerint minden tekintetben jobb,  mint az agyon dicsért Hatodik érzék. A Sebezhetetlen egyszerre feszült hangulatú thriller és szuperhős film is egyben. Sőt, Shyamalan megelőzte a korát vele, hiszen már az olyan képregény adaptációk előtt sikerre vitte a szuperhős műfajt, mint az X-Men, vagy a Pókember. Bruce Willis és Samuel L. Jackson pedig életük alakításukat nyújtják benne.

2. Széttörve (2016)

James McAvoy valami egészen elképesztő és nem mindennapi dolgot vitt véghez a kamerák előtt ebben a filmben. Minden egyes mozzanatán érezni lehet az elhivatottságot és a felkészültséget a szerepe iránt. Megformált karakterei jól elkülöníthetőek egymástól, amit azzal ér el, hogy minden szereplőt más beszéd és mozgás stílussal színesít. A karakterek közti váltások pedig egyenesen félelmetesek. Nem egyszer izgultam azon, hogy most vajon melyik karaktert látom a vásznon. Az egyik pillanatban még dühöngő őrült a másikban pedig már egy kedves, de kissé lassú felfogású gyerek. Shyamalan pedig ezzel a filmmel tért vissza végérvényesen régi önmagához, de a folytatás, az Üveg előzetes kritikái után úgy néz ki, hogy ez csak ideiglenes siker volt.

1. Jelek (2002)

Az indiai származású remdező, Jelek című filmjében összpontosul mindaz amiért szeretjük, vagy szerettük. Természetfeletti horror elemek, spiritualitás, családi dráma és ijesztő gyerekszereplők. A idegen lényeket csak kevés ideig láthatjuk benne, de pont ennek köszönhetően képes izgalomban tartani a nézőket. A négy tagú család minden tagja jól kidolgozott és az őket alakító színészek is remek alakítást nyújtanak. Egyetlen igazi negatívuma az lehet, hogy ha az idegen lények gyengéje a víz, akkor miért egy olyan bolygót akarnak legigázni, aminek a 70% abból áll, de efölött talán szemet hunyhatunk.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/