csütörtök, február 22, 2024

Trending

Hasonlóak

Tom Cruise elképesztő negyvenes jubileumot ünnepel!

Számára nincs lehetetlen küldetés, kockázatos üzlet vagy nagy hátraarc. Tom Cruise egész életét, személyét, képességeit és testi épségét állítja szolgálatba minden filmjében, amelyeknek célja a néző maximális színvonalú szórakoztatása. Szinte hihetetlen, de az 58 éves szupersztár már négy évtizede ott van Hollywood élvonalában, és a szárnyalása töretlen! Cruise nem mindennapi karrierét ünnepli a Paramount Network; a csatorna május 9-től négy vasárnapon keresztül tiszteleg produkcióival az élő legenda előtt.

Többszörös díjeső, merülés a bulvár zavaros tengerében, magánéleti botrányok, látványos kaszkadőrmutatványok és sok-sok futás – Tom Cruise idén 40 éve lépett a filmes pályára az 1981-ben bemutatott Végtelen szerelemmel. Karrierje nem mindennapi, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy négy évtizeden át Hollywood első vonalához tartoztak. Sőt tartoznak, hiszen az élő legenda továbbra is A-kategóriás mozikban domborít. A Paramount Network májusban meginvitálja nézőit, hogy töltsék a vasárnap estéket az 58 éves, de még mindig elképesztően fitt és lendületes sztárral, akinek filmes útját meghatározta bevállalós attitűdje.

Egy súlyos sérülés miatt lett színész

Tom Cruise élete kihívásokkal indult. Gyerekkorában különc ábrázata miatt sok bántás érte, erős diszlexiával küzdött, és még a családi fészekben sem érezhette igazán biztonságban magát kemény édesapja miatt, aki később elhagyta őket. A sport mellett kötelezte el magát, birkózni kezdett, csakhogy egy térdsérülés miatt abbahagyta. Hogy elfoglaltságot keressen magának, a suli színjátszó körében vállalt szerepet – a többi pedig már történelem.

Közel félórányit futott eddig a mozivásznon

Bár a pályaválasztás más vizekre sodorta, Tom Cruise karrierjét erősen meghatározta a sport. A barlangászás, a kajakozás, a vívás, a hegymászás, a súlyemelés és természetesen a futás mind meghatározó tevékenységek Cruise életében. A vicces becslések szerint az elmúlt 40 évben – nettó játékidőben mérve – közel félórányit futott a mozivásznon. Hosszú percekig képes visszatartani lélegzetét; eme tudását a Mission: Impossible: Titkos nemzet vízalatti jeleneteinél kamatoztatta.

Kaszkadőrként is elsőosztályú

Mivel a színész gyakran producere is a saját filmjeinek, így az elkötelezettség átsugárzik a celluloidszalagról. Cruise még ma a kaszkadőrmutatványainak legtöbb részét önmaga csinálja. Így lehetett, hogy a Mission: Impossible – Fantom protokoll forgatásán valóban a Burdzs Kalifa felhőkarcoló külső részén mászkált, a Titkos nemzetben pedig egy felszálló repülőgép oldalán lógott.

Határ a csillagos ég!

Nem minden játék és mese számára: mivel kockázatos játékot űz, ez olykor sérülésekkel jár. A kívülállók című film forgatásán eltört a hüvelykujja, de szenvedett már fejsérülést, agyrázkódást. A Mission: Impossible – Utóhatásban látható mutatvány, amely során két épület között ugrik, bokatöréssel ért véget. Az utolsó szamuráj című film során pedig egy szerencsétlen esemény miatt majdnem a fejét vették egy karddal – csupán színészkollégájának figyelme és koncentrációja mentette meg őt. De mi következik ezután? A sztár számára a határ a csillagos ég; a hamarosan érkező Top Gun folytatásban például egy vadászgépet vezet. 

Tom Cruise-vasárnapok májusban 21:00-tól a Paramount Networkön! 

Május 9. 21:00 – Mission: Impossible – Fantom protokoll

Május 16. 21:00 – Mission: Impossible – Titkos nemzet

Május 23. 21:00 – Mint a villám

Május 30. 21:00 – Mission: Impossible – Titkos nemzet

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.