szombat, július 13, 2024

Trending

Hasonlóak

Egy erőtlen akcióvígjáték vagy az új Ocean’s Eleven? – Tolvajnők (Wingwomen – 2023, Netflix) kritika

A Becstelen brigantyk francia sztárja, Mélanie Laurent, aki hazájában lett filmrendező megkísérelt létrehozni a Netflix segítségével egy új és formabontó francia akcióvígjátékot a Wingwomen személyében. Ez Laurent hetedik filmje, ami leginkább olyan, mintha a Charlie angyalainak a pajzánabb, de nagyon franica változata lenne. A három főszereplő hölgy bulizik, dohányzik és heves libidóval bír, miközben hevesen akcióznak Korzikán.

A film története szerint a Laurent által játszott veterán tolvaj, Carole egy acélos, cizellált szőke, akiről kiderül, hogy gyereket vár. Legjobb barátnője és egyben társa Alex (Adèle Exarchopoulos), a profi mesterlövész – akit az idősebb Carole évekkel ezelőtt beszervezett egy gyémántrabláshoz – azóta is együtt dolgoznak Carole főnökének a Keresztanyának, egyfajta dinamikus duóként. Ők ketten ma már egy tapasztalt bűnügyi csapat: Carole az agy, míg Alex az izom. Miután kiderül Carole terhessége, úgy döntenek, hogy még egy utolsó melót elvállalnak és utána végeznek a bűnözői élettel. Így hát a Keresztanya Korzika szigetére küldi őket, hogy lopjanak el egy festményt. Ehhez a munkához keresnek egy sofőrt, akit Sam személyében találnak meg. A gond csak az, hogy bár Samantha kiváló sofőr, de nem bűnöző és még ki is kell képezniük, az idő pedig egyre csak fogy.

A három lány közül az Adele Exarchopoulos által játszottt Alex végzi a munka nehezét minden téren. Ő hajtja végre a gyilkosságokat, és ő a forrása a film minden érzékiségének és humorának is. Hála a fantasztikusan játszó bátor és nagyszájú Exarchopoulosnak. Példának okáért az egyik jelenetben a lány egy flörtölése tompán átcsap egy hancúrozásba, amely hirtelen egy holdfényes harcjelenetbe torkollik egy kukkoló bérgyilkossal. Ez az egyike azon kevés pillanatoknak, amikor a film verekedése valóban profin van megvalósítva és izgulunk az egyik főhősért, de Alex zökkenőmentesen változik a szemérmes playgirlből egy tapasztalt gyilkossá. Az alkotás azonban nem csak Alexről szól, ami azért probléma, mert Exarchopoulos az egyetlen színész, akinek karizmája átragyog a cselekmény mechanikus szerkezetén, mivel a forgatókönyv minden csak nem acélos. Az akciójeleneteken látszik, hogy hozzáértő emberek csinálták, mégis plasztikusak és ezerszer látottak. Mindezek pedig komikus beütésekkel és a nők közötti néhol sziporkázó, de többnyire erőtlen oda-vissza beszélgetésekkel párosulnak.

Wingwomen kritika
(B-J) Adèle Exarchopoulos, mint Alex; Mélanie Laurent, mint Carole és Félix Moati, mint Clarence a Tolvajnők című filmben. Kredit: © Gaël Turpo / Netflix

Van valami a Netflixes produkciók esetében, különösen az akció-vígjátékoknál, lásd például a Gunpowder turmix vagy a Red Notice, ami még a legszórakoztatóbbnak szánt filmekből is kiveszi az életet. Hiszen ennek a szupercsapatos akciófilmnek is megvan a maga bája, de ez nem elég ahhoz, hogy háttérbe szorítsa a száraz forgatókönyv ötlettelenségét. Ez az alkotás két szék között a földre esik. Nem tud sem erőteljes akciófilm, sem szórakoztató vígjáték lenni. Nem elég újszerű és kimunkált akciófilmnek, és maga a történet is sablonos, valamint sokszor nem érzi, hogy hova is kéne helyeznie a fókuszt. Ahhoz pedig, hogy erőteljes vígjáték lehessen jobban kimunkált karakterekre, kapcsolatokra, dialógusokra és kevésbe francia, valamint kevésbé száraz humorra lett volna szükség.

Hiszen például az egyik mellékszálban Alex bosszút áll a szláv bérgyilkosokon, akik megölték a nyusziját, és ez a jelenetsor a John Wickben szereplő háziállatos bosszút idézi, míg a következő pillanatban már Carole kissé erotikus Keresztanyával való kapcsolatát ismerjük meg, ezzel próbálja a film bemutatni azt, hogy Carole nem tud szabadulni megszállott főnökétől. Ebből is látható, hogy mennyire inkonzisztens ez a film. Arról nem is beszélve, hogy a lezárás egy ordas nagy sablon.

Wingwomen kritika pontozó thumbnail
Tolvajnők (Wingwomen - 2023, Netflix)
Összességében
A Wingwoman nem egy kifejezetten rossz film, sőt, de technikailag nem tudja megvalósítani azt, amire vállalkozik. Ebben sokkal több volt, de ez az alkotás csúnyán földre ült. Mindezek ellenére viszont a színészek mindent megtesznek és ez egy olyan egyértelmű Netflixes limonádé filmé válik, ami pont elég szórakoztató, és erotikus tud lenni, ahhoz, hogy egy egyszeri délutáni matinévá alakuljon.
Rendezés
7
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
6
Fényképezés
6
Filmzene/Hang/Effektek
6
6.5
Alexa Dávid
Alexa Dávid
Sziasztok! Dávid vagyok, egy szegedi srác és egyben hamisítatlan filmrajongó. Bármit megnézek és mindenről véleményt alkotok, amit mindig szeretek megosztani másokkal írásos formában. Szabadszájú vagyok és kiállok az álláspontjaim mellett. Emellett büszke tagja a Töredékek filmes podcastnek.