csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Szín az űrből (Color Out of Space – 2019) [Kritika]

Minden idők egyik legismertebb sci-fi írójától, H.P. Lovecraft (A megnevezhetetlen, Expedíció) tollából származó alkotást most Richard Stanley (Dr. Moreau szigete) álmodta filmtekercsre. Color out of space. Már maga a cím is, sejtelmes, izgalmas. Bár az eredeti novellát, amiből ez a film született, nem olvastam, de nem kizárt, hogy későbbiekben be fogom pótolni.

Color Out of Space

A történet egy vidéken élő öt fős családról, Gardnerékről szól. Az apuka (Nicolas Cage – A nemzet aranya 1-2, A varázslótanonc, Con-Air- A fegyencjárat, Las Vegas végállomás) alpakákat tenyészt a tanyán, amelyet az apjától örökölt, aki örökké lenézte és akire nem szeretne hasonlítani. Az anyuka (Joely Richardson – Halálhajó, A hazafi) rákos, aki nehezen viseli a bezártságot és azt, hogy nem tud teljes odaadással dolgozni a vidéki környezetben. Három gyerekük van. A legidősebb füves tesó, akit leginkább az űr és a csillagászat foglalkoztat. A lázadó tinilány, aki imád lovagolni és különböző ezoterikus dolgokkal foglalatoskodni. Na és persze ne hagyjuk ki a kicsit ügyefogyott, szürke kisegérnek tűnő öcsikét sem.

Color Out of Space

Nyugodtan, viszonylag békésen tengetik mindennapjaikat, mígnem egy éjszaka meteor csapódik be a területükre, közel a házukhoz. Kijön a tv-s stáb, benne lesznek a helyi hírekben. A film természetesen nem lenne sci-fi-horror műfajú, ha egy kedves Superman történetet, vagy ahhoz hasonlót kapnánk. A meteor különös fénnyel világít, és szó szerint bekebelezi azt, aki a közelébe kerül, legyen az ember, állat, vagy növény. Egy őrült káosz indul el a storyban, és a család, valamint a város életében. Félelem, rettegés, kilátástalanság és a megmagyarázhatatlan furán vonzó hívogatása jellemzi film hangulatát.

Color Out of Space

Már az első perctől kezdve érezhető volt, hogy itt nem követtek el baklövést. A rendező lassan építette fel a történetet, kicsit betekintést engedve a család és a szereplők életébe. Utána jön a már jól ismert a “The Thing érzés”, plusz a nyolcvanas évek egyéb sci-fieire jellemző dolgok Spielbergtől és Carpentertől kölcsönözve, ezzel egyben tisztelegve is előttük.  A színészek játékára sem lehet panasz. Ahogy a gyerekek, úgy a családfő és a bolond sámánista mellékszereplő karaktere is, egytől egyik tökéletes választás volt. A látványvilág fantasztikus, és még ha néhány jelenet üresjáratnak tűnik is, fontos szerepe van a későbbiekben. Amit hiányoltam, az a kevés információ, amit megtudunk a meteorról, és a benne lévő idegen anyagról. Így kicsit úgy érezheti magát az ember, mintha valami erős cuccot felszippantott volna, és közben ezt látja. Bár hülyén hangzik, számomra valami ilyesmi volt ez az alkotás. Egy brutális flesh az egész, ami után csak ülsz, és bambulsz magad elé döbbenten, átkulcsolva a térdeid, és kérdezed magadtól: „Most mi a f…sz is történt velem?” Amennyire bátortalanul vettem rá magam, hogy ezt a filmet megnézzem, annyira kellemeset csalódtam. Végre Nicolas Cage is visszatért oda, ahol anno elhelyezkedett, és bebizonyította, hogy nem véletlenül kapott Oscart.

https://www.youtube.com/watch?v=RfYAXMwCpk0

Color Out of Space
Neked mennyire tetszett?
Olvasói értékelés1 Vote
94


 

Color Out of Space
Szín az űrből
Összességében
Bátran ajánlom mind a klasszikus és mind a modern sci-fi horror kedvelőinek, hiszen jelen esetben a kettő ötvözetéről van szó.
Pozitívumok
A színészek abszolút kimaxolt játéka
Végig a figyelmet fenntartó hangulat
Mesteri, félelmetes képi világ és fényképezés
Negatívumok
A hiányos felvezetés
Számomra értelmetlen és semmiből jött lezárás
Egy-egy karakter túlzott szerepeltetése, amit nem igényelt a történet
80
Értékelés
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.