Nyomozás sötét hangulatban: Clifton Hill (Clifton Hill, HBO – 2019)

Egy melodráma krimibe oltva

Meglehetősen nehéz eldönteni, hogy ez a film valójában hová is sorolandó. Krimi? Hát igen. Hiszen bűntényről van szó: egy fiút elrabolnak. Pszicho-dráma? Hát, az is. Egy kislány látta a rablást, de senki sem hisz neki. Így kell felnőnie. Melodráma? Igen, mindenképpen az.  Sok az érzelem, a feldolgozatlan trauma, és van benne zene doszt. De a fenti jelzők egyike sem vonatkozik igazán a filmre. Akkor mi ez?A történet a múltban kezdődik, amikor Niagara Fallsban egy fiatal fiút elrabolnak, és ennek Abby (Tuppence Middleton – Mank) szemtanúja volt. Abby-nek nem hisznek. Abby elkerül a városból és Abby csak felnőttként tér vissza a városba, még mindig traumatikus emlékekkel gazdagon. Aztán nyomozni kezd. A film valójában arról szól, hogy Abby ügyködése nyomán hogyan feslik fel a múltat eddig takaró függöny. Mert az felfeslik és nagyon sötét dolgokra süt rá a kanadai nap.

Clifton Hill
Clifton Hill / Kép: HBO

Persze ez a napsütés fátyolos. Sőt, egészen sötét. Mert a történet lassú tempóban csordogáló menete csupán díszlet ahhoz, hogy a néző egy másfélórás hangulatfröccsöt kapjon. Ez a film alapjában véve egy hangulat. Furcsa, látomásos (Lynch nem hiába alkotott), sötét, neonfényes jelnetek sora, melyben néha felüti fejét az Atom Egoyan-féle történetvezetés, lélekboncolgatás, és eközben az egész valamire emlékeztet, de senki sem tudja megmondani, hogy mire.

Ez a film nem rossz. Sőt! Egyenesen jó, ha a hangulati elemeket nézzük. De ez a film nem is izgalmas. Egyáltalán nem az. Bár történnek benne olyan események, melyek izgalomra adnak okot, mégsem fél senki igazán, mert ez egy múltbéli nyomozás a jelenben. Egy olyan bűncselekmény feltárása, mely sok évvel ezelőtt történt. Abby nyomoz és megy előre a történet, és a végén kiderül valami. És kész. Ki van derülve az a valami. És a végén van benne csavar, de hogy az értelmes fricska-e vagy csupán egy orrbarúgásnak szánták, az sem dönthető el biztonsággal.

Clifton Hill
Clifton Hill / Kép: HBO

Ismét mondom, ez a film nem rossz. Sőt! Atomszférája van, mellyel nem sok film dicsekedhet. Története van, mely szintén nem minden film sajátja. Határozott képi világa és erőteljes zenéje van, mely igencsak ritka. Mégsem ez az alkotás lényege. A lényeg valahol a hangulat és a történet között van félúton, ahol a történet nem lenne acélos a hangulat nélkül, de a hangulat egy zagyvaság lenne történet hiányában.

Clifton Hill
Clifton Hill / Kép: HBO

Ezzel kell szembesülnie minden nézőnek, aki leül a készüléke elé. Nem rágja majd le a körmét, de mégis ott marad a történet mellett. Persze jobb nem álmosan nekikezdeni a filmnek, mert akkor csak a stáblistára tér magához az ember, de ez sem baj: vannak ilyen filmek. A színészi játék jó. A rendezés furcsa, de korántsem rossz.

Ez a film egy sötét, melodramatikus, vízióktól sem mentes nyomázás története, mely éppúgy kiválthat ellenszenvet a nézőből, mint osztatlan lelkesedést, és hogy ki melyik táborhoz tartozik, azt csak pudingpróbával lehet megállapítani.

És még valami.

Clifton Hill
Clifton Hill / Kép: HBO

Ha valaki David Cronenberget véli felfedezni egy búvár szerepében, akkor nem téved. Tényleg ő az. Most már csak az a kérdés, hogy ki szereti és ki utálja az „öreg” munkásságát.


Friss

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...