vasárnap, június 16, 2024

Trending

Hasonlóak

MyFrenchFilmFestival 2021-ben a Cinegón

Január 15-től egy hónapon át, egészen február 15-ig a MyFrenchFilmFestival.com, a UniFrance és a Francia Intézet szervezezésében MyFrenchFilmFestival a Cinegón is!

A válogatásba összesen 10 film került be, amelyek egyenként 650 Ft-ért tekinthetők meg, illetve kedvezményes bérlet is váltható mind a tíz filmre 1500 Ft-ért. A filmek francia nyelvűek, legtöbbhöz társul magyar és angol felirat, egy részük pedig angol felirattal érhető el. A játékfilmeken kívül még ingyenesen elérhető el 20 rövid- és animációs film a www.MyFrenchFilmFestival.com oldalán.

A válogatásba bekerült alkotások:

Ha már fel kell nőni
2019, francia dokumentumfilm, 135 perc
rendező: Sébastien Lifshitz
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Emma és Anaïs a legjobb barát, életük szinte mégis mindenben különbözik, kezdve a szociális hátterüktől a személyiségükig. A film 13 éves koruktól felnőtté válásukig követi nyomon a két tinédzsert, a hétköznapi életük radikális változásain, és első élményeken keresztül. Személyes történetükön keresztül egy ritka portré rajzolódik ki Franciaországról, és annak közelmúlt történelméről.

MyFrenchFilmFestival
Ha már fel kell nőni/ Kép: Cinego

Neked is jár a szerelem
2019, francia romantikus film, 99 perc
rendező : Hafsia Herzi
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Lila mindennél jobban szereti Rémi-t, ezért nehezen éli meg hűtlenségét és a szakításukat.  Egy nap Rémi bejelenti, hogy elmegy egyedül Bolíviába, hogy végiggondolja az életét, és megértse az elkövetett hibáit. Ez azt az érzést kelti a lányban, hogy kettejük története még nem ért véget… Viták, vigasztalódások, bizakodások között az őrületig való szerelemben Lila egyre messzebbre sodródik…

MyFrenchFilmFestival
Neked is jár a szerelem/ Kép: Cinego

Ez mekkora!
2020, francia vígjáték, 101 perc
rendező: Sophie Letourneur
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Claire világhírű zongorista tehetség. Körbejárja a világot, férje és egyben ügynöke, Frédéric segítségével. Tökéletes harmóniában élnek: nem akarnak gyerekeket. Azonban a Párizs-New York repülőjáraton Frédéric tanúja lesz egy szülésnek, ami felébreszti benne a mélyen szunnyadó apai vágyat. Miután kicseréli felesége fogamzásgátló tablettáit, Claire a legrosszabb rémálmára ébred – terhes lesz.

MyFrenchFilmFestival
Ez mekkora!/ Kép: Cinego

Felicitá
2019, francia vígjáték, 88 perc
rendező: Bruno Merle
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

A 11 éves Tommy ismét útra kel különc szüleivel. Frissen szabadult apja ezúttal megígér neki valamit: a kölyök nem fog lemaradni az iskola első napjáról. Ezt persze még azelőtt ígérte meg, hogy ellopott volna egy sportautót, eltűnt volna az anyja, és megjelent volna egy asztronauta – szószerint a semmiből.

MyFrenchFilmFestival
Felicitá/ Kép: Cinego

Just Kids
2019, francia dráma, 102 perc
rendező: Christophe Blanc
Francia nyelven, angol felirattal.

Miután a három testvér, Jack, Lisa és Mathis elvesztették szüleiket, meg kell küzdeni magukért. A 19 éves Jack kérvényt nyújt be, hogy gyámja lehessen testvéreinek, és hamarosan ő felel mindenért – saját jövője mellett a hamarosan felnőtt húgáért, de főleg 10 éves öccséért. Lisa elhagyja a várost, hogy Dél-Franciaországba költözzön. Hasonlóan dönt Jack is, aki öccsével kel útnak. A kaland, az újrakezdés erőt ad nekik, miközben vállukon a múltjuk is.

MyFrenchFilmFestival
Just Kids/ Kép: Cinego

Camille
2019, francia dráma, 90 perc
rendező: Boris Lojkine
Francia nyelven, angol és magyar felirattal
Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál 2019 – Közönségdíj

Camille, a fiatal és idealista fotóriporter Közép-Afrikába utazik, hogy tudósítson a készülődő polgárháborúról. És nemcsak az ország, hanem hamarosan – bár nem egészen ugyanabban az értelemben – az események forgataga is magával ragadja.

MyFrenchFilmFestival
Camille/ Kép: Cinego

Orphée
1950, francia fantasy film, 95 perc
rendező: Jean Cocteau
Francia nyelven, angol felirattal

Jean Cocteau klasszikusa a jelenbe helyezi Orfeusz tragédiáját. A történet egy sor költői, gyakran nehezen megfejthető metaforából tevődik össze. A költő Orfeusz megismeri Halál hercegnőt, aki teljesen elvarázsolja őt. Amikor a hercegnő gyilkosokat küld a férfi felesége, Euridiké ellen, Orfeusz hitvese keresésére indul.

MyFrenchFilmFestival
Orphée/ Kép: Cinego

Les Héros ne meurent jamais / Heroes Don’t Die
2019, francia dráma, 85 perc
rendező: Aude Léa Rapin
Francia nyelven, angol felirattal.

Miután egy idegen megállítja Joachimot egy párizsi utcán, elkezd abban hinni, hogy egy szerb katona reinkarnációja, aki ugyanaznap halt meg, amikor ő megszületett. Barátjával, Alice-szal és egy kis filmes csapattal útra kel Boszniába, hogy megismerje előző életét. Az országban továbbra is a háborús múlt kísért, Joachim pedig rátalál a halhatatlanságra.

MyFrenchFilmFestival
Les Héros ne meurent jamais / Heroes Don’t Die/ Kép: Cinego

Josep
2020, francia-belga-spanyol animációs film, 74 perc
rendezők: Aurel, Frédérik Chaillou
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

1939, február. Spanyol köztársaságiak Franco diktatúrája elől Franciaországba menekülnek. A francia kormány a szabadságukat korlátozó gyűjtőtáborokban helyezi el a menekülteket, ahol alig jutnak tisztálkodási lehetőséghez, vízhez és élelemhez. Az egyik ilyen szögesdróttal övezett táborban két férfi barátságot köt. Egyikük egy őr, a másikuk Josep Bartoli (Barcelona 1910 – NYC 1995), a Franco rendszere ellen harcoló illusztrátor.

MyFrenchFilmFestival
Josep/ Kép: Cinego

Madame
2019, svájci dokumentumfilm, 93 perc
rendező: Stéphane Riethauser
Francia nyelven, angol felirattal.

Egy nagymama és unokájának intim beszélgetése szexualitásról, genderről és az identitás továbbadásáról. A családi archív felvételekből készült dokumentumfilmben a rendező érzékenyen mutatja be, ahogy nagymamájával megküzdenek a köztük lévő generációs különbségekkel, valamint Svájc konzervatív, patriarchális társadalmával.

MyFrenchFilmFestival
Madame/ Kép: Cinego 

Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.