MyFrenchFilmFestival 2021-ben a Cinegón

Január 15-től egy hónapon át, egészen február 15-ig a MyFrenchFilmFestival.com, a UniFrance és a Francia Intézet szervezezésében MyFrenchFilmFestival a Cinegón is!

A válogatásba összesen 10 film került be, amelyek egyenként 650 Ft-ért tekinthetők meg, illetve kedvezményes bérlet is váltható mind a tíz filmre 1500 Ft-ért. A filmek francia nyelvűek, legtöbbhöz társul magyar és angol felirat, egy részük pedig angol felirattal érhető el. A játékfilmeken kívül még ingyenesen elérhető el 20 rövid- és animációs film a www.MyFrenchFilmFestival.com oldalán.

A válogatásba bekerült alkotások:

Ha már fel kell nőni
2019, francia dokumentumfilm, 135 perc
rendező: Sébastien Lifshitz
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Emma és Anaïs a legjobb barát, életük szinte mégis mindenben különbözik, kezdve a szociális hátterüktől a személyiségükig. A film 13 éves koruktól felnőtté válásukig követi nyomon a két tinédzsert, a hétköznapi életük radikális változásain, és első élményeken keresztül. Személyes történetükön keresztül egy ritka portré rajzolódik ki Franciaországról, és annak közelmúlt történelméről.

MyFrenchFilmFestival
Ha már fel kell nőni/ Kép: Cinego

Neked is jár a szerelem
2019, francia romantikus film, 99 perc
rendező : Hafsia Herzi
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Lila mindennél jobban szereti Rémi-t, ezért nehezen éli meg hűtlenségét és a szakításukat.  Egy nap Rémi bejelenti, hogy elmegy egyedül Bolíviába, hogy végiggondolja az életét, és megértse az elkövetett hibáit. Ez azt az érzést kelti a lányban, hogy kettejük története még nem ért véget… Viták, vigasztalódások, bizakodások között az őrületig való szerelemben Lila egyre messzebbre sodródik…

MyFrenchFilmFestival
Neked is jár a szerelem/ Kép: Cinego

Ez mekkora!
2020, francia vígjáték, 101 perc
rendező: Sophie Letourneur
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

Claire világhírű zongorista tehetség. Körbejárja a világot, férje és egyben ügynöke, Frédéric segítségével. Tökéletes harmóniában élnek: nem akarnak gyerekeket. Azonban a Párizs-New York repülőjáraton Frédéric tanúja lesz egy szülésnek, ami felébreszti benne a mélyen szunnyadó apai vágyat. Miután kicseréli felesége fogamzásgátló tablettáit, Claire a legrosszabb rémálmára ébred – terhes lesz.

MyFrenchFilmFestival
Ez mekkora!/ Kép: Cinego

Felicitá
2019, francia vígjáték, 88 perc
rendező: Bruno Merle
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

A 11 éves Tommy ismét útra kel különc szüleivel. Frissen szabadult apja ezúttal megígér neki valamit: a kölyök nem fog lemaradni az iskola első napjáról. Ezt persze még azelőtt ígérte meg, hogy ellopott volna egy sportautót, eltűnt volna az anyja, és megjelent volna egy asztronauta – szószerint a semmiből.

MyFrenchFilmFestival
Felicitá/ Kép: Cinego

Just Kids
2019, francia dráma, 102 perc
rendező: Christophe Blanc
Francia nyelven, angol felirattal.

Miután a három testvér, Jack, Lisa és Mathis elvesztették szüleiket, meg kell küzdeni magukért. A 19 éves Jack kérvényt nyújt be, hogy gyámja lehessen testvéreinek, és hamarosan ő felel mindenért – saját jövője mellett a hamarosan felnőtt húgáért, de főleg 10 éves öccséért. Lisa elhagyja a várost, hogy Dél-Franciaországba költözzön. Hasonlóan dönt Jack is, aki öccsével kel útnak. A kaland, az újrakezdés erőt ad nekik, miközben vállukon a múltjuk is.

MyFrenchFilmFestival
Just Kids/ Kép: Cinego

Camille
2019, francia dráma, 90 perc
rendező: Boris Lojkine
Francia nyelven, angol és magyar felirattal
Locarnói Nemzetközi Filmfesztivál 2019 – Közönségdíj

Camille, a fiatal és idealista fotóriporter Közép-Afrikába utazik, hogy tudósítson a készülődő polgárháborúról. És nemcsak az ország, hanem hamarosan – bár nem egészen ugyanabban az értelemben – az események forgataga is magával ragadja.

MyFrenchFilmFestival
Camille/ Kép: Cinego

Orphée
1950, francia fantasy film, 95 perc
rendező: Jean Cocteau
Francia nyelven, angol felirattal

Jean Cocteau klasszikusa a jelenbe helyezi Orfeusz tragédiáját. A történet egy sor költői, gyakran nehezen megfejthető metaforából tevődik össze. A költő Orfeusz megismeri Halál hercegnőt, aki teljesen elvarázsolja őt. Amikor a hercegnő gyilkosokat küld a férfi felesége, Euridiké ellen, Orfeusz hitvese keresésére indul.

MyFrenchFilmFestival
Orphée/ Kép: Cinego

Les Héros ne meurent jamais / Heroes Don’t Die
2019, francia dráma, 85 perc
rendező: Aude Léa Rapin
Francia nyelven, angol felirattal.

Miután egy idegen megállítja Joachimot egy párizsi utcán, elkezd abban hinni, hogy egy szerb katona reinkarnációja, aki ugyanaznap halt meg, amikor ő megszületett. Barátjával, Alice-szal és egy kis filmes csapattal útra kel Boszniába, hogy megismerje előző életét. Az országban továbbra is a háborús múlt kísért, Joachim pedig rátalál a halhatatlanságra.

MyFrenchFilmFestival
Les Héros ne meurent jamais / Heroes Don’t Die/ Kép: Cinego

Josep
2020, francia-belga-spanyol animációs film, 74 perc
rendezők: Aurel, Frédérik Chaillou
Francia nyelven, angol és magyar felirattal

1939, február. Spanyol köztársaságiak Franco diktatúrája elől Franciaországba menekülnek. A francia kormány a szabadságukat korlátozó gyűjtőtáborokban helyezi el a menekülteket, ahol alig jutnak tisztálkodási lehetőséghez, vízhez és élelemhez. Az egyik ilyen szögesdróttal övezett táborban két férfi barátságot köt. Egyikük egy őr, a másikuk Josep Bartoli (Barcelona 1910 – NYC 1995), a Franco rendszere ellen harcoló illusztrátor.

MyFrenchFilmFestival
Josep/ Kép: Cinego

Madame
2019, svájci dokumentumfilm, 93 perc
rendező: Stéphane Riethauser
Francia nyelven, angol felirattal.

Egy nagymama és unokájának intim beszélgetése szexualitásról, genderről és az identitás továbbadásáról. A családi archív felvételekből készült dokumentumfilmben a rendező érzékenyen mutatja be, ahogy nagymamájával megküzdenek a köztük lévő generációs különbségekkel, valamint Svájc konzervatív, patriarchális társadalmával.

MyFrenchFilmFestival
Madame/ Kép: Cinego 

Friss

Creed III kritika (Creed III, 2023) – Még mindig megvan benne a tűz

Talán kijelenthető, hogy eddig mindkét Creed film kiválóan vitte tovább a Rocky franchise örökségét,...

65 kritika (65, 2023) – Jurassic Parkban a helyzet változatlan

Tehát adott egy minimál karakteres túlélőfilm. Nem nagy ügy, vagyis lehetne az, mert ugye...

Hadik kritika (2023)

Képzeljük el, ahogy Rango, a kaméleon huszárruhát ölt, majd elkiáltja magát: „És most vágtatunk”....

Sikoly VI. kritika (Scream VI, 2023) – Ghostface New Yorkban

2022-ben több, mint egy évtizedes álmából keltették fel a Sikoly franchise-t. A Wes Craven...
Ivány Bence
Ivány Bence
Sziasztok, Bence vagyok! Gyermekkorom óta imádom a filmeket. Akkoriban élő műsorújság voltam. Betéve tudtam az egész heti tv műsort (csatorna, filmcím, játékidő, tartalom és főszereplők). Imádom a műveszeteket, mind a filmek és sorozatok, mind pedig a zene fontos szerepet játszanak az életemben. Ezek közül számos helyen volt szerencsém kipróbálni magam: Filmezés, zenélés, írás, média (szerkesztő asszisztens és riporter). Jelenleg a Filmsomnia mellett színészként dolgozom és egy Podcast-et is vezetek. Nagyon fontos számomra az objektivitás mércéje, ezért igyekszem mindig a lehető legobjektívebben közvetíteni a mondandóm. Ez persze nem könnyű, hiszen az a fránya szubjektív vélemény minden sarokból árgus szemekkel figyel és vár. Ezért mindig résen kell lennem és nem szabad elgyengülnöm, mert különben átveszi az irányítást.

Hasonlóak

Vérszemet kapott Nicolas Cage, saját Drakula-filmet akar

Hamarosan Drakula grófként láthatjuk Nicolas Cage-et a Renfield című vidám thrillerben, amelyben a címszereplő (Nicholas Hoult), aki a...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Így lett vírusvideó a gyilkos robot tánca

Elárvul egy kislány, Cady, ám nagynénje, Gemma szerencsére robotmérnök és feltaláló, ezért összeszerkeszt neki...