csütörtök, május 23, 2024

Miután boldogok leszünk kritika (After Ever Happy, 2022) – Ha azt hiszed ezzel vége a Miután sorozatnak, hát nagyon tévedsz!

Mivel a Miután könyvsorozat (4+1 könyv) tinik millióinak szívét dobogtatta meg, teljesen egyértelmű volt, hogy a filmsorozat is főként ennek a korosztálynak szól, hiszen van benne minden, amiért fiatal lányok milliói megőrülnek: szexi főszereplő, erotika, mindent elsöprő szerelem, rosszfiú és makulátlan szomszéd lány, bonyodalom, kibékülés-összeveszés és így tovább bármi, amit el lehet képzelni.

Tessa már többé nem az az aranyos és ártatlan teremtés, akit Hardin annak idején megismert. A lány már képes megérteni a fiúban forró indulatok természetét, ezért ő az egyetlen, aki képes őt kordában tartani, de még Tessa is döbbenten szembesül mindazzal a keserűséggel, ami előtör Hardinból, mikor felszínre kerülnek tragikus múltjának elfeledett, sötét részletei. Ami biztos, hogy Hardinnak szüksége van a lányra, de az igazi kérdés az, hogy vajon ez fordítva is így van-e. Meddig mehet el Tessa anélkül, hogy feláldozná önmagát a szerelemért, vajon megéri a folyamatos csatározás?

Miután boldog leszünk (B-J): Hero Fiennes Tiffin, mint Hardin és Josephine Langford, mint Tessa. Forrás: Variety

Be kell vallanom, hogy én az esetek 90%-ban vevő vagyok az ilyen típusú történetekre, és jó néhány évvel ezelőtt biztosan nem akadtam volna fenn olyan dolgokon, mint például a csapnivaló forgatókönyv vagy a nem működő párbeszédek. Mondjuk 10 évvel ezelőtt is megkérdeztem volna, hogy hogy nem rúgták ki azonnali hatállyal azt a fodrászt, aki a béna mű frufrut varázsolta az egyébként csinos Josephine Langfordra – és bár mindezt persze csak azért csinálták, hogy érzékeltessék az eltelt időt-, de hát kár volt.

Miután boldogok leszünk kritika
Miután boldog leszünk: Josephine Langford, mint Tessa.

A 4. részre mindenesetre a szereplők most már tényleg összeszoktak és megvan a kémia a főszerepet játszó Hero Fiennes Tiffin és Josephine Langford között, valamint a nagyrészt lecserélt mellékszereplők is teljesen jól működtek a filmben. A zenei válogatás talán kicsit gyengébb, mint az előző részeké, de azért rendben van – és sajnos körülbelül ennyi is volt a pozitívum, amiket fel tudtam sorakoztatni a film mellett. A legnagyobb gond persze az alapmű és az az alapján készült forgatókönyv. Sharon Soboil író annyira próbált megfelelni a rajongóknak és mindent átvenni a könyvből, hogy már túlzásba esett és inkább darabos lett a végeredmény teletűzdelve rengeteg balhéval, üres járattal és sokszor csapnivaló párbeszédekkel, hogy aztán ismét legyen egy mű balhé, amit Tessáék vagy megoldanak, vagy nem. Igen, erről szól a könyv is, de olvasni és két órán keresztül nézni nem ugyan az. Az Alkonyatnál ugyan jól működtek a gyönyörű erdős vágóképek, amiket Catherine Hardwicke használt és valami hasonló törekvést láttam Castille Landon rendezőnél is, de inkább teremtett unalmas üresjáratot, mint különleges atmoszférát.

Miután boldog leszünk: Hero Fiennes Tiffin, mint Hardin. Forrás: Prorom Entertainment

Arról persze mindezek után felesleges lenne beszélni, hogy a film a toxikus és bántalmazó kapcsolat mintapéldája, és hogy Hardinnak és Tessának egyaránt pszichológusnál lenne a helye. Jelenleg is több tucat hasonlóan sikeres könyv és film van forgalomban, gondoljunk csak a Szürke 50 árnyalata– vagy a 365 nap trilógiára… Ez is olyasmi, csak a fiatalabb korosztályra szabott változat. Épp ezért, aki szerette a könyveket minden bizonnyal a filmet is szeretni fogja, még ha a 400 oldalas regényből nem is egy, hanem rögtön két film is készül(t)! Így kedves srácok, vagy elengeditek még egyszer a lányokat egyedül moziba, vagy végigszenvedtek még egy két órás etápot, hogy kiderüljön hogyan zárul Tessa és Hardin kapcsolata, ami 2023-ban érkezik a mozikba.    

Miután boldogok leszünk kritika pontozó thumbnail
Miután boldogok leszünk (After Ever Happy, 2022)
Összességében
Vannak, akik imádják ezt a sorozatot és valahol mélyen - nagyon mélyen - értem is, hogy miért: egy elsöprő szerelemről szóló történetet, ami mindent is megjavít és mindenkit meggyógyít felemelő érzés LENNE nézni (főleg a romantikus lelkűek számára), ám a Miután 4. része túl sok sebből vérzik, hogy ezt a rajongókon kívül bárki is szerethesse.
Rendezés
5
Színészi alakítás
6
Forgatókönyv
2
Fényképezés
5
Filmzene/Hang/Effektek
6
4.5

Friss

Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga – 2024) kritika

Rögtön nekifutásból jelezném, hogy szeretem a Mad Max filmeket, a régieket is, meg a...

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...

City scape, avagy Budapest sokféle arca: Az Álmatlanság című kiállításon jártunk a Zikkurat galériában

Alvászavar, insomnia, alvásképtelenség. Sokan küzdenek ezzel a problémával. A Zikkurat galériában olyan képzőművészek alkotásait...
Horváth Móni
Horváth Móni
Szia, Móni vagyok! Az Aladdint làttam először moziban és ez, valamint hogy 5 éves korom óta nagy Star Wars rajongó vagyok, biztosan megalapozta a filmek iránti rajongàsomat. Szeretem, hogy női szemmel nézve sokszor eltèr a véleményem 1-1 film esetében és ezt nem is rejtem véka alà.

Hasonlóak

Furiosa: Történet a Mad Maxből (Furiosa: A Mad Max Saga – 2024) kritika

Rögtön nekifutásból jelezném, hogy szeretem a Mad Max filmeket, a régieket is, meg a...

A böllérek uralmát előbb vagy utóbb vérbe fojtják – A rezsim minisorozat (The Regime, 2024 – HBO Max) kritika

A filmesek mindig is szerették kiparodizálni és pengeélre állítani a diktátorokat és rendszereiket. Az...

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a...