Ryder és a kutyik kigyúrták magukat és bevágódtak a szülőknél: Mancs őrjárat – A film (Paw Patrol: The Movie 2021 – Paramount) kritika

Egy kifejezetten élvezhető mesefilmet láttunk. Hozott újat a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt.

A UIP-Duna Film jóvoltából családi sajtóvetítésen nézhettem meg a Mancs őrjárat első nagyszabású mozifilmjét. A családi vetítés azért különösen jó gondolat, mert magammal vihettem a tényleges célközönség tagjait is. Az ő reakcióikat figyelve fogalmaztam meg a gondolataimat egy átlagos szülő szemszögéből. Ugyan a Mancs őrjárat szereplői, Chase, Marshall, Rubble, Rocky, Zuma, Skye, Everest és Ryder éltek már át egész estés film hosszúságú kalandokat, a trailerből kiderült, hogy itt most tényleg egy nagybetűs Mancs őrjárat mozifilm fog előttünk leperegni.

Kim Kardashian Deloresként (forrás: Paramount Pictures)

Nem fogok hazudni, kettős érzéssel mentem moziba megnézni a Mancs őrjárat filmet. Örültem, mert a gyerekek szeretik és tudtam, hogy tátott szájjal ülik majd végig egy adag popcorn felett. Közben pedig a hideg rázott, mert minden mancs őrjárat mese epizódot sokszor láttunk már és féltem, hogy el fogok aludni az első „Bevetésre készen állunk, Ryder, uram!” felkiáltás után.

Nem hittem, hogy ilyen előfordulhat, de már a film eleje kellemes meglepetéssel szolgált. A grafika ezúttal valóban mozivászonhoz illő volt. A karakterek részletesebben kidolgozottak, a háttér egészen mesébe illő volt. A sorozat videójáték-hangulatához képest igazi mozifilmmel kényeztettek minket a készítők. Érdeklődéssel vártam hát, mit hoz a következő egy óra.

A történet új helyszínen játszódott, a New York ihlette Kalandvárosban. A megszokott kisvárosi hangulatot és kalamajkákat felváltották a nagyszabású rendezvények és a nagyvárosi léptékű katasztrófák. Főhőseink új hadiszállást létesítettek Kalandvárosban, új járgányokkal vették fel a harcot egy már jól ismert antihőssel, Humdinger úrral szemben. 

Marsai Martin, mint Liberty (forrás: Paramount Pictures)

A megszokott csapatot egy új kutyi segítette a nagyvárosban, Liberty, a hosszúszőrű tacskó. Bepillantást nyerhettünk Chase előéletébe, végigkísérhettük egy komoly jellemfejlődésen, miközben Humdinger úr hibát hibára halmoz a hatalma növelése érdekében.

A cselekmény szerkezete hasonlít a sorozatban megszokotthoz, az egyórás filmben négy nagy mentésre került sor, az első kisebb katasztrófához képest a negyedik már egészen gigantikus méretűnek számított. A szórakoztatás mellett a film tanító jelleggel is szól a gyermekekhez olyan rejtett, vagy épp direkt üzenetekkel, mint a „tűz nem játék” és figyeljünk oda egymásra, segítsük egymást. 

Nagy örömömre szolgált, hogy a készítők ezúttal a felnőttekre is gondoltak. A film zenéje kifejezetten élvezhető volt, hála Adam Levine dalának, és még pár olyan poén is elhangzott, melyen nem csak a közönség apraja derült jót. Ebből a filmből végre az is kiderült, miből futja Rydernek a sok high-tech kütyüre. 

Mancs őrjárat - a film
Humdinger úr és a cicák (forrás: Paramount Pictures)

Egy kifejezetten élvezhető mesefilmet láttunk. Hozott újat a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt. Egyedül nem ülnék be rá, de a gyerekekkel jó programnak tartom, amit még én is élveztem. A szülők azonban készüljenek fel, hogy a Mancs őrjárat film után a gyerekek részéről újra meg fog nőni az igény a Mancs őrjárat plüssfigura, Mancs őrjárat játék, Mancs őrjárat torta, Mancs őrjárat színező, Mancs őrjárat csillagromboló és minden elképzelhető vagy elképzelhetetlen hasznos haszontalan tárgy iránt.

Friss

The Last of Us 1-3. rész kritika (The Last of Us, 2023 – HBO Max)

Kevés olyan film, pláne sorozat van, amit az ún. mozaikcsalád képes együtt nézni. A...

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

„Hollywood mára elmerült önmaga kényeztetésében” – mondja a sikerrendező

Miközben a nagy stúdiók igyekeznek biztosra menni, és sok esetben használt ötletekből építkező sorozatokban,...

Közös nevező: Farkas Attila és Farkas Éva kiállításán jártunk

2021-ben nyitotta meg kapuit a Bura Károly Galéria. Itt élt a híres prímás, Bura...

Hasonlóak

Kopogás a kunyhóban kritika (Knock at the Cabin, 2023): Kipp-Kopp

M. Night Shyamalan az egyik legnagyobb kérdőjel Hollywoodban. Tehetsége kétségtelen, hiszen olyan klasszikusok fűződnek...

A titokzatos nő kritika (Decision to Leave/Heojil kyolshim, 2022) – A bűn, és a szerelem összefonódása

Ez az alkotás, annak a Park Chan-wooknak a legújabb műve, akinek az életművében már...

Babylon kritika (Babylon, 2022) – Betekintés Hollywood legmélyebb bugyraiba

Damien Chazelle korunk egyik legnagyobb tehetsége. Még csak 37 éves, de már olyan nagyszabású...