péntek, július 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Különleges életek (Hors normes / The Specials– 2019) [Kritika]

Azt hiszem éppen az ilyen filmekért érdemes moziba járni. Az Életrevalók alkotói ugyanis újra a közepébe találtak. Ha nem jelentek volna meg a film végét záró feliratok mellett a történet valós szereplői, akkor is tudtuk volna, hogy igen, ez az élet, ez a történet valahol a valóságban gyökerezik. Bruno Haroche (Vincent Cassel) és Malik (Reda Kateb) két szoros együttműködésben dolgozó zsidó szervezet (Fészek, Igazak hangja) vezetője. Bruno és Malik nem tesz többet és kevesebbet, mint kitöm egy óriási rést a társadalom szövetében: felkarol olyan, sokszor súlyos esetnek ítélt autistákat, akiket az állami intézetek éppen kezelhetetlenségük miatt elutasítanak. De ők nem. Lovagolni viszik őket, korcsolyáznak velük, etetik, megnyugtatják őket, megpróbálják visszavezetni a társadalomba, egyszóval embernek tekintik őket és nem betegnek.


A film erről szól. Nem többről és kevesebbről, mint arról a szűnni nem akaró, magánéletet, fáradtságot is bezúzó elszántságról, lelkesedésről, elhivatottságról, ahogy ezek az emberek élnek. Az ő hétköznapjaikat követjük majdnem két órán át, és nem ununk bele. Mert ebben az életben van kihívás dögivel, de humor is van, mosoly és megható pillanatok, melyek nem ragadnak a sziruptól, de mégis hatnak. Ezt csak olyan alkotók képesek vászonra vinni, akik igazán értik a szakmájukat.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés15 Votes
83
Különleges életek
Összességében
Remek, szívet melengető alkotás, amely hosszú időre az emberrel marad. Mindenkinek ajánlott, aki kedvelte az Életrevelókat.
Pozitívumok
Remek színészi játék
Hamisítatlan francia hangulat
Erős mondanivaló
Negatívumok
Igazából semmi, de 100%-os film számomra nem létezik
95
Értékelés
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!