Ipari zajjal elszigetelve: Outsiders (2022) kritika

Az Outsiders (Kívülállók) című táncprodukción jártunk a Trafóban. Szeri Viktor alkotásában Farkas Gergő Dávid, Juhász Adél, Vass Imre és Vavra Júlia állt színpadra egy olyan előadásban, amely a lehetséges értelmezések széles tárházát kínálta a nézőknek.

Valójában állni szinte egy pillanatra sem láthattuk a táncosokat, forogtak, zakatoltak az előadás teljes hossza alatt. Megszemélyesítették a gépeket, melyeknek a hangja betöltötte az előadóteret, és már az első percekben, amikor még üresen sötétlett a színpad, betöltötte a közönség fejét is. Ebben a gépzajban kezdtek keringeni a táncosok, mint a fogaskerekek: először társaiktól távol, majd összekapcsolódva, egymáson elgördülve, heverve, „akár egy halom hasított fa”, szorítva, nyomva, összefogva egymást, ahogy József Attila megfogalmazta. Majd ruhát és végtagot tépve mozdultak tovább hol egyedül, hol láncba rendeződve.

Az ütemes, gépies zene, az éles váltásokkal operáló fénytechnika és a gyakran gépies táncmozdulatok egyaránt a hétköznapi valóságon kívül állóvá tették a táncosokat és nézőiket. Mintha a Csepel Művekben vagy a Szentivánéji álom erdejében tennénk furcsa, lidérces éjszakai kirándulást. Helyileg és minden más tekintetben is a mainstreamen kívül, attól ipari zajjal elvágva.

Mint Szeri Viktor a Trafó honlapján adott interjújában elmondta, az alkotói folyamat során bizonyos kereteket felállított ugyan, de alapvetően szabadságot biztosított a táncosoknak és a zenéért felelős Molnár Andrásnak is. A próbákon megszületett mozgásokat aztán beemelték a nagyrészt improvizált produkcióba. Az interjúból kiderül, hogy a fent leírt értelmezéstől teljesen eltérő jelentést szándékozott átadni az alkotó és csapata: őket a kiégés-hangulat, az útkeresés és a társas kapcsolatok témái foglalkoztatták. De ahogy Szeri Viktor fogalmaz a külföldi fellépésekkel kapcsolatban, “mindenhol teljesen más olvasata van az előadásoknak, ami rettentő izgalmas” – nos, a szerdai fellépés alapján úgy tűnik, ehhez még csak ki sem kell mozdulni az országból.

Friss

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...

A Transformers: A fenevadak kora az újrakezdést jegyében készült

Az új, hetedik Transformers-film minden bizonnyal figyelmen kívül hagyja azt az előző öt Transformers-produkciót, amelyet Michael...
Szőnyei András
Szőnyei András
Sziasztok, Andrisnak hívnak. Mindig is szerettem írni, gyerekkoromban és aztán még sokáig leginkább fociról. Az utóbbi időben szépirodalmi téren próbálkozok, itt pedig kulturális témákban fognak születni cikkeim.

Hasonlóak

A kísértetek és a többiek: A nagy Ibsen-vizsga avagy sehol sem jobb a szobalevegő (2022) kritika

A Kísértetek, a Solness építőmester és a John Gabriel Borkman című műveket fűzték össze...

Szerényi Szabolcs: Éhség – Könyvajánló

A magyar nyelv szépsége, hogy a legtöbb szavunkat egészen változatosan tudjuk használni. Ha az...

Egykutya (2020): Színdarabkritika

Amikor kisétáltam úgy hatvanad magammal a Battyhány örökmécseshez – ide nyílik a HPS Kultszalon...