„Örömet okozni”: Glicza Flórián festőművész – Sodrás című kiállítása

Egy festő nem tehet mást: fest.

A képek beszélnek helyette mindarról, amit a művész a világról gondol, abból érzékel. Maga a kép az, mely (néha görbe) tükörként elénk tárja egy alkotó ember legmélyebb énjét. Ezért minden egyes kiállítás egy önvallomás is. És ez különösen igaz akkor, ha kortárs művészetről és művészről van szó. Ilyenkor a művészi tudat olyan megtestesült formái (képei) előtt sétálhatunk el egy tárlat alkalmával, melyek gazdája még mindig tevékeny, ahogy a világ, úgy ő is változik, alakul. 

Glicza Flórián így ír ars poetikájában művészetének ezen belső mozgásáról, evolúciójáról: 

„A sok természet utáni tanulmány, a látottak megfigyelése, színeinek, formáinak megértése egy másfajta képalakítás lehetőségét kínálta és tette lehetővé számomra, alapvetően megváltoztatva ezzel korábbi szemléletemet. Lassan megértettem, hogy a felszín mögött a valóság újabb és újabb rétegei találhatók.

Ma már a lombok, a fák, a víz és az ég változásainak csupán emlékei jelennek meg az abstrak elkészült munkáimon, mivel a képeken a természeti látványt “árnyaltabban” és a rajzi-festői lehetőségek egyre gazdagabb alkalmazásával törekszem megjeleníteni egy új “képi valóság” létrehozásával, eközben meghagyva a néző számára a látottak szabad értelmezésének lehetőségét. A képi elemek szabad asszociációkat tesznek lehetővé, a néző mást és mást láthat egy-egy képben. Ezért fordítok nagy figyelmet arra: hogyan és miként képezem a felületeket, miként használjam a színeket és miként bánjak a festői anyagokkal. Mindez azt is jelenti, hogy törekvéseimet igyekszem egyéni hangon, rám jellemző sajátosságokkal kifejezni.”

Maga a művész nyilatkozta egyszer: “Több díjat tudhatok magaménak, de leginkább az tesz igazán boldoggá, hogy itthon és Európa számos országában szereztem képeimmel örömet.”

Az öröm átadása, és annak befogadása ismét megtörténik Vácott a Margaréta kávéház falain, hiszen itt nyílik kiállítás Glicza Flórián festményeiből, mely megtekinthető lesz 2021. október 6-tól november 12-ig. 


Megnyitó: 2021. október 6. 17:30
Helyszín: Margaréta Kávéház ( Vác, Széchenyi István u. 19, 2600)
Megtekinthető: 2021. november 7-ig

Friss

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

A fehér ember igenis tud ugrani, avagy ilyen egy szórakoztató remake! – Zsákolj, ha tudsz! (White Men Can’t Jump, 2023 – Disney+) kritika

Kifejezetten rossz előérzetem volt, amikor megláttam, hogy az 1992-es Zsákolj, ha tudsz-ból, ami nem...

A kis hableány (The Little Mermaid, 2023) kritika

Van egy jó hírem, meg egy rossz. A jó hír az, hogy A kis...

Megvédték Tom Cruise-t nagy covidos botránya miatt

Hatalmas feltűnést keltett világszerte 2020 karácsonya közeledtével az a hangfelvétel, amelyben Tom Cruise magából kikelve...
Varga Lóránt
Varga Lóránthttp://www.vargalorant.hu
A nevem Varga Lóránt és író vagyok. Nyomtatásban megjelent műveim mellett két éve "közösségi íróként" tevékenykedem, ami nyomon kísérhető honlapomon és Facebook oldalamon is. Kis gyerekkorom óta nézek filmeket. Ennek megfelelően mindig is közelemben maradt ez a művészeti ág. Egyetemi éveim alatt számtalan filmesztétika kurzus hallgatója voltam. Ha akarjuk, ha nem a XX. század második felétől a vizuális kutúra átvette a vezető szerepet. A tény fölött egyetlen író sem hunyhat szemet. Ennek szellemében egy általam vezetett, immár 10 éves Olvasókör is rendszeresen tárgyal filmalkotásokat. Olvasni jó. És jó filmet nézni is jó. Ez van!

Hasonlóak

Kurosawa és társai: A 20 legjobb szamurájfilm, amit muszáj megnézni legalább egyszer

A japán történelem mindig is lenyűgözött. Mondhatni abba a korosztályba tartozom, akiknek gyerekként a...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Csillagokkal álmodó: gondolatok Papp Norbert Égi jelek című kiállításáról

„Egy szürreális világnak a lenyomata, amit a fejemben látok, csatlakozok egy végtelen forráshoz….és...