Dermesztő hajsza (Cold Pursit – 2019) [Kritika]

Magas, sármos, és iszonyat erős orgánummal rendelkezik. Liam Neeson, észak-ír származású színész (Schindler listája, Igazából szerelem, Elrabolva 1-2-3, Rob Roy, Fehér pokol, Ismeretlen férfi, Non-Stop) annak köszönhetően, hogy szinte bármilyen karaktert el tud játszani, – legyen az drámai, vígjáték, vagy akció – jelenleg a világ legkeresettebb színészeinek egyike. Akciósztár béli karrierje pedig végérvényesen a 2000-es évek végétől indult be, a mára már klasszikusnak számító Elrabolva című filmmel. Legújabb mozija, a Dermesztő hajsza egy 2014-es, norvég thriller (Az eltűnés sorrendjében) remake-je, amit az eredeti alkotás rendezője, Hans Petter Moland turbózott fel amerikai módra.
Nels Coxman (Liam Neeson) egy coloradói síközpontban hókotró sofőrként dolgozik, és nem mellesleg hamarosan a város díszpolgára is lesz egyben. Az alapjában véve nyugodt és köztiszteletnek örvendő férfi, miután díszpolgárrá avatják, kikelve magából bosszúhadjáratot indít, mivel fiát meggyilkolja a helyi drogbáró és csapata. Főhősünk tudja, hogy fia sosem drogozott, de valahogy mégis belekeveredett a kokainbáró kisded játékaiba, ami az életébe került. Ezért a férfi nyomozni kezd, amibe több-kevesebb sikerrel próbál beszállni a helyi rendőrség frissen érkezett tagja is.

Tudjuk le gyorsan a negatívumokat, amikből nem sok van. Elsőként a film címe. A hajszához ugyanis túl sok köze nincsen az alkotásnak. Ha csak nem valami kitekert, átvitt értelemben. Tehát, aki bődületes és pörgős akció jeleneteket vár, az ilyen téren csalódni fog. Ugyanis a Dermesztő hajsza egy aprólékosan, lépésről lépésre felépített akció-komédia. Azért nem írtam akció- vígjátékot, mert itt erősen az angol fekete humor dominál. Az egész alkotás erre épül, az elejétől kezdve. A fő irányelv: a bosszú! Szemet szemért. Az a kevés és gyorsan lezajló akció jelenet, viszont ami van, azok ütősek és igen realisztikusan vannak ábrázolva. Neeson még kevesebbet beszél, mint eddig bármikor. Kérdez és kivégez. Tudja, hogy kell gyilkolni? Nem, de nagyon gyorsan bele jön. Ahogy a hullák eltüntetésébe is.

És nem csak az ő színészi játéka zseniális, hanem az összes többi szereplőé is, attól függetlenül, hogy ki mekkora teret kapott. Kis Sólyom, Viking, Top Gun, Speedo. Ezek a nevek most még nem mondanak semmit, de a film megnézése után jó ideig nem fogjuk elfelejteni őket az biztos. Annak ellenére, hogy ebben a moziba fellelhető Guy Ritchie (A ravasz, az agy és két füstölgő puskacső, Blöff) és Quentin Tarantino (Aljas nyolcas, Kill Bill, Kutyaszorítóban) védjegyei is, ez az összképből semmit sem von le. Sőt, ebből fajadóan egy olyan felejthetetlen alkotás született, amit érdemes többször elővenni és megtekinteni. Nincs túlgondolva, nincs túljátszva, de mégis szemtelenül odapirít a mai kor elvárásainak akciófilmek terén. És fekete humorának köszönhetően más oldalról közelíti meg a bosszú, és a családi dráma fogalmát is.

Neked mennyire tetszett a film?
Olvasói értékelés12 Votes
59
Dermesztő hajsza
Összességében
Minden percet élveztem. Lekötött és szórakoztatott. Sok filmet láttam már, de ehhez foghatót még nem. Az apró logikai bakiktól eltekintve tökéletes kikapcsolódást nyújt mindenki számára, aki jegyet vált rá, és nem csak Liam Nesson miatt.
Pozitívumok
Zseniálisan összerakott forgatókönyv
Kitűnő színészi alakítások
Kreatív rendezés
Negatívumok
Néhány lokikai bukfenc becsúszott
Laura Dern irritáló karaktere és játéka
80
Értékelés

Friss

Az utolsó Halloween-filmen, lehet, csodálkozni fognak a rajongók

Lehet, hogy Stephen King is bele fog kavarni az utolsó Halloween-filmbe, ezzel még kegyetlenebb véget...

Gerlóczy Sári: Társas mező című kiállításán jártunk a Fugában

Gerlóczy Sári ecsettel a kezében mutatja meg mindennapi gondjait és problémáit. Az emberek társas...

Tom Cruise ritka szerelmi jelentben szerepel a Top Gun: Maverickben

A Top Gun elképesztő légi felvételeivel lett kultuszfilm 36 évvel ezelőtt, de sokat lendített rajta Tom Cruise híres...

Olescher Tamás: Az igazságnak és a szeretetnek című kiállításán jártunk

Olescher Tamás festő, népművelő emlék kiállítását a Műcsarnokban láthatjuk. A tárlat körülbelül harminc éves...
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.

Hasonlóak

Nincs ki a négy kereke, de nem baj: Álom két keréken (Along for the ride, 2022 – Netflix) kritika

Ismét egy fiatalokról szóló, klasszikus történettel állt elő a Netflix, hogy megpróbálja kielégíteni egyre...

Multiverzumos túra Dokival: Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness – 2022) kritika

A Marvel legújabb fázisának célja egyértelmű az Endgame óta. Bevezetni a nézőket a Multiverzumba...

Egy kedvelt műfaj sótlan tálalása: Ördög a részletekben (The Little Things – 2021) kritika

https://www.youtube.com/watch?v=9nLP4sGsWuw&t=2s A kilencvenes években kétségtelenül a thriller műfaj reneszánszát tapasztalhatták meg a filmrajongók. Szinte egymást...