csütörtök, május 23, 2024

Trending

Hasonlóak

Deadpool 2. – “Szipi-szupi” változat (Deadpool 2: Super Duper Cut) [Kritika]

A moziban kétszer is megvolt a Deadpool folytatása, de ennek ellenére alig vártam, hogy idehaza is megnézhessem. Ezért külön öröm volt számomra, amikor bejelentésre került, hogy a film bővített, úgynevezett “szipi-szupi” változatban is megjelenik. Ennek megfelelően azonnal be is szereztem az Amerikában már augusztus 7-én, digitális formátumban megjelent kiadványt. Akik nem tudnák miről is van pontosan szó, azoknak előljáróban annyit elárulok, hogy ez a változat 15 percnyi plusz jelenetet tartalmaz a mozikban látott változathoz képest. Azonban többről van annál szó, minthogy 15 percnyi kihagyott jelenetet egyszerűen csak beillesztettek volna a filmbe. Több szcénát kibővítettek, és a moziváltozatban hallhatott poénokat is másokra cseréltek egyes jelentekben, sőt az eredetileg használt betétdalok java reszét is megváltoztatták.

A nagy dumás antihős második filmje bizonyos szempontból jobb, bizonyos szempontból pedig rosszabb, mint két évvel ezelőtti elődje. Az akció jelenetek látványosabbak és nagyobbak, a poénok még mocskosabbak, a mészárlások véresebbek és kikacsintásból is többet kapunk, mint legelőször. Azonban ezek ellenére is folymatosan olyan érzésem volt, mintha megint egy első részt néznék. Ez főként Deadpool karakterén volt tetten érhető, akinek jellemét Vanessa halálával szinte teljesen lenullázták, hogy aztán komoly leckék árán újra felépíthessék. A történt azonban szerencsére kicsit összetettebb és mélyebb lett, mint legutóbb és a sok ökörködés mellett az a néhány komolyabb pillanat is tökéletesen megállta a helyét. A Deadpool-t alakító Ryan Reynolds még mindig brillírozik ebben a szerepben, de az olyan újonnan csatlakozó színészek is tökéletes alakítást nyújtanak, mint Josh Brolin, Zazie Beetz vagy Juian Dennison.

És akkor most a bővített, valamint plusz jelenetekről. Legnagyobb részben a főcím előtti bevezetőn végeztek módosítást a készítők. Deadpool “világkörüli” turnéja ezáltal jóval hosszabb és véresebb is lett. Az első bevetésnél például teljesen más poént süt el a pultos lánynak, az Olaszországi leszámolásnál pedig egy szép fejlövéssel intézi el a maffiavezért, ami a mozis változatból teljesen kimaradt, utána pedig még Amerika kapitánynak is beszól egyet. Az Oszakai jelenetsor bővítése azonban a legszembetűnőbb ezek közül. Az egész harc jelenet teljesen máshogy van koreografálva és olyan hentelések mennek közben, hogy csak úgy lestem, valószínűleg ez a stúdiónak is sok lehetett már. A bővített mészárlások után változatlanul megkapjuk Vanessa meggyilkolását és a James Bond-filmeket idéző főcímet.
Deadpool, Vak Al-nál tett látogatása után pedig megtekinthetjük azokat a plusz öngyilkossági kísérleteket is, amiket a tesztvetítéseken kifogásoltak a nézők, ezért kivágták őket. Az elsőben, Deadpool egy ázsiai kislánnyal folytatott állatkerti bájcsevelyt követően beugrik egy jegesmedvéhez, a másodikban pedig egy felhőkarcoló tetején iszik lefolyótisztítót majd a mélybeveti magát. Humoros és kissé véres jelentek ezek, de annyira nem, hogy megértsem miért is volt ez sok a teszt nézőknek. Ezután Tűzököl hátterét is jobban megismerhetjük azáltal, hogy bemutatásra kerül, hogyan jutott az Essex intézetébe és, hogy ott hogyan kínozták őt. Az X-Men-ek főhadiszállásán töltött jelenetek is bővítést kaptak, ez elsősorban olyan humoros egysorosokban nyílvánul meg, mint amikor Wade, Charles Xavier tolószékében való rodeózás közben megkérdezi, hogy: Ez a ház meg kié, csak nem Calista Flockhart-é? Pluszként pedig megtekinthetjük, hogyan tartja magát formában Kolossus.

A Matt Damon és Alan Tudyk által alkított két redneck vécépapírról folytatott diszkurzusát is hosszabban hallgathatjuk és egy rövid jelenetből azt is megtudhatjuk, hogy Kábel honnan szerezte be a fegyvereinek egy részét. A börtönbe érkezéskor Wade több poént süt el, mint a moziváltozatban és Russell is bővebben kifejti, hogy miért akarja megölni az Essex vezetőjét és, hogy mi a baja a világgal. Ez egy egész meghatóra sikeredett jelenet lett, ami után még érthettőbbé válik, hogy a film végén Deadpool miért áldozta fel magát a fiúért. A X-Force csapattagjai közül Domino és Peter felvételijét is tovább élvezhetjük néhány ütős poén kíséretében. Egy tejesen új jelenetben láthatjuk, ahogy Russell és Buldózer egy lángoló duciruha boltból sétálnak ki, ez pedig végre magyarázatot ad arra, hogy a film végén miért van más ruha a fiún. Továbbá a jelenet közben Russell sajnálatát fejezi ki, hogy nem találtak Buldózerre való szerelést.

Deadpool bocsánat és segítség kérése Kolosszustól máshogy hangzik, mint a moziváltozat esetében és Kolosszus is meghatóbb mondatokkal teszi világossá Deadpool számára, hogy amikor a “bűnös” életet választotta az X-Men-ek helyett azzal összetörte a szívét. A végső ütközötbe indulás alatt a Steve Miller Band – Fly Like an Eagle című száma megy, ami változtatás a mozis verzióhoz képes és véleményem szerint nem is olyan jó, mint az ami eredetileg szólt alatta. Az a szcéna is bővítést kapott, amikor Kolosszus megmenti Deadpool-t és az perverz utalásokat tesz a fejéből kiálló rúd miatt. Az eredeti verzióban csak egy ilyen utalás volt itt viszont három, amik talán a bővített verzió legviccesebb pillanatai lettek. Végül Deadool “halála” közben, amikor újra találkozik Vanessával nem a Take on Me, hanem Celine Dion – Ashes című dala csendül fel akusztikus verzióban, ami véleményem szerint megint nem volt szerencsés változtatás. A végén pedig megkaptuk a nagy port kavart bébi Hitleres jelenetet is, aminek megtekintése után megint úgy voltam, hogy nem igazán értettem miért csapta ez ki a biztosítékot a tesztvetítések során.

Miután ülepedett egy napot az élmény sem tudom azt mondani, hogy a “Szipi-szupi” változat jobb lenne a mozisnál. Az viszont biztos, hogy minden szempontból több és még Deadpoolosabb annál. Ezért elsősorban a karakter rajongóinak ajánlanám, akiknek sose sok Deadpoolból és azoknak, akiknek moziban kimaradt az eredeti változat. Viszont, ha a moziból kifelé jövet is már az volt az érzésed, hogy ez épphogy elment egynek, vagy, hogy ez már túl sok volt az ingerküszöbödnek, akkor ne próbálkozz be a bővített verzióval, mert a véleményeden nem fog változtatni.

Deadpool 2. - “Szipi-szupi” változat
Összességében
A Deadpool 2 "Szipi-szupi" változata semmivel sem nyújt többet, vagy kevesebbet, mint a moziverzió, de rajongóknak, mindenképpen ajánlott a megtekintése.
Pozitívumok
Még több vér
Még több mocskos poén
Még több Deadpool
Negatívumok
A moziváltozatban szereplő betétdalokat kár volt lecserélni
80
Értékelés
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/