péntek, május 24, 2024

Trending

Hasonlóak

Egy egyáltalán nem átlagos életrajzi film a reggea királyáról – Bob Marley: One Love (2024) kritika

Hogyan lehet egy alkotás egyszerre hiánypótló és egydimenziós? Erre a kérdésre ad választ a Bob Marley film, ami bár hű a reggea királyának emlékéhez és átadja az üzenetét, mégsem tud elég mélyre ásni a rasztafari kultúrában. Nem megszokott koncepciója van ennek a filmnek, ami már kezdettől fogva azt vetíti előre, hogy egy nagyon jó, és egyedi alkotást fog látni a néző. Azonban ezt a koncepciót nem tudja kiaknázni. Ennek a már említett koncepciónak az érdekessége, abban rejlik, hogy nem a teljes életútra koncentrál a forgatókönyv, mint mondjuk Elvis vagy Elton John esetében, hanem az Exodus albumnak a létrehozására, ami világhírűvé tette Marleyt.

A történetünk ott kezdődik, hogy a 70-es években Jamaicában forrnak az indulatok. A két szembenálló politikai oldal aktivistái folyamatosan harcolnak egymással, gyakoriak az utcai lövöldözések, és senki sem érezheti magát biztonságban. A film ez első perctől kezdve bemutatja a kőkemény valóságot, hiszen Marley Smile Jamaica koncertjével indul, amellyel a próbálja enyhíteni a feszültséget, és kihangsúlyozni a béke fontosságát. Azonban két nappal a koncert előtt a főhősünket, menedzserét és feleségét is lelövik. Mindhárman csodával határos módon túlélik, és a protagonista megtartja a koncertet. Ezt követően azonban elhagyja a karibi országot és Londonba költözik.

Bob Marley: One Love kritika
Stefan Wade, mint “Seeco Patterson”; Lashana Lynch, mint “Rita Marley”; Aston Barrett Jr., mint “Family Man Barrett”; Tosin Cole, mint “Tyrone Downie”; Kingsley Ben-Adir, mint “Bob Marley”; Hector ‘Roots’ Lewis, mint “Carly Barrett”; “Antonio ‘Gillie’ Gilbert”; Anna-Sharé Blake, mint “Judy Mowatt”; Sheldon Shepherd, mint “Neville Garrick” és Andrae Simpson, mint “Don Kinsey” a Bob Marley: One Love című filmben. Kredit: © 2023 Paramount Pictures.

Itt indul a film legjobb része. Részletesen bemutatja az alkotás a Marley and the Wailers munkafolyamatát, és azt, hogy miről is szól a reggea zene valójában. Hiszen ez nem csak egy zene, hanem ez sokkal inkább egy vallás, és egy kultúra. Megmutatja azt, hogy Marleynak az a legfontosabb, hogy a zenén keresztül át tudja adni az üzenetét, és filozófiáját. Ezáltal pedig betekintést nyerhetünk a zenész filozófiájába és gondolatvilágába is. Akik pedig a zene miatt várták ezt a filmet, azok nem fognak csalódni, hiszen Bob Marley minden híres száma felcsendül ebben az alkotásban, ez pedig nagyszerű keretet ad és magával ragadó atomszférát teremt. Ráadásul a koncerteken játszódó jelenetekben az eredeti Marley felvételek szólnak, azonban amikor a főhős egyedül gitározgat vagy a Wailersszel ír számokat, akkor a Marleyt játszó színészt, Kingsley Ben-Adirt hallhatjuk. Kingsley Ben-Adir fantasztikus Marleyként, teljesen átlényegül. A zenész híressé vált beszédstílusa, akcentusa és modora is átjön a brit színész megformálásában. Emellett pedig a zenész híres táncait és előadásmódját is megformálja a koncertjelenetekben. Ezekből sajnos nincs sok, pedig a film legjobb pillanatai fűződnek ezekhez. Fontos még megemlíteni Lashana Lynchet, aki többször is ellopja a showt a főhős elől, és a film legerősebb jelenete is hozzá kötődik.

Bob Marley: One Love kritika
Kingsley Ben-Adir, mint “Bob Marley” és Lashana Lynch, mint “Rita Marley” a Bob Marley: One Love című filmben. Kredit: © 2023 Paramount Pictures.

Itt azonban véget érnek a pozitívumok, és kiütköznek a film legnagyobb problémái. Ez a koncepció nagyon sok lehetőségét biztosít a rendezőnek arra, hogy Marley filozófiájára, munkafolyamataira és személyiségére koncentráljon, azonban ahelyett, hogy mindig egy helyen tartaná a fókuszt nagyon csapong és egy teljes életutat akar bemutatni kicsit több, mint másfél órában. Ez a koncepció azonban nem ad erre lehetőséget mind az énekes mély vallásossága, mind a szülei vegyes házasságából származó identitáskrízise, és a bőrrákkal való szembenézése is csak felületesen van bemutatva. Nincs azzal semmi baj, hogy az alkotás Marleyt mint idolt akarja bemutatni a nézőnek. A gond azzal van, hogy ebbe belekeveri azt, hogy a teljes életutat is bele akarja sűríteni ebbe a rövid játékidőbe. Így tehát két szék között a földre ül. A néző nem kapja meg egy idol alkotóifolyamatát, koncertezését, szimbolikusságát, és halálát sem teljes körűen. Viszont nem kap egy teljes részletes már-már dokumentarista életutat. Emellett pedig a rasztafari kultúrába is csak egy-két apró bepillantást kapunk ezáltal a néző nagyon könnyen leegyszerűsíti azt, ami egy egész nép vallása és életfilozófiája, ami akár a gerincét is adhatta volna filmnek.

Bob Marley: One Love kritika pontozó thumbnail
Bob Marley: One Love (2024)
Összességében
A Bob Marley: One Love egy kifejezetten jó moziélmény. Egy olyan film, ami után a néző nagyon jó hangulatban hagyja el a mozitermet, és magával viszi mind a reggea zene életigenlését, mind Marley életfilozófiáját. Azonban a koncepciójában rejlő potenciált nem tudja kiaknázni és végül nem tud egy igazán kiemelkedő alkotássá válni. Akármennyire elviszi az embert a film hangulata el kell ismerni, hogy ebben több volt.
Rendezés
6
Színészi alakítás
8
Forgatókönyv
7
Fényképezés
7
Filmzene/Hang/Effektek
7
7
Alexa Dávid
Alexa Dávid
Sziasztok! Dávid vagyok, egy szegedi srác és egyben hamisítatlan filmrajongó. Bármit megnézek és mindenről véleményt alkotok, amit mindig szeretek megosztani másokkal írásos formában. Szabadszájú vagyok és kiállok az álláspontjaim mellett. Emellett büszke tagja a Töredékek filmes podcastnek.