péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Blu-ray bemutató: Star Wars VIII. – Az utolsó Jedik [Limitált, fémdobozos változat]

Ami a kiadványt illeti, én a steelbook-ot részesítettem előnyben, mert nekem az O-ring-es forma valahogy sosem volt a kedvencem. A videóban is említettem, hogy nagyon kellemesen csalódtam ebben a kiadványban. Szép a dizájn, jók a képmontázsok, jól kivehető a gravírozott címfelírás és belső kép is remekül lett kiválasztva, ahogy a lemeznyomatok is. Az alapszín is igazán tetszetős, a Zsivány egyes bimbikék alapjához képest pedig maga a gyönyör. Habár én alapjáraton azért a kiadásért is nagyon hálás vagyok, csak szerintem jobbat érdemelt volna. Ami meglepetést okozott még, hogy rendes címfelirat van a steelbook gerincén és nem a várt szereplőmontázs. A Zsivány egyes után kissé félve vártam az Utolsó Jedik kiadását, de végül kellemesen csalódtam benne. A transzfer természetesen kiváló, a kép tűéles, az eredeti hangsáv pedig erőteljes és tiszta. A bónusz lemez kiváló extrái közt találhatunk egy egész estés dokumentumfilmet a rendező Rian Johnson közreműködésével, valamint 14 kimaradt jelenetet is.

https://www.youtube.com/watch?v=cESVolPuYoc

És akkor egy kicsit zavarosabb vizekre evezve véleményezném magát az alkotást is. Fontos megjegyezni a film körüli komoly viták miatt, hogy ez a SAJÁT véleményem, éppen ezért, természetesen nem kötelező egyetérteni vele. Mindazonáltal most inkább negatívumokra és pozitívumokra bontva szeretnék megnyilvánulni, ugyanis a filmmel kapcsolatban nekem is vannak bőven fenntartásaim. Legyünk rosszmájúak, kezdjük a negatívumokkal: először is a dramaturgia, melyen nem lehet nem észrevenni, hogy nem nyúl, néhol szemtelenül sokat a Birodalom visszavág-ból. Gyakorlatilag annak komplett vázát lemásolva kreál egy kvázi ugyanolyan sztorit. Kicsit mélyebbre ásva a forgatókönyv is tartogat negatívumokat. A három szálon futó történet egyik szála felesleges, a másik röhejes, a harmadik viszont szerencsére korrekt, de amikor összeérnek ezek a szálak, az azért sokat dob a mozin.

Ennél is nagyobb probléma volt/van a karakterekkel. Finn-nel látványosan nem tudnak mit kezdeni, Poe-ból csak a film végére kezd értelmezhető alak válni, de addig Ő is inkább felesleges a történet alakulásának szempontjából, a kódtörőt pedig fogalmas sincs, minek rakták bele egyáltalán. A humor – mármint annak túltolása -, főleg a trailer sötét hangulatával szemben nekem kicsit zavaró volt. Luke fénykard elhajítós jelenete pedig egyenesen szembe is köpte az elődöket. Johnson rendezése jó, de a túltolt “epikuskodás” miatt a 152 perces játékidő néhol nagyon elnyújtottnak érződik. Egyébként is szokatlan lassú a film, ami néhol jó, néhol viszont zavaró. És amellett sem tudok szó nélkül elmenni, hogy a “kaszinóbolygós” jelenetek közben teljesen kiestem a Star Wars univerzumból.

Na, de akkor jöjjenek a pozitívumok: A dramaturgia és a forgatókönyv hibái ellenére az Utolsó Jedik érdekes, néhol feszült és kifejezetten újító is tud lenni. A végére pedig tényleg összeáll a kép, ami sokat dob a filmen. Rey története mindvégig nagyon jó és érdekfeszítő. A dialógusok ugyanolyan jók, mint bármely másik Star Wars film esetében, a humor pedig – az említett egy-két túlkapáson kívül – szintén hozza az elvárhatót. Rey remek karakter, aki szépen karakterfejlődésen megy keresztül, ahogy Ren is, akiből nagybetűs gonosz válik. Ridley remek, Driver nemkülönben és még a kevésbé fontos alakokat is tisztességesen hozzák a többiek. Spoilerezni ugyan nem akarok, de az új széria egy-két feleslegesen túlbeszélt témáját és karakterét remekül rántotta ki a filmből Johnson. Munkája, mint rendező és forgatókönyvíró, abban dicsérendő, hogy sokat próbál újítani, ami a legtöbb helyen üdítően sikerült. A végső csata és párbaj valóban epikus, ahogy a film nyitánya is.

Mindebből látszik, hogy mennyire paradox jelenség a film. Minden jó tulajdonságára jut egy rossz, és fordítva. Ez nyilván sokakat zavar, de én nagyon fontosnak tartom, hogy Johnson végre kicsit próbált elszakadni a bejáratott sémáktól és még ha ez a rész nem is lett olyan tökös, mint a Zsivány egyes, szerintem így is egy másfajta, de még bőven élvezhető és szerethető Star Wars mozi lett.

Egyéb információk

Játékidő: 152 perc
Gyártási év: 2017
Hangok: magyar – 5.1 (DD), angol – DTS-HD-HR 7.1, román – 5.1 (DD)
Feliratok: magyar, angol, román
Képformátum: 2.40:1 (16:9)
Korhatár: Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott
Hazai forgalmazó: Pro Video

Extrák

  • A rendező és a Jedi – Egész estés dokumentumfilm – Rian Johnson író/rendező egy rendkívül személyes és közvetlen utazásra invitál, amely végigkíséri a film forgatását.
  • 14 kimaradt jelenet – Rian Johnson író/rendező választható audiokommentárjával, köztük egy alternatív kezdéssel.
  • Az Erő egyensúlya
  • Andy Serkis élőben! (Csak most, csak nektek) – Két jelenet a filmből Andy Serkis magával ragadó, nyers alakításával, mielőtt a digitális utómunka Snoke-ká változtatta volna.
  • Jelenetek felépítése: A szikra lángra kap: Az űrcsata létrehozása, Snoke és a tükrök, Leszámolás a Crait-on
  • Audiokommentár Rian Johnson író/rendező közreműködésével

A cikket és a videót partner oldalunk, a Filmgyűjtők Oldala készítette a Hobbi Tv közreműködésével. Ha tetszett lájkold őket a Facebook-on és kövesd be a Youtube csatornájukat is.Star Wars: Az utolsó Jedik [Limitált, fémdobozos változat]
Összességében
A Star Wars: Az utolsó Jedik steelbook kiadása méltó lett a Star Wars címhez. A szép, minőségi kivitelezés, erős transzfer és kellőképpen elegendő extra tartalom miatt nem csak rajongóknak ajánlott!
Film
70
Hang
95
Kép
95
Extrák
80
Kinézet
95
Pozitívumok
Erős transzfer
Bőséges extra tartalom
Minőségi kivitel
Negatívumok
A fémdoboz anyaga kissé talán gyengébb, mint az átlag
87
Értékelés