hétfő, május 20, 2024

Trending

Hasonlóak

Ajánló: The Ritual (The Ritual – 2017)

Manapság igen elterjedt, mind mozi, mind házimozi forgalmazásban a kísértetes, ezoterikus elemekkel tarkított filmek. Többek között jelen alkotásunknak, a The Ritual-nak is ez adja az alapját. Az Egyesült Királyságból indul a történet, ahol öt harmincas barát (Luke, Hutch, Dom, Phil, Robert), akik az egyetemen ismerkedtek meg, iszogatnak és egy nagy kiruccanást terveznek valahol Európában, ami nem túl megterhelő, de azért kikapcsol és mozgalmas. Egy balul elsült piavásárlás során, bolti rablás következtében egyikük (Robert) halálos fejsérülést szenved, míg a barátja (Luke) megbújva a bolt másik végében végignézi, ahogy megölik.

Ugrunk az időben fél évet. A négy barát Svédország erdejében találja magát. Megfogadva halott barátjuk, Robert ötletét és túrázni indulnak a hűvös, de elképesztően szép ország vadregényes tájain, ezzel részvétüket is kifejezve. Visszafelé indulva egy rossz lépés következtében lerövidítik az utat a titokzatos erdőn keresztül. Már az is nyugtalanító és figyelmeztető jel lehet, mikor egy kibelezett állat tetemét találják a fára akasztva. Ennek ellenére tovább mennek, és a szakadó eső és a sötétség elől egy régi faházba menekülnek. Innentől kezd igazán érdekessé és izgalmassá válni a történet.

Különleges szimbólumok a fákba vésve, kiborító és félelmetes, de egyedi rémálmok. A kis társaság elindul egy ösvényen, gondolva, hogy így előbb kiérnek erről a pokoli helyről, de tévednek. Ennél csak rosszabb lesz. Vádaskodások, egyet nem értés, és további kegyetlen, ismétlődő rémálmok kísérik útjukat. A megnevezhetetlen valami, ami a fejükbe is beférkőzik, egyre közeledik, míg a barátok el kezdenek hullani. 

Később kiderül, hogy egy fura szekta területére tévedtek, akik egy ősi Istennek áldozzák fel az arra tévedőket, legyen az ember vagy állat. És az is, hogy Luke a kiválasztott, akinek esélyt adnak arra, hogy életben maradjon, ha feláldozza utolsó élő barátját is és beáll a törzsbe/szektába. Természetesen eszébe sincs részt venni ebben, és ellenáll. Szembe kerül az eddig csak rémnek nevezett és nem látott istenséggel. Megmenekülhet-e és megmentheti barátját? Most lehet kegyetlen leszek, látva, hogy eléggé sok mindent elmeséltem a történetből, de ezt nem fogom elárulni. Inkább azt mondom, nézzétek meg az alkotást.The Ritual
Vélemény
A The Ritual egy izgalmas és misztikus dráma, gyönyörű fényképezéssel és hatásos képi megjelenítéssel, továbbá korrekt rendezéssel (David Bruchner, a V/H/S című ma már kultikusnak tekinthető film rendezőjének tolmácsolásában), és emberi, hétköznapinak ható színészi játékkal.
Nekik ajánljuk
Akik szeretik az olyan filmeket, ami elgondolkodtat és nem derül ki rögtön az elején a csattanó
Akik oda vannak a skandináv tájakért
Akik jól viselik a nyomasztó atmoszférát és zenét
Akik nem rettennek vissza egy kis belezéstől, és egyéb véres tettek látványától
Nekik NEM ajánljuk
Akik nem szeretik a kevés szereplős storykat
Akik már egy villámlástól és egy becsapódott ajtótól is összerezzennek
Akik félnek az erdőktől és a sötétségtől
70
Ennyire ajánljuk
Jordáki Gábor
Jordáki Gábor
Világ életemben nagy tisztelettel és szenvedéllyel voltam a filmek iránt. Első mozis élményem a Fehér nindzsa volt. Lehettem talán 6 éves. Filmajánlók irásával 7eve foglalkozom. Komolyabban, szakmai háttérrel 4 éve . Több online filmes és életmód magazinba jelentek meg cikkeim, kritikáim. Minden műfajt szívesen nézek de a horror és a vígjáték áll az első helyen.