péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

Ajánló: Csábítás (The Beguiled – 2017)

Magyar cím: Csábítás
Eredeti cím: The Beguiled
Műfaj: Dráma
Gyártás éve: 2017
Szereplők: Colin Farrell, Nicole Kidman, Kristen Dunst, Elle Fanning
Rendező: Sofia Coppola
Forgatókönyvíró: Sofia Coppola
Játékidő: 93 perc
Amerikai mozipremier: 2017. Június 30.
Magyarországi mozipremier: 2017. Szeptember 7.
Magyarországi moziforgalmazó: UIP-Duna Film
Korhatár: 16+
Feliratos előzetes:

https://youtu.be/iRjw_qywQ-c

Az elismert író-rendező, Sofia Coppola még alig múlt harminc, mikor első amerikai nőként zsebre vághatta az Oscar-t az Elveszett jelentés forgatókönyvéért 2004-ben. (Nem mellesleg ugyanitt ugyanekkor begyűjtött egy jelölést a legjobb rendező és legjobb film kategóriában is.) Azóta nem tudott emlékezetes filmmel előrukkolni, most viszont úgy tűnik, hogy sikerül felvennie a fonalat: Thomas Cullinan azonos című regénye alapján készült Csábítás című filmjéért rendezői díjjal jutalmazták a Cannes-i filmfesztiválon és valószínűleg itt még nem lesz vége a menetelésnek. Az izgalmasnak ígérkező thrillert Amerikában már június vége óta vetítik, a magyar mozikban viszont csak ezen a héten debütál.

A történet az amerikai polgárháború idején zajlik egy déli bentlakásos intézetben, ahová az egyik lány egy sérült északi katonát fogad be, akinek ápolásáról az intézet lakói gondoskodnak. Az elszigeteltségben élő tapasztalatlan lányok egyre inkább a vonzó katona hatása alá kerülnek és az eddig nyugodt környezetben rövidesen eluralkodik a féltékenység, az események pedig egyre ijesztőbb fordulatot vesznek.

A rövid előzetes nemcsak egy fordulatos történetre és feszült hangulatra enged következtetni, de rögtön szemet szúrnak a rendkívül ízlésesen beállított, arany-krém színekben játszó, sejtelmesen megvilágított képsorok, mely a mozi – egyébként igen szépre sikerült – plakátján is visszaköszönnek. Coppola filmjeit amúgy is mindig körüllengi egyfajta misztikus titokzatosság és bágyadt érzékiség. Thomas Cullinan Csábítás című regényét A tizedes háreme címmel már egyszer feldolgozta a filmipar 1971-ben. Akkor Clint Eastwood játszotta a sebesült katonát, akit most az ír Colin Farrell kelt életre, így neki lesz talán a legnehezebb dolga, ha fel akarja venni a versenyt elődjével.

A leányiskola hideg, kontrollmániás igazgatójának szerepére Nicole Kidman tökéletes választásnak tűnik. Őt egyébként a tavalyi Oroszlán című filmben nyújtott alakításáért Oscar-díjra is jelöltek, megfricskázva ezzel a plasztikai műtétein és mimikái eltűnésén csámcsogó bulvárlapokat. Mellettük láthatjuk még Elle Fanninget és Kirsten Dunst-ot, utóbbi pedig dolgozott már korábban is a rendezőnővel, 2006-ban a franciák leggyűlöltebb királynéját alakította Coppola Marie Antoinette című filmjében. A szereposztás tehát igen impozáns, rutinos gárda gondoskodik a film színvonalától, így a léc igen magas. Amerikában a kritikusok jobban fogadták a filmet mint a nézők, csütörtöktől kiderül, hogy a magyar közönségnek mennyire nyeri el a tetszését.Csábítás
Vélemény
A filmtől ismert színészekkel tömött izgalmas történet és Sofia Coppola filmjeire jellemző bágyadt, szinte fullasztó hangulat várható fülledt erotikával fűszerezve.
Pozitívumok
Negatívumok
75
Ennyire ajánljuk