péntek, április 19, 2024

Trending

Hasonlóak

A Tűzgyűrű-filmek Kaiju-jai méretük szerint rangsorolva

A héten, a Bontonfilm forgalmazásában, DVD-n, Blu-ray-en, 4K-ban és kétféle Steelbook változatban is megjelenő Tűzgyűrű: Lázadás című film előtt úgy gondoltuk, hogy méretük alapján rangsoroljuk nektek a franchise két filmjében felbukkanó összes óriásszörnyet, más néven Kaiju-t.

18. Bébi Otachi

Listánk utolsó helyét egy újszülött Kaiju-nak sikerült megcsípnie. Az igazi meglepetés, a teljesen kifejlett Otachi (listánkon később még összefuttok majd vele) legyőzése után következett. Annak holtestéből ugyanis egy Bébi Otachi bújt elő hirtelen, aki kis termete ellenére jó pár emberrel – köztük a Ron Perlman által alakított Hannibal Chau-val is – végzett, mielőtt a nyakára tekeredett köldökzsinór véget vetett életének.

Magasság: 5-6 méter, Súly: 50-60 tonna, Kategória: ?, Film: Tűzgyűrű

17. Karloff

Karloff a Tűzgyűrű első részének bevezetőjében tűnt fel alig egy szempillantásnyira. Ő volt az ötödik szörnyetek amivel az emberiség szembe került és az első, amit nem hagyományos fegyverekkel (tankok, repülők, bombák), hanem egy Jaeger-rel (Brawler Yukon) sikerült legyőzni.

Magasság: 29 méter, Súly: 79 tonna, Kategória: I-es, Film: Tűzgyűrű

16. Hardship

Karloff-hoz hasonlóan Hardship is mindössze egy villanásnyi szerepet kapott. A Tűzgyűrű bevezetőjéből azonban kiderült, hogy többek között az ő feltűnése után indult be igazán a Kaiju marketinggépezet. Az ő és az őt legyőző Romeo Blue külső jegyeivel ellátva még sportcipők is készültek.

Magasság: 57 méter, Súly: 2000+ tonna, Kategória: II-es, Film: Tűzgyűrű

15. Onibaba

Az előző két kifejlett Kaiju-val ellentétben Onibaba már jóval több játékidőt kapott és emellett fontos szerepet is betöltött az egyik karakter sorsának alkulásában. Még 2016-ban támadta meg Tokyo-t, ahol az akkor még kisgyerek Mako Mori-t vette üldözőbe. A szörnyet végül a Coyote Tango pilótája, Stacker Pentecost (idris Elba) győzte le, aki később sajátjaként nevelte fel a megmentett kislányt.

Magasság: 57.3 méter, Súly: 2040 tonna, Kategória: II-es, Film: Tűzgyűrű

14. Otachi

Talán az első Tűzgyűrű legemlékezetesebb és legnagyobb szerepet kapó szörnyetege, aki amellett, hogy repülni is képes, sav köpéssel tudja ártalmatlanná tenni ellenfeleit. Többek között ennek segítségével sikerült legyőznie a Crimson Typhoon legénységét, a Hong Hong-i támadás idején. Ámokfutásának végül a Gypsy Danger “elfeledett” kardcsapása vetett véget.

Magasság: 63 méter, Súly: 2690 tonna, Kategória: IV-es, Film: Tűzgyűrű

13. Leatherback

A leginkább egy gorillára hasonlító, zömök szörny Otachi-val együtt jutott át a repedésen és támadta meg Hong Kong városát. Leatherback akciója közben az orosz testvérpárból álló Cherno Alpha teljesen megsemmisült a legénységgel együtt. Ezután a Kaiju, a magatehetetlen Striker Eureka-t is megkörnyékezte, de a Gypsy Danger még időben érkezett, hogy végezzen vele, mielőtt egy újabb Jaeger is áldozatául esett volna.

Magasság: 81.4 méter, Súly: 2900 tonna, Kategória: IV-es, Film: Tűzgyűrű

12. Mutavore

A Sydney városát védő “Élet Falát” mindössze egy óra alatt sikerült áttörnie ennek a közel 100 méter magas Kaiju-nak. Miután a fal hatástalannak bizonyult, a Striker Eureka legénységének kellett likvidálnia Mutovare-t.

Magasság: 89.9 méter, Súly: 2630 tonna, Kategória: IV-es, Film: Tűzgyűrű

11. Hakuja

Hakuja egy aligátor és egy vakond keresztezésére hasonlít leginkább. Ő a három Kaiju egyike, akinek a folytatás során sikerült a felszínre keverednie. A Saber Athena, a Guardian Bravo és a Bracer Phoenix is megküzdött vele. Végül utóbbinak sikerült legyőznie, de Newt tervének köszönhetően újra életre kelt a Mega-Kaiju részeként.

Magasság: 91.4 méter, Súly: 1867 tonna, Kategória: IV-es, Film: Tűzgyűrű – Lázadás

10. Insurrector

Ő volt az a Kaiju, akit Amara visszaemlékezéseiben láthattunk és, aki a lány szüleinek haláláért is felelős. Ennek ellenére szinte semmit sem tudunk meg róla. Az internetet végigböngészve sem a méretéről, sem a súlyáról nem találtunk adatokat. Egyedül annyi ismert, hogy 2024-ben, Santa Monica partjánál lépett a Föld felszínére. Mi is csak az időpontból és a többi Kaiju-hoz hasonlítva következtettük ki, hogy körülbelül hol lehet a helye a listán.

Magasság: ? Súly: ? Kategória: ? Film: Tűzgyűrű – Lázadás

9. Shrikethorn

A Tűzgyűrű – Lázadás második új Kaiju-ja, akinek a folytatás lényeihez hasonlóan teste szürke színben és tüskékkel fedve pompázik. Fejformája leginkább egy pörölycápáéhoz hasonlítható, amit rengeteg világító kék szem díszít. Raijinnal és Hakuja-val együtt MegaTokyo városát szemelte ki magának. Sikerült hatástalanítani a Sabre Athene-t, de végül a Bracer Phoenix plazma ágyújának köszönhetően legyőzésre került.

Magasság: 91.8 méter, Súly: 1867 tonna, Kategória: IV-es, Film: Tűzgyűrű – Lázadás

8. Trespasser

2013 augusztusában ő volt az első Kaiju, akinek sikerült átjutnia a törésen.Az amerikai és a brit hadsereg közös erővel is csak hat nap alatt tudta megállítani a szörnyet, ez idő alatt, pedig San Francisco mellet két másik várost is lerombolt. A Tűzgyűrű első részének elején szúrható ki pár másodpercre, amint épp a Golden Gate hidat dönti romba.

Magasság: 92 méter, Súly: 2780 tonna, Kategória: III-as, Film: Tűzgyűrű

7. Hundun

Hundun, fél évvel Trespasser hatástalanítása után bukkant fel és támadta meg Manillát. Mivel ekkor még nem állt rendelkezésre egy Jaeger robot sem, így nukleáris támadással pusztították el. Csak egy rövid snitt erejéig találkozhattunk vele a Tűzgyűrű első részének prológusában, ezért szinte semmit sem tudunk róla.

Magasság: ?, Súly: ?, Kategória: III-as, Film: Tűzgyűrű

6. Knifehead

A Tűzgyűrű első olyan Kaiju-ja volt, akit harc közben, hosszabb ideig is megcsodálhattunk. 2020 februárjában bukkant fel Alaszkától nem messze, ahol egy halászhajó legénységének életét veszélyeztette. A halászok segítéségére, az akkor még egy testvérpáról álló Gypsy Danger legénysége sietett. Az ütközet közben azonban a film főszereplője, Riley Beckett elveszítette testvérét, ami után arra kényszerült, hogy a kétszemélyes Jaeger-t egyedül vezérelje és legyőzze a szörnyet. Ez végül sikerült neki, de hosszú évekig nem ült újra Jaeger-be. Nekem személy szerint ő a kedvencem!

Magasság: 96 méter, Súly: 2700 tonna, Kategória: III-as, Film: Tűzgyűrű

5. Raijin

A három, MegaTokyo-t megtámadó Kaiju közül ő a legerősebb és legnagyobb. Míg Shrikethorn és Hakuja IV-es, addig Raijin már V-ös kategóriájú. Egy T-rex és egy húsevő virág keresztezésére emlékeztető lény képes arra, hogy az őt ért támadások erejét elnyelje és azt támadója ellen fordítsa.

Magasság: 106.7 méter, Súly: 3405 tonna, Kategória: V-ös, Film: Tűzgyűrű – Lázadás

4. Raiju

Az első kifejezetten vízi Kaiju, ami tulajdonképpen egy iguána és krokodil óriásira nőtt szerelemgyereke is lehetne. Testét végig erős pikkelyekből álló páncélzat fedi, száját pedig három részre tudja nyitni. Akkor találkozhattunk vele, amikor a Striker Eureka és a Gypsy Danger az atlanti óceán fenekére indult, hogy a Törést berobbantsák és ezzel véget vessenek a lények folyamatos eljövetelének. Végül utóbbi könnyedén szelte ketté a lényt.

Magasság: 109 méter, Súly: 3475 tonna, Kategória: IV-es, Film: Tűzgyűrű

3. Scunner

Scunner, Raiju-val és Slatternnel együtt védte a Törést. Ő a legnagyobb termetű IV-es kategóriájú Kaiju. Raiju és Scunner közös erővel támadtak a Gypsy Dangerre, de miután a Jaeger majdnem végzett vele, inkább a Striker Eureka-t vette célpontba, ám az épp akkor élesítette nukleáris töltetét, amikor a szörny odaért, így cafatokra robbant.

Magasság: 109.4 méter, Súly: 3230 tonna, Kategória: IV-es, Film: Tűzgyűrű

2. Slattern

Slattern volt az első V-ös kategóriájú Kaiju, ami átjutott a Törésen. Borzasztóan mérgező mivolta és kiemelkedő intelligenciája miatt ő volt az egyik legnagyobb fenyegetés, amivel a Jaeger-ek valaha is szembekerültek. A Striker Eureka önfeláldozása nem volt teljes mértékben sikeres, ugyanis annak következtében “csak” Scunner pusztult, de Slattern nem. Slattern, így a Gypsy Danger-t is megtámadta, aki miután átszúrta a szörnyet a mélybe vetette magát és a Kaiju tetemét magával rántva átjutott a Törésen. Itt aztán berobbantották nukleáris töltetüket, aminek köszönhetően a törés bezárult.

Magasság: 120.7 méter, Súly: 6750 tonna, Kategória: V-ös, Film: Tűzgyűrű

1. Mega-Kaiju

A Tűzgyűrű franchise (eddigi) legnagyobb Kaiju-ja, a nemes egyszerűséggel csak Mega-Kaiju-nak nevezett szörny lett. Ami nem is meglepő annak tekintetében, hogy két IV-es (Hakuja és Shikethorn), valamint egy V-ös (Raijin) kategóriájú Kaiju összeolvadásából jött létre. Ez úgy volt lehetséges, hogy Newt kifejlesztett egy olyan nanotechnológiát, amivel ezt lehetővé tudta tenni. Ennek tükrében tulajdonképpen neki köszönhető, hogy ez a hatalmas lény megszülethetett. A Mega-Kaiju célja az volt, hogy a Fuji hegybe olvadva több törést hozzon létre a Földön, ezzel elárasztva azt óriásszörnyekkel. Ezt végül a Gypsy Avenger akadályozta meg úgy, hogy miután a pilóták katapultáltak, a Jaeger teljes erővel belecsapódott a szörnybe, ami így cafatokra robbant.

Magasság: 128 méter, Súly: 7864 tonna, Kategória: VI-os (?), Film: Tűzgyűrű – Lázadás

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/