7. Skandináv Filmfesztivál az Art+ Cinemában!

Október 22-28. között 7. alkalommal rendezik meg a Skandináv Filmfesztivált az Art+ Cinemában (1074 Budapest, Erzsébet krt. 39.). A fesztivál keretein belül egy héten át a legkiválóbb északi filmek kerülnek vászonra az Art+ Cinema két mozitermében. A programot premier előtti vetítések, hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmek és közönségtalálkozók színesítik.

Budapesten először a Skandináv Filmfesztiválon mutatják be Roy Andersson Ezüst Oroszlán-díjas fekete komédiáját, a Történetek a végtelenségről című filmet. A kultrendező Andersson új alkotásának ezúttal is Pálos Gergely volt az operatőre, akitől egy közönségtalálkozó keretében lehetett kérdezni a filmről a 24-i, szombat esti vetítést követően.

Szintén premier előtt lesz látható a Jonas Gardell bestselleréből készült Egy humorista élete. A svéd alkotás megkapó felnövéstörténet, s a tinédzser kor buktatói mellett a hetvenes évek svéd kultúráját is bemutatja.

Skandináv Filmfesztivál
Egy humorista élete

Különlegesnek ígérkezik A fagy előtt című dán történelmi dráma, amely az 1850-es évek vidéki Dániájában játszódik és egy öreg gazdáról és családjáról szól, akiket a tél beálltával az éhínség fenyeget. Szintén történelmi darab a norvég A király választása, amely 1940-ben játszódik, amikor a német fegyveres erők megszállják Norvégiát, és ultimátumot adnak a királynak: vagy megadja magát, vagy meghal. Egy másik norvég történelmi film, A tizenkettedik férfi a nácik elől menekülő norvég háborús hős, Jan Baalsrud elképesztő történetét meséli el. 1943-ban tizenkét norvég ellenállót fognak el a nácik egy honfitársuk árulását követően, s mindössze Baalstrud menekül el, aki a nácik után a zord északi téllel csap össze.

A svéd Aniara Harry Martinson Nobel-díjas svéd szerző tudományos-fantasztikus verses eposzának filmes adaptációja. Miután a Föld lakhatatlanná válik, az embereket átköltöztetik új hazájukba, a Marsra.

A dán Botok és kövek két fiatal, határokat feszegető barátságáról szól; a The Returnben pedig két örökbefogadott felnőttként visszatér Koreába, ahol más, örökbefogadott sorstársaikkal találkoznak. A Sune vs. Sune című svéd családi vígjáték pedig egy negyedikes fiú iskolai nehézségeiről szól.

Skandináv Filmfesztivál
Történetek a végtelenségről

A fesztiválon ismét műsoron lesz a Daniel című, megtörtént eseményeket feldolgozó dráma, amely Daniel Rye fotóriporterről szól, akit 398 napig tartott fogva az Iszlám Állam Szíriában. A film 28-án, szerdán 18:00 órakor kezdődő vetítése igazi különlegesség lesz: a vetítést követően Al Ghaoui Hesna, külpolitikai újságíró beszél a filmről és a haditudósítói munka veszélyeiről.

A 7. Skandináv Filmfesztivál programjában kiváló dokumentumfilmek is szerepelnek. Közülük az egyik legizgalmasabbnak minden bizonnyal a Grönlandról és az inuit őslakosok kultúrájáról szóló The Raven and the Seagull című dán darab; a The Man Who Played with Fire című svéd dokumentumfilm pedig a világhírű író, Stieg Larson örökségét és életművét mutatja be, aki a Millenium-trilógia révén vált nemzetközi sztárszerzővé.

A Best of összeállításban többek között olyan korábbi skandináv sikerfilmekkel találkozhat a közönség, mint Thomas Vinterberg A kommuna című dán filmje; az izlandi fekete komédia, A fa alatt; a többszörös díjnyertes dán thriller, az Oscar-nevezett A bűnös. Újra látható lesz Hans Petter Moland svéd fekete komédiája Az eltűnés sorrendjében; és a rendező Ezüst Medve-díjas rendezése, a Lótolvajok; a kultrendező Anders Thomas Jensen dán fekete komédiája, a Férfiak és csirkék; és a nemzetközi bestsellerből készült, kétszeres Oscar-jelölt Az ember, akit Ovénak hívnak.

A fesztivál együttműködő partnerei a Dán Nagykövetség, a Norvég Nagykövetség, a Svéd Nagykövetség, a Svéd Filmintézet, a Norvég Filmintézet, a Dán Filmintézet és a Skandináv Ház. A fesztivál filmjei eredeti nyelven, magyar és/vagy angol felirattal láthatók.

Az 7. Skandináv Filmfesztivál Facebook oldala itt érhető el.
A jegyértékesítés 2020. október 7-én kezdődik az Art+ Cinema mozipénztárában, október 16-tól pedig a www.artpluszcinema.hu weboldalon keresztül online is lehetséges a jegyvásárlás. A jegyárak a Lugosi terem előadásaira egységesen 900 forintba, a Kertész terem vetítéseire 600 forintba kerülnek.
További információ: http://www.artpluszcinema.hu.

7. Skandináv Filmfesztivál részletes program

OKTÓBER 22., CSÜTÖRTÖK
Lugosi terem
16:00 Férfiak és csirkék
18:00 Történetek a végtelenségről
20:15 Aniara 

Kertész terem
15:45 The Return
20:30 A tizenkettedik férfi

OKTÓBER 23., PÉNTEK
Lugosi terem
16:00 Utoya, július 22.
18:00 A fagy előtt
20:15 Egy humorista élete

Kertész terem
15:45 Tongue Cutters
18:15 A bűnös
20:30 Botok és kövek

OKT.ÓBER 24., SZOMBAT
Lugosi terem
16:00 Családi karácsony
18:00 Aniara
20:15 Történetek a végtelenségről

Kertész terem
15:45 The Raven and the Seagull
18:15 A fa alatt
20:30 Sune vs. Sune

OKTÓBER 25., VASÁRNAP
Lugosi terem
16:00 Az élet napos oldala
18:00 Egy humorista élete
20:15 A király választása

Kertész terem
15:45 Sune vs. Sune
18:15 Az eltűnés sorrendjében
20:30 The Return

OKTÓBER 26., HÉTFŐ
Lugosi terem
16:00 A kommuna
18:00 Botok és kövek
20:15 Történetek a végtelenségről

Kertész terem
15:45 A tizenkettedik férfi
18:15 Amundsen
20:30 A fagy előtt

OKTÓBER 27., KEDD
Lugosi terem
16:00 Tejháború
18:00 The Man Who Played with Fire
20:15 Egy humorista élete 

Kertész terem
15:45 Sune vs. Sune
18:15 Lótolvajok
20:30 The Raven and the Seagull

OKTÓBER 28., SZERDA
Lugosi terem
16:00 Góliát
18:00 Daniel

Kertész terem
15:45 A király választása
18:15 Az ember, akit Ovénak hívnak
20:30 The Man Who Played with FireFriss

Bosszúra készen kritika (Do Revenge, 2022 – Netflix): Van füle, meg farka, csak a törzse hiányzik

Nagyon sok jó vígjáték létezik, amit kár lenne kihagyni, de manapság már egyre kevesebb...

Ellenbacher Ibolya és Juhász Éva: Közel vagy című kiállításán jártunk a XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjteményben

A XV. Kerületi Kulturális Örökség Háza és Helytörténeti Gyűjtemény rendszerint időszaki kiállításokat is szokott...

Nincs baj, drágám kritika (Don’t Worry Darling, 2022) – Nem minden az, aminek látszik

A „Nincs baj, drágám!” című filmről, valószínűleg azok is hallottak, akiket annyira nem izgat...

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...
Majer Judit
Majer Judit
Műfajtól függetlenül képes vagyok rajongani filmekért és sorozatokért, igyekszem bennük meglátni a jót, és szeretem őket részletekbe menően is elemezni. Objektív kritika nem létezik, de törekedni kell rá.

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Dühödt taxisok, robbanásveszélyes politikai krízis és 56-os golyózápor a Blokád új előzetesében

Alig több mint egy hónap múlva, október 20-án már a mozikban lesz látható az...

Tom Cruise mégsem távozik a Mission: Impossible-ből?

Eddig úgy volt, hogy a Mission: Impossible 7-8. része után Tom Cruise kiválik a szériából, Christopher McQuarrie rendezőnek...