szombat, június 22, 2024

Trending

Hasonlóak

20 érdekesség minden idők (egyik) legjobb filmjéről, vagyis a 20 éves Harcosok klubjáról

1. A Harcosok klubja ma már ilyen formában és kivitelezésben egész biztosan nem készülhetne el, és 20 évvel ezelőtt is nagy bátorságra vallt a Fox részéről, hogy bevállalták. Már csak azért is, mert elképesztően sok pénzt, egész pontosan 67 millió dollárt fordítottak az elkészítésére, annak ellenére, hogy nem hagyományos értelemben vett látványfilmről volt szó. Összehasonlításképpen a szintén 1999-es Mátrix “csak” 63 millió dollárból készült.

2. A narrátor álmatlanságtól szenved. Tyler pedig egy olyan napszemüveget visel, ami képes kiszűrni a kék fényt, ami káros az elalváshoz szükséges melatonin termelésére.

3. Brad Pitt a forgatás előtt kitöretett egy darabot a fogából, csakhogy még akkurátusabban tudja megformálni Tyler Durden karakterét.

4. Marla és Tyler szexjelenete teljes egészében számítógépes effektusokkal készült.

5. A golfozós jelenet felvételei közben Brad Pitt és Edward Norton karaktereikhez hasonlóan valóban ittasak voltak.

6. Brad Pitt és Edward Norton a film kedvéért megtanultak szappant főzni.

7. Edwart Norton az 1998-as Pókerarcok című film forgatása során elutasította, hogy cigarettázzon a vásznon, a Harcosok klubja kedvéért azonban beleegyezett ebbe.

8. David Fincher állítása szerint a film minden egyes jelenetében látható valahol egy Starbucks-kávéspohár.

9. A Narrátor szerepére Matt Damon és Sean Penn is esélyesek voltak, mielőtt azt Edward Norton kapta volna meg.

10. A Harcosok klubja 139 perces játékidővel került bemutatásra, de létezik egy workprint változat is, ami 151 perces. Ebben azonban még félkész effektusok és teljesen más filmzene van. A nyitányban például a Foo Fighter Everlong című száma hallható.

11. A forgatás megkezdése előtt David Fincher és Jim Uhls öt különböző forgatókönyvet írt a filmhez. Ezekben többek között Brad Pitt, Edward Norton és a Hetedik forgatókönyvírója, Andrew Kevin Walker is besegítettek.

12. A könyv megfilmesítésének jogát Laura Ziskin producer mindössze 10.000 dollárért (nagyjából 2 és fél millió forint) vásárolta meg az író Chuck Palahniuk-tól. Ez a mára kialakult kultstátusz miatt meglepően kevésnek tűnhet, de a könyv a film bemutatója előtt relatíve ismeretlen volt és csak a bemutató után lett igazi bestseller.

13. Tyler-hez hasonlóan a rendező David Fincher is mozigépészként dolgozott fiatal korában.

14. Rosie O’Donnell színésznő jóval a mozipremier előtt megnézhette a filmet, de nem tetszett neki. Nem tetszésének pedig egy élő tévéműsorban is hangot adott, ahol több millió nézőnek is lelőtte a filmtörténelem egyik legnagyobb fordulatát hónapokkal a bemutató előtt.

15. A történetet az eredeti író két képregény sorozat formájában is folytatta. A második rész 2015 és 2016 között futott a harmadik pedig jelenleg is tart.

16. David Fincher a The Dust Brothers előtt a Radiohead nevű zenekart kérte fel, hogy készítsék el a film zenéjét, de új albumuk felvételei miatt nem tudták vállalni.

17. Brad Pitt 17.5 millió dollárt kapott ezért a filmért. Edward Norton viszont jóval kevesebbet, mindössze 2.5 milliót.

18. A film bemutatója után Amerikában több valódi Harcosok klubja is megalakult.

19. David Fincher mindig is Helena Bonham Carter-t akarta Marla szerepére, de a stúdió nagyobb nevet szeretett volna. Így esett a választásuk Reese Witherspoon-ra, akivel le is ültek tárgyalni, de a színésznő a túlzott brutalitás miatt nem vállalta a szerepet. Ezután a producerek áldásukat adták Bonham Carterre.

20. Amikor Brad Pitt és Edward Norton elmennek zsírt lopni, és az egyik zacskót véletlenül kilyukasztják, a szétfolyó folyadék állítólag a valóságban is emberi zsiradék volt.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog.Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat...Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/