20 érdekesség a 20 éves Ideglelés című filmről

1. Azt a jelenetet, amikor a három főszereplő sátra rázkódni kezd úgy vették fel, hogy a rendező éjszaka kiosont és ő maga kezdte rángatni azt. A kamera természetesen nála volt, de a színészek semmit sem tudtak erről előre, ezért az ijedtségük teljesen valós.

2. Az Ideglelés bekerült a Guiness rekordok könyvebe is, mint a legjövedelmezőbb alkotás. A büdzséje ugyanis mindössze 60.000 dollár (17 millió forint) volt, világszinten viszont több, mint 248 milliót (7 milliárd forint) zsebelt be.

3. A női főszereplőt alakító Heather Donahue édesanyja rengeteg együttérző levelet kapott rokonoktól és környékbeliektől, akik azt hitték, hogy a lánya valóban eltűnt.

4. A rendező a forgatás alatt folyamatos walkie-talkie kapcsolatban volt a három főszereplővel, hogy azok ne tévedjenek el az erőben, azonban ennek ellenére is legalább háromszor veszett nyomuk.

5. A főszereplők valóban elhitték, hogy a Blair Witch legenda igaz, még úgy is, hogy azzal tisztában voltak, hogy a film minden jelenete megrendezett. A rendező csak a bemutató után árulta el nekik, hogy az egész mitológia az ő fejéből pattant ki.

6. Hogy növelje a feszültséget a színészek között, a rendező minden nap kevesebb ételt adott nekik.

7. Az egyik videokamerát, amit a színészek használtak egy bevásárlóközpontban vették a készítők, és miután végeztek a forgatással visszavitték azt, és visszakérték a pénzt, ezzel is csökkentve a költségvetést.

8. Rengeteg rajongó annyira hitt a Blair Witch legendában, hogy leutaztak a film helyszínéül szolgáló Maryland-be, hogy kézzel fogható bizonyítékokra leljenek. Pedig a stáblista legvégén a készítők egyértelműen leírták, hogy az egész csak kitaláció.

9. A forgatás mindössze 8 napig tartott, a vágás ezzel szemben viszont 8 teljes hónapig.

10. Heather, Mike és Josh reakciója teljesen valós, amikor megtudják, hogy egész nap körbe körbe sétáltak, ugyanis a valóságban is ez történt velük.11. A erdőben hallható ágreccsenéseket a rendező és barátai idézték elő úgy, hogy egész egyszerűen botokat tördeltek és azokat különböző irányokba hajították.

12. A színészek mindössze egy 35 oldalas leírást kaptak, amiben a Blair Witch-i legenda volt leírva részletesen. Ebből következik, hogy minden egyes szó és mondat, ami elhangzik a filmben az improvizáció.

13. Heather Donahue egy interjúban mesélt arról, hogy az utolsó jelenet annyira megviselte, hogy hiperventillálni és sírni kezdett, miután a felvételnek vége lett.

14. A gyerek hangokat, amiket éjszaka az erdőben hallani a rendező, Eduardo Sánchez rögzítette az édesanyja kertjében, aminek közelében rengeteg gyerek játszott. Az egyik szereplő, Michael C. Williams szerint egyébként ez volt az egész forgatás legijesztőbb része.

15. Az alkotás java részét maga a három főszereplő: Heather Donahue, Joshua Leonard, és Michael C. Williams rögzítették.

16. Heather Donahue egy kést is magával vitt az erdőben, mert nem tetszett neki az ötlet, hogy két idegen férfival kell egy sötét erdőben aludnia.

17. Rengeteg mozinéző kapott szédülést a rángatózó kamera mozgás miatt, sőt többen el is hányták magukat.

18. A film 81 perces játékideje alatt 154-szer hangzik el az angol “fuck” szó. Vagyis átlag nagyjából percenként kétszer.

19. A film első megvágott változata két és fél órás volt. A végleges változat ezzel szemben csak 81 perces.

20. Az egyik jelenetben igazi emberi fogakat láthatunk amit a rendező kért el a fogorvosától, a hajszálak pedig valóban Joshua Leonard színésztől származtak.

Friss

A MűvészTerem pályázat lezárult

Nyáron írtunk a MűvészTerem nevű pályázatról. A kétfordulós verseny eredménye megvan, a második forduló...

Megérkezett az Outlander szakácskönyv

Történt már veled olyan, hogy néztél egy filmet/sorozatot, amiben jóízűen falatoztak és te nyál...

A vérszívó diktátor – A gróf (El Conde, 2023 – Netflix) kritika

Pablo Larraín világhírű chilei rendező konzervatív politikus szülők gyermekeként látta meg a napvilágot és...

“Tehetsz méh többet!” a Magyar Természettudományi Múzeum rendezvénye kisgyermekeknek

A Magyar Természettudományi Múzeum, Tehetsz méh többet! című rendezvénye főként a kisgyermekeket célozza meg....
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...