csütörtök, február 29, 2024

15 érdekesség a 35 éves Szellemirtók című filmről

1. Harold Ramis forgatókönyvíró eredetileg nem akart szerepelni a filmben, később mégis megváltoztatta döntését, miután nem találtak senkit, aki megfelelően eltudta volna játszani Dr. Egon Spengler karakterét.

2. A készítőket annyira szorította a határidő, hogy számos effektet be sem fejeztek teljes egészében, ráadásul több jelenetben még kábelek is láthatóak. A rendező, Ivan Reitman elmondása szerint azonban ez az embereket egyáltalán nem érdekelte.

3. Szinte minden jelenetet máshogyan vettek fel, mint ahogy az a forgatókönyvben eredetileg szerepelt. Bill Murray például a stáb elmondása szerint szinte az egész filmet végig improvizálta.

4. A Reszkessetek, betörők!, 1990-es megjelenéséig – azaz csaknem 6 évig – ez volt minden idők legnagyobb bevételével rendelkező vígjátéka.

5. A partijelenetet, amiben Louis Tull (Rick Moranis) a vendégeivel társalog nem csak, hogy egyszerre, vágás nélkül vették fel, de minden egyes szó, ami elhagyta a színész száját improvizáció volt.

6. Egy Stay Puft habcsók ember ruha elkészítése körülbelül 20.000 dollárba (~ 6 millió forint) került. Összesen hármat csináltak belőle, amik a forgatás alatt meg is semmisültek.

7. Michael Keaton, Dr. Peter Venkman és Dr. Egon Spengler szerepét is visszautasította.

8. Peter Venkman karakterét kifejezetten John Belushi-ra írták, de a színész meghalt, miközben Dan Aykroyd a forgatókönyvön dolgozott.

9. A kultikus Ectomobile eredetileg fekete színű lett volna, de aztán a készítők rájöttek, hogy éjszakai jelenetekben is szerepelni fog a jármű, amikben így nehezen lett volna látható, ezért átfestették fehérre.

10. A film bemutatója után Bill Murray egy kis szünetet tartott és Párizsba költözött. Sokáig úgy is volt, hogy végleg felhagy a színészettel, de 1988-ban visszatért és elvállalt a Szellemes karácsony, valamint a Szellemirtók folytatásának főszerepét és azóta is aktívan forgat.

11. A híres amerikai showman-t, Jay Leno-t is meghallgatták Louis Tully szerepére.

12. Amikor a tesztközönségnek levetítették az alkotást, akkor a film eleji könyvtáras jelenetnél egyszerre sikongattak és nevettek.

13. Dan Aykroyd eredetileg a “Ghost Smashers”, magyarul: Szellem püfölők” címet szánta a filmnek.

14. Sigourney Weaver azért vállalt szerepet a filmben, mert az emberek komoly színésznőnek skatulyázták be őt az Alien és a Vigyázó szemek című mozik miatt és meg akarta mutatni, hogy a könnyedebb szerepek is jól állnak neki.

15. 1985-ben két Oscar-díjra is jelölték, legjobb vizuális effektusok és legjobb betétdal (Ray Parker Jr. – Ghostbusters) kategóriákban.

Friss

A felszín alatt (Under the Skin – 2013) kritika

Jonathan Glazer videóklip- és filmrendező legújabb műve, az Érdekvédelmi terület 5 Oscar-jelölést kapott, így...

Megjelent Jurisits Tamás első lemeze a Connect The Dots

Elérhető és meghallgatható Jurisits Tamás Group: Connect The Dots című világszínvonalú fusion lemeze, mely...

Bejelentették a Sand Land animét

Az egész világon híres Dragon Ball alkotójának Akira Toriyama-nak egy kevésbé ismert története a...

27. filmjét kapja meg a Meitantei Conan franchise

A Meitantei Conan, vagyis a baromi régóta futó Conan, a detektív folytatódik, hiszen jön...
Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/

Hasonlóak

6 dolog, amit nem tudtál a szülinapos Mark Hamillről

Mark Hamill legismertebb szerepe valószínűleg élete végéig Luke Skywalker jedi lovag (majd későbbi mester...

Jurassic Park/World maratont tartanál? – Íme, hogy mennyi időt venne igénybe!

Hosszú várakozás finisébe értünk, hiszen négy év után végre megérkezik a Jurassic World trilógia...

50 éves A keresztapa! Öt kulisszatitok a legendás moziról

Ötven éve hódította meg a mozivilágot A keresztapa című Francis Ford Coppola alkotás, amely...