12.8 C
Budapest
vasárnap, október 25, 2020
Kezdőlap Érdekességek 10 érdekesség a 10 éves WALL·E című filmről

10 érdekesség a 10 éves WALL·E című filmről

 

10 évvel ezelőtt, 2008. június 27-én került bemutatásra a Pixar stúdió talán legkülönlegesebb és legegyedibb hangulattal rendelkező alkotása, a WALL-E. Ennek aprópóján összegyűjtöttünk 10 érdekességet, amit nem árt tudnotok erről a klasszikus animációs filmről.

1. Ez a Pixar alkotás zsebelte be a legtöbb Oscar jelölést, szám szerint hatot. Sőt összessegében az animációs filmek tekintetében is ez a film tartja a rekordod, a Szépség és a szörnyeteggel egyetemben, amely szintén 6 jelölést tudhat magáénak.

2. Andrew Stanton és a Pixar teljes csapata az összes Chaplin, valamint Buster Keaton filmet megnézte, hogy azokból inspirálódjanak.

3. Elissa Knight, aki EVE hangját adta a filmhez, valójában nem is volt színésznő, csak a Pixar egyik alkalmazottja.

4. Ben Burtt hangmérnök a Star Wars III. – A Sith-ek bosszúja után elhatározta, hogy soha többé nem vállal olyan munkát amiben robotok vannak. Elképzelése azonban hamar megváltozott, miután a Pixar felkérte a filmhez, ugyanis annyira frissnek és újítónak találta annak történetet.

5. A WALL·E ötlete egy azóta hírhedté vált vacsorán pattant ki John Lasseter, Pete Docter és Joe Ranft fejéből, még 1994-ben. Ekkor a Toy Story már majdnem kész volt, ezért a három filmes összeült ötletelni, hogy mi legyen a stúdió következő alkotása. Így született meg többek között a WALL·E, az Egy bogár élete, a Szörny Rt., valamint a Némó nyomában című film elképzelése is.

6. A bevezető 5 percben csak hologramos hirdetőtáblák reklámjait hallani. Az első “dialógusra” WALL·E és EVE között 22. percben, az első emberi mondatra pedig a 39. percben kerül sor.

7. Egy átlag Pixar filmhez nagyjából 75.000 storyboard kép készül, a WALL·E-hez ezzel szemben 125.000 készült.

8. EVE külsejét az Apple egyik alelnöke, az ipari formatervezéssel foglalkozó Jonathan Ive alkotta meg, akk nem mellesleg az iPod desing-jáért is felelős.

9. Habár a filmben nem tesznek említést róla, de az annak DVD változatára került BURN-E című rövidfilmből kiderül, hogy az alkotás időszámításunk után 2805-ben játszódik.

10. A készítők az Oscar-díjas operatőrrel, Roger Deakins-szel is konzultáltak annak ügyében, hogy ő hogyan komponálná meg az alkotás egyes jeleneteit, ha az egy élőszereplős film lenne. Ezért van az, hogy a WALL-E első felének képivilága nagyon hasonlít a Deakins által fényképezett művekéhez.

Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/
Hírdetés

LEGNÉPSZERŰBB

Vadon (Wild – 2014) [Kritika]

Ha meghalljuk azt a szót, hogy zarándoklat, a legtöbb embernek valószínűleg az El Camino fog beugrani. Természetesen ezen kívül rengeteg hasonló zarándokút létezik, melyek...

Marvel maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a stúdió filmjeit és sorozatait!

Cikkünkből megtudhatjátok, hogyan nézzétek kronológiailag helyes sorrendben a Marvel-moziuniverzum filmjeit, sorozatait és kisfilmjeit! 1. Amerika kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: The First Avenger) 2. Carter...

A másik út – Minisorozat (Unorthodox: Limited Series – 2020) [Kritika]

Hogyan utasítsuk vissza gyökereinket? Erre a kérdésre ad választ a Netflix sorozata, mely négy részben lebbenti fel előttünk egy Ultra-Ortodox zsidó közösségtől „szökő” fiatal...

Házimozi: A kör (The Circle – 2017) [Kritika]

A Harry Potter filmek nem csak Daniel Radcliffe számára hozták meg a sikert, hanem Emma Watsonnak is. 2011-ben került a mozik vásznaira az utolsó...