9.4 C
Budapest
kedd, október 27, 2020
Kezdőlap Érdekességek 15 érdekesség a 30 éves Drágán add az életed! című filmről

15 érdekesség a 30 éves Drágán add az életed! című filmről

1988. július 15-én mutatták be a 80-as évek, egyik meghatározó akció filmjét a Die Hard-ot, magyar nevén, Drágán add az életed!-et, amely alkotás feltette a Hollywood térképére Bruce Willis nevét, aki azonban az elmúlt 10 évben azon ügyködik, hogy végképp lekerüljön onnan… A film 30 éves évforulója alkalmából most összeszedtünk nektek, ha nem is 30, de 15 érdekességet, amit nem árt ha tudok a Die Hard széria bemutatozó részéről.

1. A Nakatomi épület valójában a filmet gyártó Twentieth Century Fox félkész “főhadiszállása” volt.

2. Eredetileg Arnold Schwarzenegger-nek is felajánlották John McClane szerepét, de ő visszautasította azt.

3. Bruce Willis valójában egy bőrszínű gumicipőt viselt abban a jelenetben, amiben üvegszilánkokon kellett sétálnia.

4. Ez volt Alan Rickman első olyan filmje, amit mozikban is bemutattak. Előtte csak színdarabokban és sorozatokban tűnt fel.

5. Először úgy tűnt Bruce Willis nem tudja elvállalni a szerepet, mivel szerződés kötötte a Simlis és a szende című sorozathoz. Aztán sorozat beli partnere várandós lett, ezért el kellett csúsztatni a széria felvételeit, így végül el tudta vállalni a filmet.

6. A film reklámkapánya során Bruce Willis-t szinte alig említették, még a poszterről is lehagyták, mivel könnyű életű és iszákos színészként tartották számon akkoriban. Azonban amikor az alkotás egyre sikeresebb és sikeresebb lett, elsősorban Willis alakításának köszönhetően, akkor a stúdió természetesen változtatott ezen a stratégián.

7. A főszerepet eredetileg, az akkor 73 éves Feank Sinatrának szánták, de szóba került még Al Pacino és Nick Nolte is.

8. Joel Silver (producer) és John McTiernan (rendező) egy színdarab, a Veszedelmes viszonyok egyik előadásán figyeltek fel Alan Rickman-re, akinek ezután felajánlották a szerepet.

9. Az eredeti forgatókönyv szerint 3 napon át tartott volna a film cselekménye, de végül McTiernan a Szentivánéji álom hatására megváltoztatta azt egy éjszakára.

10. 141 millió dolláros bevételének köszönhetően, bemutatója évében a 10. legsikeresebb alkotása volt.

11. Alan Rickman minden egyes hangos lövésnél összerándult, ami furán vette volna ki magát egy terroristától, így akárhányszor lövés dördült el a kamera nem mutatta Rickman arcát.

12. A színészek rengeteget improvizáltak, mivel a forgatókönyv félkész állapotban volt mikor a forgatás megkezdődött.

13. 131 perces játékidejével ez a Die Hard franchise leghosszabb epizódja. A legutóbbi, hazánkban is forgatott ötödik rész 98 percével a legrövidebb.

14. Többek között Sam Neill-nek is felajánlották Hans Gruber szerepét.

15. A film alapjául szolgáló regényben nem John McLane feleségét, hanem lányát ejtik túszul.


Németh Gergő
Németh Gergő
Lelkes amatőrből lett filmkritikus, aki nem csak nézi a filmeket és ír róluk, de gyűjti is azokat. Az Artsomnia oldalán eddig közel 2000 cikk fűződik a nevemhez és reméljük a jövőben ez a szám csak nőni fog. Kedvenc filmek: Harcosok Klubja, Kontroll, Drive - Gázt!, A bárányok hallgatnak, Hetedik, Space Jam, Harry Potter-sorozat... Instagram: https://www.instagram.com/tattooedmoviecollector/
Hírdetés

LEGNÉPSZERŰBB

Vadon (Wild – 2014) [Kritika]

Ha meghalljuk azt a szót, hogy zarándoklat, a legtöbb embernek valószínűleg az El Camino fog beugrani. Természetesen ezen kívül rengeteg hasonló zarándokút létezik, melyek...

Marvel maratont tartanál? Íme a teljes idővonal, hogy biztosan a helyes sorrendben nézd a stúdió filmjeit és sorozatait!

Cikkünkből megtudhatjátok, hogyan nézzétek kronológiailag helyes sorrendben a Marvel-moziuniverzum filmjeit, sorozatait és kisfilmjeit! 1. Amerika kapitány: Az első bosszúálló (Captain America: The First Avenger) 2. Carter...

A másik út – Minisorozat (Unorthodox: Limited Series – 2020) [Kritika]

Hogyan utasítsuk vissza gyökereinket? Erre a kérdésre ad választ a Netflix sorozata, mely négy részben lebbenti fel előttünk egy Ultra-Ortodox zsidó közösségtől „szökő” fiatal...

Házimozi: A kör (The Circle – 2017) [Kritika]

A Harry Potter filmek nem csak Daniel Radcliffe számára hozták meg a sikert, hanem Emma Watsonnak is. 2011-ben került a mozik vásznaira az utolsó...